Liban je nedavno zabranio prikazivanje filma "Wonder Woman".. Razlog zabrane bile je lepa glumica Gal Gadot koja je iz Izraela,  zemlje sa kojim Liban već godinama ratuje i ima loše odnose.

Ova suluda cenzura podstakla nas je da pogledamo nekoliko sličnih primera koji su se dogodili:

Uzbekistanski triler zabranjen zbog Morgan Frimena!

Ako ste pratili filmove u posljedne tri decenije, Morgana Freemana niste mogli izbeći – čovek je igrao u skoro svakom filmu. U suštini, ako je filmu potreban alfa mužijak, baršunastog glasa, da izgovara uzvišene replike sa skromnošću i dostojnim poniženjem, studiji se ne dvoume – Morgan je prvi i jedini izbor.

Uzbekistanski skandal je izbio povodom filma “Daydi”, na čijem posteru ste mogli videti Morgana, ispod kapuljače, okruženog dvojicom uzbekistanskih glumaca. Slika za poster je, na žalost, bila jedini Frimenov doprinos filmu.

Kada se saznalo da ga nema ni u jednom jedinom frejmu, publika je poludela i film je zabranjen.

Izgleda da slično razmišljaju i Kazakstanu.

Zašto bi iko zabranio Borata u Kazahstanu? Kazahstan je mesto naseljeno rasistima i kriminalcima, ali i najčistijim prostitutkama u regionu – ovako Sacha Baron Cohen, tačnije njegov junak Borat, opisuje svoju domovinu, Kazahstan. Ne iznenađuje da je "Borat" zabranjen u Kazahstanu, Rusiji i u svim arapskim zemljama, osim Libana.

Ipak, 2007. donosi promenu raspoloženja među Kazahstancima. Naime, te godine je Borat izašao na DVD i bio potpuni hit u zemlji. Takođe, ispostavilo se da je turizam udesetostručen nakon izlaska filma, pa se ministar spoljnih poslova Jerzan Kazikanov iskreno zahvalio Baronu Koenu.

"Sex and city 2" zabranjen u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Iako mora postojati čitav deo populacije koji bi mile volje, bez ikakvog povoda, zabranio "Sex and the City 2", Ujedinjeni Arapski Emirati imaju svoje razloge.

Carrie i njene mile drugarice, ako se sećate, posećuju Abu Dabi - lokalne vlasti sigurno nisu bile zadovoljne, pogotovo ne referencama na homoseksualnost, a duboko razočarane scenama ljubljenja u javnosti. Vrhunac je, naravno, bila scena u kojoj su četiri prijateljice spašene od strane oslobođenih muslimanki, koje skidaju svoje burke da bi otkrile modernu, zapadnjačku odeću ispod.

“Isterivači duhova” zabranjeni u Kini zbog promovisanja sujeverja

Sony je znao da će imati problema na najvećem svetskom tržištu. Problem je, nažalost, jednostavan: Kina je komunistička zemlja i duhovi su tabu tema, pa je film nazvan "Istjerivači duhova" (“Ghostbusters”) potpuno nepotrebna pojava u zemlji u kojoj nemate šta da isterate.

Sony je čak razmišljao da film preimenuje u "Super Power Dare-to-Die Team", kako bi izbegli kinesku cezuru.

Kad su Filipini zabranili sve filmove Claire Danes

Iskrena Claire Danes je 1999. snimala film na Filipinima, narko-dramu "Brokedown Palace". U tom periodu, dala je intervju u kojem se poprilično požalila na uslove u zemlji u kojoj je snimala. Spomenula je kako sve smrdi na pacove, kako su pacovi svuda, kako nema kanalizacije, i kako je zemlja naseljena ljudima bez ruku, nogu i očiju.

Tadašnji predsjednik Joseph Estrada i sam bivša filmska zvezda, zahtevao je od cenzora da zabrane svaki film sa zvezdom "Romeo and Julia".

Predsednik se kasnije izvinio, rekavši da je ekipa filma verovatno bila izložena siromašnijim lokacijama glavnog grada, jer je tema filma to zahtevala. Zabrana, ipak, nije ukinuta.

Severna Koreja zabranila "2012" jer se film nije držao scenaria

Ovaj klišeizovani film katastrofe je najviše pažnje privukao u Severnj Koreji, daleko više nego na domaćem boks ofisu, to je bar sigurno. 

Zaplet filma je jednostavan, a inspirisan je Majanskim kalendarom – 2012. će biti smak sveta. Severna Koreja drugačije gleda na godinu - naime, 2012. je godina u kojoj Severna Koreja počinje svoje uzdizanje na nivo vodeće setske supersile. 

Ovaj scenario je zasnovan na činjenici da je 2012. godine stogodišnjica rođenja Kim Il-Sunga, osnivača nacije. Državljani Severne Koreje, koji su ilegalno kupili DVD iz Kine, kažnjeni su i sa pet godina zatvora zbog gledanja filma koji se usuđuje da zamišlja da će istorija krenuti tokom suprotnim severnokorejskoj uzvišenosti.

Izvor: Bosonoga

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/