Petar je mlad umetnik koji slika u duhu starih majstora dok je predmet njegovih dela fenomen odrastanja i socijalizacije dece u savremenom društvu. Mošićeva dela postavljaju čitav niz pitanja a zauzvrat nude širok dijapazon suprotstavljenih emocija.

U njegovim radovima ravnopravne pozicije zauzima potresno i lepo, nevino i zastrašujuće, krhko i mračno, setno i naivno, duhovito i bolno.

“Fokusirajući se uglavnom na portret lica, Mošić razvija narativ kojim pokušava da artikuliše vlastito promišljanje tanke granice između dečije nevinosti i brutalnosti. Mimo spleta različitih referenci (reprezentacija dece u instalacijama-oltarima Kristijana Boltanskog, uniformisane dece dece na slikama Gotfrida Helvejna i Biljane Đurđević), izražena ambivalencija koju ovi radovi odašilju navodi nas na duboko promišljanje koje budi najdublje strahove vezane za savremeno detinjstvo.”  -(Iz kataloškog eseja “Pogled nevinosti “ istoričara umetnosti Vladimira Bjeličića)

Na izložbi će biti predstavljeno pet radova, od kojih su tri slike na lanenom platnu većeg formata i dva crteža tehnike presovani ugljen na akvarel papiru.

Petar Mošić (1981, Beograd) je završio osnovne studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Darije Kačić, a trenutno završava doktorske umetničke studije pod mentorstvom profesorke Anđelke Bojović na istom fakultetu.

Ovaj mladi umetnik je višestruko nagrađivan za osobeni, sad već publici i kritici prepoznatljiv stil. Jedna od poslednjih nagrada je Zlatna paleta, sa Prolećne izložbe ULUS-a (2016.). 

Radovi Petra Mošića nalaze se u brojnim privatnim i javnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu, ali krase i nekoliko javnih beogradskih zgrada u vidu murala.  Petar je učestvovao u sedam samostalnih i preko petnaest grupnih izlozbi u zemlji i inostranstvu, kao i u međunarodnim projektima i rezidencijama, kao što je Glo’Art u Belgiji (2016, 2017).

Izložba će trajati do subote 9. septembra.   

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/