Televizija poslednji niz godina proživljava svoju renesansu, bar u domenu tv serija koje su filmovima oduzele primat. Najjača glumačka imena utrkuju se za top uloge, dok se u rediteljskim stolicama nalaze najbolji režiseri današnjice David Fincher, Steven Sodenbergh i Ridley Scott.

Drama se definitivno preselila na male ekrane. Dovoljno je da spomenemo Mad Men, Breaking bad, Lost, House of cards, Vikings, Peaky Blinders, Affair i najveći tv spekatakl - Game of thrones pa da se javi milionski auditorijum koji u moru serija traga za novim pričama koje će ih jednako kao ove prikovati za tv.

Međutim, i tu počinje da se oseća mala stagnacija i pad u kvalitetu. Ako izuzmemo Fargo, najlucidniju i najneobičniju seriju koja se pojavila od Twin Peaksa ako nas pitate i koja je i u trećoj sezoni opravdala taj status, pa i zaraznu Big Little Lies (David E.Kelley) poslednjih godinu dana je bilo teško pronaći neku toliko briljantnu i hipnotišuću. Dok nam naša Adela (Damjanović) nije otkrila MILIJARDE (Billions).  

Šta je vrlo bitno da znate na startu? To da ćete posle prve tri hteti da odustanete ubeđeni da je ovo samo još jedna dosadna priča o brokerima, prevarama unutar hedge funda - posebne vrste investicionog fonda za ograničen broj ulagača sa širokim spektrom investicionih i kupoprodajnih aktivnosti. 

Serija u kojoj glavne uloge glume Paul Giamatti i Damian Lewis već sada ima najavljenu treću sezonu i ako nas pitate najbolja je dramska serija koja se pojavila nakon Breaking bada, The fall, Peaky blindersa, The killinga, Farga i Mad Mena. 

Sledeće činjenice to dokazuju:

Podela uloga

Maestralna! Dok se HBO fokusira na priču i sam zaplet, Showtime gradi fenomenalne, originalne likove koji su glavni nosioci serije. Ovde je kasting odrađen na najvišem nivou. Zvezda serije Homeland, simpatičan Damien Lewis glumi nestrašivog milijardera, vlasnika hedge funda AxCapital - Bobba Axelroda, dok je Paul Giamatti briljantan u ulozi državnog tužioca Chucka Rhoadesa.

Pored muške podele, producenti su sjajno birali ženske. Maggie Siff koju smo gledali u Sons of Anarchy i Mad Men je toliko ubedljiva u ulozi Chuckove supruge, inače psihijatra Wendy Rhodes koja je zaposlena u AxCapital da polako postaje glavni lik i neko ko "vozi" celu radnju.

Ne smemo da izostavimo ni Malin Akerman u ulozi pametne i zgodne Bobbove supruge Lare, kao i Davida Costabile u ulozi otkačenog Wagsa koji je za epozidnu rolu morao da bude višestruko nagrađen Emmy nagradama!   

Ovo je pametna serija

Inteligentne serije poput formata The Fall i Black Mirror daleko su uspešnije od banalnih i presmešnih kao što je Elementary. Draž ove serije je upravo u tome što od gledaoca traži koncentraciju i svu pažnju da isprati ne samo dijaloge između likova, već i njihovo ponašanje tela, kao i ozbiljne mahinacije i igre koje se dešavaju uporedo sa glavnim dešavanjima.   

Igra mačke i miša

Ko god je radio u nekoj velikoj korporativnom svetu, sreo je bar jednu osobu koju nije mogao da smisli. Iz nekog razloga: on / ona je sve što vi niste, neradnik je, prevarant, nabusit, ponosan, skandal majstor. Tada kreću mahinacije i igre.

Milijarde se bave takvim sukobom: s jedne strane je siromašan klinac koji je postao milijarder a sa druge državni tužilac iz ugledne porodice koji je prošao najbolje škole i ima poleđinu u vidu uspešnog oca sa jakim vezama. Fascinatno je da ispratite njihov sukob koji ume da eskalira u neverovatnim razmerama, a između njih je žena koja se trudi da bude fer i prema suprugu ali i čoveku sa kojim radi i koga poznaje već 15 godina. 

Rhoades i Axelroad imaju potpuno drugačiji pogled na svet i na sebi svojstven način bore se sa svakodnevnim pritiscima ( kako onim poslovnim, tako i privatnim) u svom sistemu. Njihove pozicije su poljuljane i sve ono što su gradili unazad godinama, dovedeno u pitanje. Najbolje poređenje? Znate ono kad ste bili dete i pitali se ko bi pobedio u borbi Batman i Supermena? E takva vrsta dvoboja! Brutalna borba bez suzdržavanja i napad sa punom opremom!

Vernost, etika i ubeđenja

Šta je vama najbitnije? Ova tri konfikta u Billions imaju razmere Shakespearovskih drama. Na primer, kada bi vaša supruga počinila prevaru u svojoj kompaniji zarad bolje pozicije i zarade, da li biste joj oprostili? Ova serija otvara sva ta pitanja pravičnosti i morala otvarajući ključno pitanje: ako se odreknemo svojih ubeđenja i etike, samo da bismo pobedili, da li je ta pobeda prava?    

Kada terapeut pravi i hrani "ubice"

Lik psihijatra Wendy Rhoades koja u Ax Capitalu radi već 15 godina, je toliko neustrašiv, prodoran i pravičan da joj se na trenutke divite, a na trenutke plašite. Ona je ta koja pravi i hrani "ubice" u investicionom fondu, kadrove koji će riskirati milione, sklapajući poslove koji se baziraju na insajderskim inputima. 

Nema seksa

Da, to tako zvuči neverovatno ali kada malo dublje izanalizirate serije Game of thrones, The Tudors, Peaky blinders, Vikings, Mad men, veliki akcenat je na eksplicitnim scenama seksa i skoro pa da znate kako nakon 15 minuta sledi neka seks scena. Sve je all about sex, jer seks i dalje prodaje. Napraviti seriju koja u dve sezone ima samo jednu ili dve scene seksa, koje su potpuno zanemarljive, je uspeh.

Da li smo vas ubedili?

Serija ima za sada dve sezone od po 12 epizoda koje treaju 50 minuta,. Premijera treće je najavljena za 25. mart ove godine. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/