Emma Thompson je engleska glumica, komičarka i scenaristkinja koju rado gledamo u mnogim filmskim, pozorišnim i televizijskim ostvarenjima. Do sada je osvojila mnoge nagrade – Oscara, Emmy, Zlatni globus i BAFTA-u. Osim glume, cenjena je i za svoje pisanje i tako je prvog Oscara dobila je 1992., za scenarijo, a drugog 1996. godine.

Njena oštroumna gluma, smisao za humor i mogućnost transformacije u razne likove omogućuju joj uloge u filmovima o Harry Potteru, ali i one urađene po Shakespeareovim delima i naravno, najpoznatije, one nastale prema knjigama Jane Austen. Divnu Emmu Thompson gledali smo u mnogim filmovima i izdvojili smo njih sedam i zato se spremite za filmski maratom sa ovom glumicom! 

Howards End

Ovo je kultni film iz 1992. godine i adaptacija romana E. M. Forstera iz 1910. godine. Najavljeno je i snimanje remakea u vidu mini serije, a dok ona ne dođe na male ekrane, podsetiti se divne britanske priče s Anthonyjem Hopkinsom i Emmom Thompson. Glumačku ekipu nije potrebno posebno komentarisati, budući da se radi o kremi britanskog glumišta pod rediteljskom palicom Jamesa Ivoryja.

Film je svojevrstan manifest filmske virtuoznosti na svim nivoima. Pratile su ga pozitivne kritike, Howards End dobitnik je mnogih prestižnih nagrada u raznim kategorijama. Osvojio je tri Oscara (najbolja glavna ženska uloga, najbolji adaptirani scenario i najbolja scenografija), dve BAFTA-e (najbolja glumica, najbolji film) i Zlatni globus u kategoriji najbolje glumice u drami.

Much Ado About Nothing 

Glumac i reditelj Kenneth Branagh uspešno je adaptirao predstavu velikog Williama Shakespearea. Much Ado About Nothing smatra se jednom od najuspešnijih filmskih verzija nekog Shakespeareovog dela.

Hero (Kate Beckinsale) i Claudio (Robert Sean Leonard), su mladi koji željno očekuju venčanje. Kako bi im vreme brže prolazilo, uz pomoć Don Pedra (Denzel Washington), pokušavaju da naprave ljubavnu zamku za Benedicta (Kenneth Branagh), arogantnog i naizgled večnog neženju i Beatrice (Emma Thompson), devojku vatrenog temperamenta i oštrog jezika. U međuvremenu, zli Don John pokušava da sprečiti venčanje šireći podle priče o Hero.

The Remains of the Day

Još jednom Anthony Hopkins i divna Emma Thompson su zajedno bili na filmskom platnu. Odličan su glumački par, jedan od onih koji se može meriti s hemijom Richarda Burtona i Elizabeth Taylor ili Humphreyja Bogarta i Lauren Bacall. Autor romana prema kojemu je film snimljen, Kazuo Ishiguro, Japanac je koji je odrastao u Velikoj Britaniji. Njegov je roman došao u ruke režiseru Jamesu Ivoryju i scenaristi Ruth Prawer.

Film je bio je nominovan za Oscara za sve glavne kategorije (najbolji film, scenario, režija, glavna muška i glavna ženska uloga, scenografija, kostimi i muzika). Londonski kritičari proglasili su Ivoryja redateljem godine, a A. Hopkinsa glumcem godine. Ako sve ove nagrade nisu dovoljan razlog za (ponovno) pogledate film, neka suzdržana, ali i dalje prekrasna hemija Emme i Anthonyja bude glavni razlog.

Sense and Sensibility

Knjiga je kultno delo Jane Austen. Njen pogled na život žena i divno slaganje ironije učinili su ju jednom od najznačajnijih književnica njenog doba (18. na 19. vek), a i dan-danas je njeno štivo vrlo omiljeno, prvenstveno među ženama. Emma Thompson je napisala scenario i glumila jednu od glavnih uloga, a za scenario je osvojila i Oscara.

Na sledećoj strani pogledajte nastavak. 

PageBreak

Love Actually

Zapravo ljubav (Love actually) je film iz 2003. godine koji donosi priču o osam parova koji se svaki na svoj način nosi sa svojim ljubavnim problemima tokom nedelje pre Božića u Londonu, u Engleskoj. Film je postao ultimativni ljubavni klasik i sada se već tradicionalno gleda u ovo doba godine.

U ovom filmu se nalazi probrani glumački ansambl sastavljen od najboljih, uglavnom britanskih glumaca, među njima i proverenih zvezda romantičnih komedija, a na čelu svih svakako treba izdvojiti fenomenalnoga Billa Nighyja, koji je dobio glumačku nagradu Peter Sellers za komediju, nagradu udruženja losanđeleških filmskih kritičara i BAFTA-u za najboljeg sporednog glumca. BAFTA-u je osvojila i Emma Thompson, a oboje su dobili i ALFS Award.

Saving Mr. Banks

Film se fokusira na tvorca priče Mary Poppins, P.L. Travers (Emmu Thompson). Radnja se odvija u periodu između 1961. i 1907., prateći detinjstvo Traverse u ruralnom Queenslandu i njeno iskustvo pregovaranja s Walt Disneyjem (Tom Hanksom) i njegovim produkcijskim timom oko snimanja filma Mary Poppins. Traversin otac (Colin Farrell) je bankar koji se polako predaje alkoholu zbog čega njegova porodica polako pada u finansijsku krizu. Travers je obožavala svoga oca te je slamanje njegova duha drastično uticalo na njeno pisanje. Zbog lične povezanosti priče o kultnoj dadilji Mary Poppins i svog složenog odnosa sa svojim ocem vrlo je skeptična u svezi prodaje autorskih prava Waltu Disneyju za ekranizaciju romana.

The Meyerowitz Stories 

The Meyerowitz Stories (New and Selected) američka je komedija reditelja i scenariste Noah Baumbach. Film prati grupu disfunkcionalnih odraslih braće i sestara, koji pokušavaju da žive u senci svog oca. Ova jako dobra porodična drama s elementima komedije film je s kojim će se svaka mnogobrojna oporodica s izraženim karakterima članova poistovetiti. 

Preuzeto sa portala: Journal

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/