“Nikada više nećeš raditi u ovom gradu” je bezvremenski slogan koji često čujemo u holivudskim filmovima, a koji i iz Holivuda naravno i potiče, te najbolje opisuje koliko rad u ovom elitnom biznisu može da bude težak.

Iz nekoliko razloga glumci i glumice sa ove liste su bili na vrhu, a onda su zbog neprimerenog ponašanja izgubili to mesto, postavši izgnanici industrije. Ovo je tužna, ali nažalost i veoma česta priča.

Lindsay Lohan

Ovo je priča mnogih holivudskih starleta. Lindsay Lohan bila je Disney djevojčica koja je uživala u nizu uspeha (u rimejkovima “The Parent Trap” i “Freaky Friday”), koji su je prikazali kao snažno i značajno prisustvo na platnu, čak i u tako ranom dobu. Odrasla je uz tinejdžersku komediju “Mean Girls”, gde je tumačila vodeću ulogu.  Sve su oči bile uprte u nju, ali ubrzo je ono što je radila u privatnom životu preotelo svu pažnju.

Okružila ju je drama na setu snimanja filma Roberta Altmana “A Prairie Home Companion”, kojim je pokušala da pređe u ligu ozbiljnih glumaca. Njena toksična reputacija pratila ju je u nekoliko narednih pokušaja (poput “I know who killed me”) u indi filmovima koji nisu dobro prošli u bioskopima. Ponude su presušile, te je glumica sada prešla na televizijske angažmane.

Charlie Sheen

Sin Martina Sheena stekao je slavu osamdesetih, kada je dobio glavne uloge u filmovima “Platoon” i “Wall Street”. Usledilo je mnogo manje kvalitetnih, ali jednako popularnih uloga, dok je Sheen prigrlio reputaciju ženskaroša koji se žestoko zabavlja . Iako je kvalitet njegovih uloga opao, i dalje je zarađivao mnogo novca.

Nakratko je sredio život, nakon što se venčao sa Denise Richards i osnovao porodicu, nakon čega su usledili stabilni glumački angažmani na serijama “Spin City” i “Two and a Half Men”, što mu je donosilo stabilan prihod dugi niz godina. Međutim i to je imalo rok trajanja, jer je došlo do nesuglasica između njega i glavnog i odgovornog ove serije, Chucka Lorrea, zbog glumčevog neprimerenog ponašanja, te korištenja droga i alkohola tokom snimanja. Ovo je dovelo do medijskog cirkusa, koji je rezultovao Sheenovim otkazom.

Zbog velike popularnosti na internetu, glumcu je uspelo da uradi sopstvenu seriju “Anger Menagement”, koja nije uživala uspeh serije “Two and a Half Men”, te je otkazana nakon dve sezone.

Katherine Heigl

Ketrin Hajgl stekla  je popularnost 2005. godine i to ulogom u seriji “Grey's Anatomy”. Nakon osvajanja televizijskog prostora, okrenula se filmovima, te dobila glavnu ulogu u filmu Judda Appatowa “Knocked Up”, koji je odigrao ulogu u svojevrsnoj renesansi komedije.

Heigl je stekla lošu reputaciju odmah jer je govorila loše o režiseru i ljudima koji su bili uključeni u projekat, nazivajući film seksističkim tokom same promocije. Nakon paljenja tog mosta, našla se u sličnoj situaciji dovodeći u pitanje kvalitet pisanja kreatorke serije “Grey's Anatomy”, Shonde Rhimes. Nakon toga se pojavila par puta u generičkim romantičnim komedijama, ali nijedna od njih nije bila preterano uspešna.

Edward Norton

Nije uobičajena stvar dobiti nominaciju za Oskara za svoj filmski debi, ali je to uspjelo Edvardu Nortonu sa sada već uveliko poznatim naslovom “Primal Fear”. Ova uloga glumca je učinila jednim od najuzbudljivijih imena u filmskoj industriji.

