When in Paris...

U vodičima jedan ovakav uvod skoro pa uvek ima nastavke ovog tipa: "zaljubi se", "popni se na Ajfelov toranj", "poseti Versaj i Luvr", izgubi se u uličicama oko Montmarta, "probaj baget i makaron", "prošetaj Šanzelizeom" "vidi katedralu Notr Dam" i sl.

Možda i najčarobniji grad na svetu koji godišnje poseti preko 30 miliona turista (brojka iz 2017.) svakako nudi atraktivna istorijsko-kulturna mesta koja su simbol grada, te čuveni lajfstajl koji podrazumeva ispijanje kafe u načičkanim boemskim kafićima, dok prelistavate Le Monde ili francuski Elle.

Međutim, svaka Elle devojka na prvom mestu kada pravi spisak #mustsee, pored naravno butika slavnih dizajnerskih kuća i šljaštećih robnih kuća i concept store prodavnica, ima jedan daleko preči spisak od posete čuvenoj kuli grada, Notr Dam katedrale pa i zaljubljivanja.

Naravno, pričamo o pariskim muzejima posvećenim modi!

Musée Galliera

Francuska prestonica predstavlja epicentar modne industrije još od 17. veka, ali pre samog 20. veka sam grad nije posedovao formalne muzeje u kojima bi bile postavke kostima i aktuelne mode. Jedan od prvih koji se otvorio bio je upravo Musée Galliera, takođe poznat pod imenom Musée de la Mode de la Ville de Paris.

Ideja za ovaj muzej nastala je još daleke 1907. godine kada je grupa kolekcionara i istoričara, predvođena Maurice Leloirom osnovala Société de l’Histoire du Costume.

Društvo je odmah prikupilo više od 2.000 primera modnih dezena, skica, haljina i kostima, između ostalog i kreacije "oca visoke mode" Charlesa Wortha i Jacquesa Douceta. Nekoliko izložbi upriličeno je već tada u Musee des Arts Décoratifs i Hôtel Madrazzo, dok kompletna kolekcija nije donirana gradu sredinom dvadesetih godina prošlog veka.



Ipak, sav trud i zalaganje društva, stopirao je početak II svetskog rata. Trideset godina posle rata moralo je da prođe ne bi li se grupa opet aktivirala i osnovala muzej Musée Galliera, 1977.

Naravno, glavna postavka tada i danas upravo je ta kolekcija od dve hiljade reprezentativnih modela i skica. Vremenom, uz napor direktora i kustosa muzeja Oliviera Saillarda, kolekcija je dopunjena i danas broji više od čak 90.000 eksponata među kojima je i haljina koju je nosila Marie Antoinette, Dior venčanica u kojoj se udala Brigitte Bardot, ali i slavna Givenchy haljina koju je Audrey Hepbern proslavila u sada već kultnom filmu Breakfast at Tiffany’s.

Musée Galliera
Adresa: 10 avenue Pierre 1er de Serbie
Radno vreme: ponedeljkom zatvoren, ostalim danima sem četvrtkom od 10 do 18h, a četvrtkom jedino od 10 do 21h
Ulaz: 10 evra

Musée de la Mode et du Textile (Les arts Décoratifs)

Najveći pariski rival muzeju Galliera je Musée de la Mode et du Textile (Les arts Décoratifs). Smešten u zapadnom krilu Luvra, poznatom kao paviljon Marsan, muzej nudi impresivnu kolekciju tekstila iz perioda sedmog veka i kostime iz 19. veka pa sve do današnjih dana. 

Prvobitna muzejska kolekcija prikupljena je 1905. godine od strane članova Union des Arts Decoratifs. Arhitekta krila bio je Gaston Redon, a sam muzej bio je osnovan sa željom da prikazuje nameštaj, tapiserije, tapete, keramiku, staklene predmete kao i igračke iz Srednjeg veka. Upravo zbog toga tada je najveći deo postavke činio francuski nameštaj,  tepisi Aubusson, porcelan Sevres i veliki izbor staklenih predmeta od Renea Laliquea i Emile Galiea.

Musée de la Mode et du Textile (Les arts Décoratifs)
Adresa: 107-111, rue de Rivoli
Radno vreme: ponedeljkom zatvoren, ostalim danima sem četvrtkom od 11 do 18h, a četvrtkom od 11 do 21h
Ulaz: 11 evra

Fondation Pierre Bergé–Yves Saint Laurent   

Nezaobilazna stanica svake Elle devojke u Parizu je fondacija koju je osnovao Yves zajedno sa saputnikom Pierreom Bergeom.

Ovaj čuveni muzej sadrži najbolju kolekciju modela s potpisom francuskog dizajnera, počev od Mondrian haljine koju je Yves kreirao u šezdesetim, ali i revolucionarno smoking odelo, zatim trapez haljinu, safari jaknu i bezbroj legendarnih modela Saint Laurenta.

Yves i Pierre, zajedno su otvorili fondaciju 2002. godine nakon što je kreator ugasio liniju visoke mode u YSL i odlučio da se penzioniše.

Cilj je bio da se prikupi više od pet hiljada modela visoke mode, 15.000 aksesoara koji su pratili haute couture kolekcije i više od 50 hiljada skica koje bi ilustrovale četrdeset godina postojanja brenda. Pored redovnih i stalnih izložbi YSL kreacija, muzej održava godišnje postavke savremenih umetnika koji su inspirisali slavnog dizajnera.

Fondation Pierre Bergé–Yves Saint Laurent
Adresa: 5 Avenue Marceau
radno vreme: ponedeljkom zatvoren, ostalim danima sem petkom od 11 do 18h, a petkom od 11 do 21h
Karta: 7 evra

Musée Pierre Cardin

Jedan od dizajnera koji su radili uporedo sa moćnim kućama Yves Saint Laurent, Emilio Pucci i Andre Courreges, bio je Pierre Cardin. Poznat po svojim futurističnim space-art haljinama, jarkom koloritu i geometrijskom printu, Pierre je bio jedna od ključnih osoba mode u tom trenutku.

Ovaj muzej koji je lično sam Pierre otvorio 2014. godine, nalazi se u prelepom istorijskom predgrađu Pariza, Le Maraisu i u početku je imao više od 250 najpoznatijih haute couture modela s potpisom kreatora - metalik mini haljinu, smele crop top modele i kamel odela fluidnih linija, koje je kreator lansirao u periodu između 1950. i 2000.

U međuvremenu, glavna kustoskinja muzeja Renee Taponier prikupila je dodatnih 800 modela, aksesoara i nakita, ali i dramatičan avangardni nameštaj koji pokazuje koliko je Cardinova estetika i vizija bila progresivna za to vreme. 

Musée Pierre Cardin
Adresa: 5 Rue Saint-Merri
Radno vreme: ponedeljkom i utorkom zatvoreno, ostalim danima sem subotom od 11 do 18h, a subotom od 13 do 18h
Karta: 25 evra  

Priredila: Ana Dodig