Zavisnica od umetnosti, seksa i ljubavi: Ko je zapravo bila Peggy Guggenheim

Foto: Profimedia

Njena težnja da mitologizuje sebe i umetnike koje je predstavljala uticala je na oblikovanje savremenog sveta umetnosti, na pretvaranje umetnika u poznatu ličnost i pripadnike visokog društva u kolekcionare umetničkih dela.

Ekscentrična, hrabra, složena ličnost kao što je bila Peggy Guggenheim bi verovatno najradije htela da se sama predstavi. I da u jednoj rečenici može da kaže ko je, verovatno bi rekla: Ja nisam kolekcionar umetničkih dela, ja sam muzej.

Marguerite Peggy Guggenheim (1898-1979) rođena u bogatoj jevrejskoj porodici, a nakon smrti oca u Titaniku dobija pravo malo bogatstvo (oko 20 miliona  u današnjoj vrednosti). To joj omogućava da dvadesete provodi čitajući umetničke kritike Bernarda Berensona, putujući po Evropi i razgledajući remek-dela renesansnog slikarstva.

U tridesetima je bila posvećena nesrećnom braku sa dadaističkim umetnikom Laurencom Vailiem koji je bio sklonom nasilju, ali mu je rodila dvoje dece.  Prepuštala se burnim vezama sa muškarcima, jako ju je pogodila smrt ljubavnika slikara Johan Holsma, nastavila je da se opija na glamuroznim zabavama koje se ponavljauju iz noći u noć. u jednom trenutku prekinula je ovakav način života kako bi osnovala i vodila boemska domaćinstva u Parizu i Londonu.

Priznaje da se dvoumila da li da otvori galeriju ili izdavačku kuću, ali u tom trenutku joj se činilo da je lakše voditi jednu galeriju. Tako je 1938. u Londonu nastala Galerija Peggy Guggenheim i u njoj Coctoova izložba nadrealističkih slika, a kasnije izložbe Kandinskog, Moora, Picasa, Braka…

A post shared by @studio.elea on Jan 24, 2018 at 1:03pm PST

Kada je počeo Drugi svetski rat, Peggy je nastavila da sledi svoju strast i prema njenim rečima, kupovala je jednu sliku dnevnu i potrošila oko 40.000 dolara na umetnička dela.

Zbog nacista primorana je da se seli u Marsej gde se zaljubljuje u Maxa Ernsta, nemačkog nadrealistu. Njih dvoje su proveli pet godina u braku. Iako ga je Peggy obožavala, nije oklevala da ga uvredi nudeći mu (samo) dve hiljade dolara za rane radove i sve radove stvorene u budućnosti. Zajedno sa njim emigrira u Njujork gde otvara još jednu galeriju – Umetnost ovog veka.

A post shared by Lobus (@lobus__) on Jan 12, 2018 at 11:19am PST

Na sledećoj strani pročitajte šta je Peggy napisala u svojim memoarima i koji umetnik je bio njen veliki prijatelj.

Nastavak pročitajte na sledećoj strani  1 / 2 Sledeća ›

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin