Dom omladine Beograda i Francuski institut pozivaju vas da kroz pet savremenih francuskih fimova upznate život tinejdžera i adolescenata. Upoznajte njihovu svakodnevicu, pogledajte svet njihovim očima! Otkrijte koje su njihove nade i razočarenja, vizije budućnosti i i strepnje, bitke koje vode na putu ka samoostvarenju, ne dozvoljavajući da ih savremeno društvo pregazi.

Njihove priče su poziv na razmišljanje o sopstvenim snovima, o svetu koji dolazi, ali i o onom koji smo za sobom ostavili. Kojim god putem da se krene i kojem god cilju da se teži, uz motivaciju i humor život se lakše diše.

PROGRAM:

Petak 13. 10. u 20:00 

SWAGGER (Francuska, 2016, 84’, dokumentarni)

Režija: Olivije Babine

Svager je priča koja jedanaestoro vrlo mladih ljudi, takoreći dece, neobičnih karaktera koja odrastaju u sirotinjskim francuskim predgrađima. Film prikazuje njihove neobične i neočekivane poglede na svet i njihov zabavan ali i zapanjujući način razmišljanja. Razvijajući pravi mozaik susreta i mešajući žanrove od muzičke komedije do naučne fantastike, reditelj Babine oživljava reči i fantazije ove dece. Jer, uz neosporne egzistencijalne probleme ova deca i tinejdžeri itekako imaju i snove i ambicije koje im niko ne može oduzeti.

Subota 14. 10. u 19:00

TAMARA (Francuska, 2016, 100', komedija)

Režija: Aleksandar Kastanjeti

Uloge: Eloiz Marten, Silvi Testid, Siril Gei 

Tamara je petnaestogodišnjakinja koja ima velike komplekse zbog svoje težine. Da bi se oslobodila ružne etiketiranosti iz srednje škole, ona odlučuje da uzme stvar u svoje ruke. U to ime ona se kladi sa  najboljom drugaricom da će izaći sa prvim dečkom koji prođe pored vrata učionice. Igrom slučaja, tuda prolazi Dijego, najzgodniji dečko u školi, a Tamara, ne slučajno, već namerno odlučuje da iskoristi šansu.

Subota 14. 10. u 21:00

POLINA ŽIVI ZA PLES (Francuska, 2016, 108', komedija/drama)

Režija: Valeri Miler, Angelin Preljocaj

Rusija devedesetih godina. Balerina Polina koja od ranog detinjstva mnogo obećava, zahvaljujući strogom i zahtevnom profesoru Bojinskom pred važnim je profesionalnim izazovima.  Dok se priprema da učestvuje u prestižnom baletu teatra Baljšoj, ona prisustvuje predstavi savremenog plesa, sasvim drugačijeg od onoga čime se sama bavi, a  koji je duboko dirne otvarajući joj sasvim nove i neslućene perspektive.

Nedelja 15. 10. u 19:00

POLOŽI MATURU PEVAJUĆI (Francuska, 2003, 82', dokumentarni)

Režija: David Andre

Ovo je burna priča o  grupi prijatelja iz Bulonj-sir-Mera, grada koji je teško pogođen krizom. Završna godina njihove srenje škole prepuna je snova i razočaranja, a pesme koje će izmisliti ovi tinejdžeri iz radničkih porodica i srednje klase, pretvaraju tešku stvarnost u poeziju. Film izazivaa smeh i snažne emocije i nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Nedelja 15. 10. u 21:00

VIDETI SVET (Francuska, 2016, 102', drama)

Režija: Delfin Kulen, Mirijel Kulen

Oror i Marin su  devojke u vojnoj službi koje se  vraćaju iz Avganistana. Sa svojom vojnom jedinicom one provode tri dana na Kipru, u hotelu sa pet zvezdica, među turistima na odmoru. Ono što  vojska naziva dekompresiona komora treba da im pomogne da zaborave rat. Međutim, nije tako lako osloboditi se nasilja.

Posle filma 17 devojaka ovo je drugi film sestara Kulen koji je ušao selekciju filmskog festivala u Kanu 2016. godine.