Usledilo je nekoliko odličnih filmova, koji su potvrdili njegov status zvezde, poput “Fight Cluba”, te “American History X” i “25th Hour”. Međutim, broj uloga se proredio kada su se proširile glasine o glumčevom mikromenadžmentu na setu.

Njegov poslednji veliki pokušaj da bude komercijalni glavni glumac  bio je Marvelov “The Incredible Hulk”. Nažalost, Nortonovo izvođenje nije naišlo na dobre reakciije publike i kritičara, a do novinara su došle i priče o njegovom pokušaju kontrolisanja na setu i raspravljanja sa članovima ekipe.

Od tada, njegove uloge su manje istaknute i, iako je vratio mali deo stare slave, očigledno je njegov pređašnji status narušen zbog nemogućnosti rada u timu.

Mickey Rourke

Ovo je neobičan primer. Tokom osamdesetih godina, Mickey Rourke bio je veoma tražen glumac, što zbog dobrog fizičkog izgleda, što zbog glumačkog talenta i autentične ulične žilavosti.

Kritičari su ga obožavali u filmovima poput “Angel Heart”, “9 1/2 Weeks” i “Rumble Fish”, ali je ubrzo sve krenulo po zlu. Reputacija verbalno nasilnog i generalno neugodnog saradnika ga je dovela na crnu listu industrije. Zbog nemogućnosti da nađe angažman, okrenuo se boksu radi zarade. Ovo je uništilo njegov prijatan fizički izgled, a pokušaji da sve popravi nizom jeftinih plastičnih operacija su samo pogoršali stvar.

Tokom 1997. godine pokušao je da se vrati u industriju, ali bezuspešno. Još jedan pokušaj je usledio 2008. godine, filmom The Wrestler, a ispostavilo se da je upravo ovu ulogu čekao. Odlične kritike koje je dobio za svoj performans osigurale su mu ulogu zlikovca u drugom delu “Iron Man-a”, ali je i ova prilika uzalud potrošena, jer je negativno pričao protiv ekipe tokom promocije filma, zbog čega su druge ponude izostale u narednom periodu.

Wesley Snipes

Ovaj glumac je tokom izvesnog vremenskog perioda bio nezaustavljiv. Nakon niza sporednih uloga kojima je privukao pažnju, stvari su krenule u njegovu korist 1991. godine dvema glavnim ulogama - jednom u kriminalističkom “New Jack City” i drugom u drami “Jungle Fever”. Oba filma su bili masovni hitovi i prikazali raspon njegovog glumačkog talenta.

Nakon ovih, Snipes se okrenuo ulogama u akcionim filmovima, a to je krunisao tumačenjem mračnog superheroja Blade-a, koji mu je osigurao prvu samostalnu filmsku franšizu.

Stvari su se odvijale kako treba do produkcije trećeg “Blade” dela, na kojem se Snipes razišao u mišljenju sa režiserom Davidom Goyerom. Glasine su kružile da se glumac ponašao kao zvezda na setu, da je provodio vreme u svojoj prikolici i pojavljivao se samo na snimanju krupnih planova, te odbijao da razgovara sa režiserom uživo, već je sa njim komunicirao putem samolepljivih papirića na koje se potpisivao kao Blade. Njih dvojica su se nekoliko puta žustro posvađali, a sve je završilo Snipesovim pokušajem da udavi režisera. Film nije dobro prošao u bioskopima, a Wesley se posle pojavio samo u nekim manje značajnim ulogama.

Mike Myers

Jedna od najuspešnijih priča SNL-a, Mike Myers, prešao je na film napravivši dugometražno ostvarenje od popularnog skeča “Wayne's World”, koji je oduševio publiku i kritičare.  Usledio je uspešan nastavak, a sve to je odvelo do takođe uspešne franšize - o špijunu iz šezdesetih godina, Austin Powersu. Ovo je rezultovalo time da je Myers postao jedno od najznačajnihih imena filmskih komedija. Nakon ove franšize, pozajmio je glas najdražem animiranom ogru, Šreku.

