Koja vam je omiljena kulturna aktivnost?

Odlazak na izložbe ili u bioskop? Možda neki dobar koncert? Da ne biste surfovali internetom, tražili satima gde da provedete kvalitetno vreme posla posla, predlažemo vam da iskoristite neke od naših predloga.

Zato, notes u ruke i već sada bukirajte odgovor na pitanje "šta se ovih dana događa u Beogradu?"

U nastavku pročitajte neke od kulturnih dešavanja koje će sigurno obeležiti kraj maja. 

Izložba "Nebo i granica slobode"

Od 29. maja u Biblioteci grada Beograda sa početkom u 19 časova biće otvorena izložba "Nebo i granica slobode" umetnice Nataše Krstić koja će obuhvatiti ciklus od 12 slika nastalih akrilnim bojama.

Nataša je istakla da je inspiraciju pronašla u "sjedinjavanju metafore i filozofije i same likovnosti, odnosno u spoju prirode kao inspiracije i apstrakcije. Iako je svet umetnosti hipermodernizovan i sve više se okreće tehnologiji i savremenim medijima, slikarstvo je za mene baza, osnova koju nikad ne želim da napustim."

Izložba će trajati do 18. juna. 

Foto: Promo

Blatobran (Gospodar Jevremova 38)

U galeriji Blatobran 19. maja u 18h biće otvorena izložba vaza "Oaza", a izložbu možete pogledati do 27. maja.

Za drevne kulture i religije vaza je simbol harmonije, obilja, večnog života i mesta na kome se dešavaju čuda i koje čuva tajnu preobražaja, ali pre svega svojom funkcijom i oblikom oličava ženski princip primanja i čuvanja vode koja daje život i biljaka koje taj život reprezentuju.

Na izložbi 30 umetnika daje svoju interpretaciju ove teme u keramičkom materijalu, poigravajući se kanonima i očekivanim obrascima, kroz najrazličitija rešenja pomerajući fokus od funkcionalnosti ka čistoj likovnosti i vice versa.

Festival italijanskog filma i revija Gradovi na filmu: San Francisko u Kinoteci

U Kinoteci će od 14. do 28. maja biti održana revija filmova u čijem fokusu je spektakularni San Francisko, dok će sam kraj maja (23-27.) pripasti Festivalu italijanskog filma.  

Noć muzeja

Petnaesta Noć muzeja, pod nazivom "Pobede i pobednici", održaće se 19. maja sa početkom u 17h (do 1h iza ponoći), a osim već aktuelnih tura Neispričane priče, Dečija tura i Beograd sa stilom, ove godine je uvedena i tura Umetnik je prisutan.

Ovogodišnja menifestacija je inspirisana bogatim nasleđem, koje ne čini samo poštovanje tradicije, već i inovacije. Na nekoliko lokacija u gradu, umetnici će dočekati publiku, voditi ih kroz izložbu i družiti se sa posetiocima.

Leto u muzeju

Dok čekamo da se u Muzeju Jugoslavije završe radovi, u delu otvorenom za posetioce, 25. maja proslavljamo uspomenu na Dan mladosti, čime počinje program "Leto u muzeju". Program otvara beogradska grupa VIS Limunada koja po muzici i stilu podseća na jugoslovenski film "Ljubav i moda", a poseban deo programa biće modna revija letnjih kolekcija mladih, lokalnih dizajnera.

Virtuoz savremene klubske scene - Ada Kaleh u Beogradu!

Svojim rafiniranim talentom za muzičku produkciju i neverovatnim izvođačkim sposobnostima, Ada Kaleh visoko se pozicionirao na sceni elektronske muzike. Njegove trake pune su emotivnog naboja, egzotične i minimalističke su interpretacije house i techno žanrova.

Nakon brojnih uspeha širom sveta, ovaj savremeni muzički genijalac gostuje u Beogradu, i to na jednom sasvim novom mestu – u Techno Baru Radost (Karađorđeva 44), koji 25. maja svoja vrata otvara upravo njegovim nastupom.

Ova žurka ujedno obeležava i početak letnje sezone Social cluba, party koncepta iza kog stoji naš najpoznatiji di džej Marko Nastić, a koji je Kaleha i pozvao u Beograd.

Bojana Vunturišević

U subotu, 19. maja od 21.00 u sali Amerikana Doma omladine Beograda nastupiće Bojana Vunturišević. 

Bojana Vunturišević je ozbiljno ime savremene srpske pop scene, sveža šarmantna ženska snaga na njoj i autorka nekih od najpevljivijih pesama u poslednje vreme.

Njen debi album „Daljine“, koji se pojavio krajem prošle godine, s pravom je privukao dosta pažnje publike i kritike zaraznim hitovima, kakvih dugo nije bilo na našem tržištu! Odavno nije bilo veće mlade ženske nade među našim pop autorima, što je posebno intrigantno, obećavajući uzbudljiv razvoj dešavanja u skoroj budućnosti.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/