Ukoliko ste fan raskošnih istorijskih filmova u kojima je veliki deo posvećen veličanstvenim kostimima, moćnoj scenografiji i modnoj tematici, onda će Phantom Thread sigurno biti na vašoj filmskoj listi za zimsku posetu bioskopu.

Phantom Thread predstavlja drugu saradnju Daniela Day-Lewisa i režisera Paula Thomasa Andersona. Ova dva vrsna umetnika sarađivala su prvi put 2008. godine u sjajnom There Will Be Blood.

Najnovija Paulova drama smeštena je u London i period nakon II. svetskog rata. U fokusu priče je Reynolds Woodcock, glumac koji odlučuje da se oproba u dizajniranju odeće. Modni uspesi ga uvode u krug novih ljudi i Reynolds se upušta u diskutabilnu vezu sa neobično lepom i snažnom Almom (Vicky Krieps) u posleratnom Londonu na početku 50-ih godina prošlog veka.

Muziku je kao i u There Will Be Blood radio Jonny Greenwood iz grupe Radiohead, omiljeni Paulov kompozitor koji je komponovao i njegova druga dva filma - The Master i Inherent Vice. Nas je definitivno pored zanimljive ljubavne priče i dobrog kastinga, privukao defile odličnih kostima koje smo primetili u trejleru.

Iako i u ovom filmu igraju dva stara znalca režisera, Day-Lewis i Greenwood, Phantom Thread u neku ruku započinje novu eru u filmografiji cenjenog reditelja koji je skoro sve svoje dosadašnje filmove snimao na Zapadnoj obali Sjedinjenih Američkig Država - Boogie Nights, Magnolia i Punch-Drunk Love.

Od Phantoma se očekuje mnogo. Minimum nominacija za Oskara i Golden globes u kategoriji najboljeg glumca. Posebno sad kad je Daniel otkrio da će se upravo ovim filmom penzionisati. Ukoliko Daniel osvoji zlatnog kipa, biće to četvrti Oskar za jednog od najvećih glumaca današnjice koji je trijumfovao do sada s ostvarenjima  My Left Foot (1989), There Will Be Blood (2007) i Lincoln (2012).

Anderson s druge strane nikada nije osvojio Oskar, iako je bio nominovan za režiju nekoliko puta do sada.

Phantom Thread će u američkim bioskopima biti od 25. decembra, dok se na evropskom bioskopskom tlu očekuje tek 2. februara.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/