Između ovih uloga, Mike je glumio u nekoliko pokušaja komedija koje nisu oduševile, a pojavile su se glasine o tome da je neprijatan za saradnju, te da se često ponaša kao diva. Osim toga, desilo se i to da se povukao iz projekta jer je bio nezadovoljan scenariom, što ne bi bilo toliko čudno da on nije bio scenarista istog. Ovo je rezultovalo time da ga Universal studio tuži.

Takođe, za razliku od kolega komičara, poput Robina Williamsa i Jima Carreya, njegovi pokušaji ozbiljnijih uloga nisu dobro prošli.

U ovom trenutku, vodi se da se Myers penzionisao, međutim, realnije je da se penzionisao zbog izostanka ponuda za saradnju.

Val Kilmer

Zlatni dečko osamdesetih definitivno je bio Val Kilmer. Iako je bilo poznato da se ponaša ekscentrično i na granici popriličnog lošeg, bilo je više faktora zbog kojih je to ponašanje tolerisano, a to je prvenstveno bio njegov prijatan fizički izgled, koji je privlačio publiku. Takođe, njegov glumački talenat je stajao rame uz rame sa tim površnim osobinama, a ulogama poput one u filmu “Top Gun” pokazao je da može biti i harizmatičan kada to zatreba. Baš na vrhuncu karijere je njegova, do tada spekulisana bahatost dosegla vrhunac.

Na legendarno problematičnom snimanju “The Island of Doctor Moreau”, zbog njegovog zlostavljanja je otpušten prvobitni režiser Richard Stanley. U kasnijim izveštajima je navedeno da je člana ekipe opržio cigaretom bez ikakvog razloga. Nakon ovog filma je odigrao još nekoliko značajnih uloga, od kojih je jedna i uloga Betmena, sve dok ljudi u industriji nisu prestali da tolerišu njegovo negativno ponašanje.

Bruce Willis

Bruce Willis je tokom osamdesetih bio deo elite akcionih filmova. Igrao je uloge sa kojima su se poistovećivali mnogi, a kada je akcioni žanr izgubio na važnosti, održao se relevantnim saradnjama sa novim i zanimljivim režiserima (“The Sixth Sense” i “Pulp Fiction”).

Stvari su se naglo promenile oko 2010. godine, kada je sarađivao sa kolegom iz Kevinom Smithom, na filmu “Cop Out”. Smit je ovo iskustvo opisao mnogim kreativnim terminima, od kojih nijedan nije bio pozitivan. S obzirom da je Smit poznat po problematičnosti, Willis je nastavio sa odličnim ulogama u filmovima Riana Johnsona i Wesa Andersona. Nažalost, tu su i stale uloge vredne pažnje.

Shia LaBeouf

Karijera ovog mladog glumca je fascinantan krivudav put. Krenuo je rano, kao dopadljivi Diznijev dečak, a brzo se vinuo do energičnog glavnog glumca, kada ga je Steven Spielberg uzeo pod svoje krilo, dajući mu bitne uloge u nekoliko blokbastera. Međutim, industrija ga je brzo obeshrabrila, što je rezultiralo početkom ispoljavanja njegovog bizarnog ponašanja.

Samo neki od njegovih ispada uključuju opijanje rakijom sumnjivog kvaliteta na setu i iniciranje tuče sa Tomom Hardy-jem, kao i iritiranje čitave ekipe filma “Fury” lošom ličnom higijenom (nije se tuširao u periodima od nekoliko meseci).

Sve ovo bi možda bilo zanemareno da njegovo ponašanje, kada nije na snimanjima, nije bilo gore - inicirao je nekolicinu tuča u pijanom stanju, a i hapšen je u više navrata.

Najskorija uloga u filmu “American Honey” donela mu je dobre kritike i vratila mu nešto stare slave, ali to nije bilo dovoljno da se u industriji zaboravi njegovo pređašnje ponašanje.

Izvor: Bosonoga.com

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/