Kada govorimo o svetskoj kulturi, uglavom je to iz evrocentričnog aspekta. Dakle, često nemamo uvid u to koja vrsta muzike je popularna u različitim delovima sveta. 

U ovom članku osvrnućemo se na najslušaniju muziku nekada i sada, u nekim od najvećih država sveta, o kojima nasuprot njihovoj veličini, ipak ne znamo puno.

Kina

Sa stanovništvom od oko 1,4 milijarde ljudi, Kina sadrži otprilike 20% svetske populacije. Ovaj podatak svakako nagoveštava ogromnu moć kineske muzičke industrije. Međutim, to je tek donekle tačno. Popularna muzika u Kini nastala je dvadesetih godina prošlog veka pod nazivom šidaiku (shidaiqu) i predstavljala je mešavinu narodne kineske muzike i američkog džeza, a najveći uticaj imao je Buck Clayton. Najveći muzičar tog žanra bio je Li Jinhui.

Četrdesete godine bile su vrhunac popularne muzike u prošlom veku u Kini, sve do 1952. godine kada je komunistička vlast zabranila noćne klubove i diskoteke, a popularnu muziku etiketirala kao jednu vrstu pornografije. Takva pravila još uvek traju, mada su malo blaža. Najslušanija muzika danas u Kini je, iznenađujuće, zapadni pop, a u najvećoj meri su to muški izvođači koji izgledom i zvukom mogu podsećati na članove nekog boj benda (Justin Bieber, Ed Sheeran, Justin Timberlake…). Odmah za njima kaskaju naravno — kineski boj bendovi.

Generalno, tematika kineske popularne muzike je prosta i jednolična — slavljenje komunističke države i ljubav su glavne teme i za to su zaslužni restriktivni zakoni koji skoro bilo koju drugu temu odbacuju kao neodgovarajuću. To je ujedno i razlog zašto su, po prirodi revolucionarni, žanrovi poput hip hopa, roka i panka, daleko popularniji u susednim državama kao što su Japan i Južna Koreja.

Takođe, ako se ikada nađete u situaciji da tražite dobar večernji provod u Kini, a istovremeno volite karaoke, bićete oduševljeni beskrajnom ponudom karaoke barova koji su tamo izuzetno cenjeni i mogu se naći pri skoro svakom koraku.

Nigerija

Sedma najnastanjenija država na svetu može da se ponosi veoma bogatom i jedinsvenom muzičkom kulturom. Kao i ostatak sveta, muzika Nigerije je drugom polovinom 20. veka počela sve više da poprima zvuk zapadne muzike. Ipak, pre toga, najpopularniji raniji žanrovi bili su highlife, apala i palm-wine.

Palm-wine je muzika uz koju se, prema tradiciji, ispija alkohol, a tako je i dobila naziv. Iz nje se rađa najveci žanr nigerijske muzike — jùjú. Ovaj pravac odlikuju veoma prijatan zvuk gitare i bubnjeva.

Rusija

Ruska muzika drastično je promenjena nakon Oktobarske revolucije. Promovisana je klasična muzika, a bilo kakvo eksperimentisanje ostavljano je po strani i često zabranjivano. Pored klasike, u rano doba sovjetskog komunizma, jedina muzika koja je opstajala i bila zaista bila popularna bio je džez. 

Tek za vreme Drugog svetskog rata se stvara prostor za jednostavnije pesme. Jedan od najpopularnijih umetnika i najboljih pevača sveta jeste Vitas, koji je čak opisivan kao ruski Bitlsi 21. veka, prema popularnosti. Svakako je na internetu poznat kao onaj čudan, smešan Rus, međutim mnogi nisu upoznati sa njegovim ozbiljnijim delima.

Pop muzika je svakako posebna, jer retko imamo priliku da slušamo ljubavnu pesmu koju izvodi grupa gasera sa fantomkama na glavama.

Brazil

Muzika Brazila je veoma raznolika i raspolaže velikim brojem popularnih žanrova. Čoro (choro) koji se prevodi kao plač, predstavlja klasičnu muziku početka 20. veka i njen najveći predstavnik je Ernesto Nazaret. Vrlo poznata samba, pojavila se dvadesetih godina i proizvela je mnoge uspešne muške izvođače poput  Mária Reisa, Sílvia Caldasa, a i poznate sestre — Aurora Miranda i Carmen Miranda.

Trenutno, pop muzikom Brazila vlada sertanejo, što je njihov izraz za country muziku, mada ne zvuče naročito slično. Najprepoznatiji sertanejo umetnici su Luan Santana i Henrique and Juliano. Takođe je bitno pomenuti veoma popularan brazilski hip hop.

Tekst: Mladen Lazarević (Kultivisise)

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/