Specijalno priznanje Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti gradska sekretarka Ivona Jevtić uručila je Nedi Arnerić.

"Ne osećam se pobednikom jer mi se čini da ja svoju životnu i profesionalnu trku još nisam istrčala. U nečemu sam ipak pobednik, trajem u kontinuitetu kao glumica preko pedeset godina. Bilo je tu uspona i padova, lepih i ružnih stvari, ali bez vas, pre svega vas Beograđana koji ste mi najbliži, ne bih mogla da trčim, hvala što ste me podržavali i kad je bilo najteže," izjavila je Neda primajući nagradu.

Beogradski pobednik za dosadašnje stvaralaštvo dodeljen je ruskom reditelju Karenu Šahnazarovu.

"Vrlo sam počastvovan ovom nagradom jer me i za FEST i za Beograd veže puno toga. Pre svega hvala publici, mi filmove pravimo za vas, i ako neko kaže da snima filmove iz drugih razloga i za svoje uske krugove, to nije istina," rekao je Šahnazarov.

Beogradski pobednik za najbolji film dodeljen je Miladu Alamiju za ostvarenje Šarmer, po rečima žirija „film koji je kroz uverljivu priču, kao i kroz složenog glavnog lika harmonizovao sve aspekte filmske estetike.“ Alami je lično primio nagradu i zahvalio se za ovo priznanje koje mu mnogo znači kao podstrek budući da mu je ovo prvi film.

Nagrada žirija otišla je u ruke Vahida Džalilvanda za film Bez datuma i potpisa „koji na jednostavan i snažan način ukazuje na problem krivice i odgovornosti sa sjajnim glumačkim ansamblom.“

Pol Šrejder nagrađen je za najbolju režiju filma Iskušenik, „zbog precizne režije koja konzistentno ukazuje na moralnu dilemu glavnog lika suočenog sa problemima savremenog sveta.“ Šrejder se publici obratio putem video poruke iz Los Anđelesa izrazivši žaljenje što nije mogao lično da preuzme nagradu.

Ingeborg Topsøe i Milad Alami osvojili su nagradu za najbolji scenario filma Šarmer „koji se odlikuje uverljivim situacijama, neočekivanim preokretima i precizno izraženom psihologijom glavnog lika.“ Oni su primili nagradu, a Ingeborg je napomenula da je i njoj ovo prvi film kao i Miladu, zbog čega joj je nagrada posebno značajna.

Adel Karam odneo je nagradu za najbolju mušku ulogu u filmu Uvreda ,,zato što je na snažan i sugestivan način izneo unutrašnju dramu i previranje čoveka koji je istovremeno i žrtva i tiranin.“

Nagrada za najbolju žensku ulogu otišla je celom glumačkom ansamblu filma Anđeli nose belo ,,koji iz različitih perspektiva sa minimalnim glumačkim sredstvima govori o velikom savremenom problemu odgovornosti i moralu. “

Rediteljka Natalija Garagjola osvojila je nagradu za najbolji debi - film Sezona lova, „za izuzetno zreo pristup slojevitim likovima, njihovim odnosima i atmosferi filma. To je autorka koja zaslužuje da se sa interesovanjem prati razvoj njene karijere.“

Nagrada publike GORKI LIST MOST WANTED MOVIE AWARD dodeljena je filmu Fantomska nit, koji je bio najtraženiji naslov ovogodišnjeg FEST-a.

Nagradu je uručio GOR-CHI – GORKI LIST guru dobre zabave, Ivani Slović ispred distributerske kuće Taramount film.

FEDEORA žiri za najbolji Evro-mediteranski film u Gl. takmičarskom programu, koji je radio u sastavu Paulo Portugal, Zlatko Vidačković i Nevena Daković, u internacionalnoj selekciji nagradio je film Uvreda Zijada Dueirija. Izgrednici reditelja Dejana Zečevića odneli su nagradu za najbolji film u domaćoj selekciji, a specijalno priznanje dodeljeno je Lazaru Bodroži za film Ederlezi Rising.

Dodeljene su i nagrade industry dela festivala- FEST Forward. Best pitch award u nacionalnoj selekciji pripao je projektu Kraj sveta u režiji Vojina Vasovića, a Special mention ide projektu Bacha rediteljke Ane Lazarević, odlukom žirija koji su činili Susan Newman, Simon Perry i Danijel Hočevar. Best pitch award u međunarodnoj konkurenciji Women in film dobio je projekat The Encounter rediteljke Tatia Skhirtladze po odluci žirija Alessia Sonaglioni, Meinolf Zurhorst i Vanja Kovačević.

Na jutrošnjoj press konferenciji dodeljene su i nezvanične nagrade Festivala: Nagradu kritike „Dinko Tucaković“ žiri FIPRESCI Srbija, koji je radio u sastavu Srđan Savić, Goran Jovanović i Saša Janković, dodelio je srpskom filmu Izgrednici reditelja Dejana Zečevića. Special Mention FIPRESCI Srbija žiri je dodelio rusko-poljsko-srpskom filmu Dovlatov u režiji Alekseja Germana Mlađeg.

Festival Merlinka dodelio je na FEST-u queer nagradu "Marble award" filmu Telma reditelja Joakima Trira.  Žiri je radio u sastavu Nikola Ljuca, Dragan Jovićević i Stevan Filipović.