Na izložbi će prvi put biti predstavljeni svi radovi iz Vukove najnovije serije slika Gradovi, koji je započeo 2015. godine.

Radovi ove serije, domaćoj publici poznati su pre svega po slikama Beograda i Novog Sada, koje na veseo i autentičan prikazuju umetnikov doživljaj dva najveća srpska grada. Pored njih Vuk je naslikao Njujork i Čikago, a u okviru izložbe, premijerno, biće izložena i najnovija slika, London, na kojoj je umetnik radio proteklih šest meseci. 

Održavanje izložbe pomogli su: Američka ambasada u Beogradu, vinarija Lalić, iz Pančeva i galerija Štab.

Radovi će biti izloženi do 18. oktobra.

O seriji

Ovu seriju predstavljaju radovi velikog formata, rađeni tehnikom uljanih boja na platnu. Vuk veoma detaljno slika panorame gradova, ističući sve objekte koji taj grad čine jedinstvenim i prepoznatljivim. Sveobuhvatnim načinom slikanja, smeštanjem širokih, panoramskih kadrova u žižu posmatračevog pogleda i interesovanja, umetnik želi da približi svoju likovnu poruku ispunjenu koloritom koji nedostaje svakodnevnici; da istovremeno informiše i zaintrigira posmatrača o gradu na slici, kao i o gradu u stvarnosti; da bojama zabeleži duh i temperament gradova, da ostavi kulturološko - istorijski dokument i likovni sken svih značajnih mesta sa aspekta sadašnjosti i prošlosti.

Chicago

O umetniku

Vuk Vučković (1986) diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2010. godine, gde je iste godine upisao doktorske umetničke studije slikarstva. Od  2015. godine koosnivač je umetničkog studija "Wolf Art".

Redovnu izlagačku aktivnost Vučković ima od 2007. godine, i do sada je izlagao na 18 samostalnih i više od 110 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja za svoje stvaralaštvo, među kojima izdvaja: Prva nagrada Niš Art Fondacije, Nagrada Erste banke za umetnost, Pet najboljih izložbi u 2011. godini po izboru kritičara Novosti, Prva nagrada za crtež iz fonda Vladimira Veličkovića.  Njegovi radovi se nalaze u više kolekcija, zbirki i javnih prostora.

foto: Milan Kolarski

Dosadašnji postignuti rezultati Vuka Vučkovića ubrajaju u najuspešnije mlade umetnike u Srbiji. Njegova vizija je stvaranje uspešne internacionalne kompanije koja bi radila na promociji kulture i umetnosti.