Filmska preporuka: 7 kultnih uloga Julianne Moore

4. Laura Brown – The Hours, Stiven Daldri, 2002.

Rame uz rame sa  Meryl Streep i Nicole Kidman, glumica iz Severne Karoline igra Laura Brown u filmu Sati, zasnovanom na radu i životu Virginie Woolf.

U ovom filmu koji je već dobio status klasika, Moor igra američku domaćicu u 1950-im koja ne uspeva da nađe smisao u životu. Zahvaljujući ovom filmu dolazi u red najsnažnijih dramskih glumica svoje generacije.

5. Jules – The Kids Are all right, Lisa Cholodenko 2010.

Jules i Nic su lezbejski par koji ima dvoje dece začetih veštačkom oplodnjom. Njihovu porodičnu idilu prekida pojavljivanje biološkog oca njihove dece. Odličan trio Moor-Bening-Ruffalo i dobar scenario doneli su ovoj simpatičnoj drami/komediji Zlatni Globus i nominacije za Oskara.

Jules je posvećena porodici, ali u periodu u kom se nalazi ne može da artikuliše šta oseća. Na kocku stavlja sve što je bitno odnosom sa Polom, biološkim ocem njene dece. Zahvaljujući ovoj ulozi, američko-škotska glumica pokazuje da u svom bogatom glumačkom spektru ima talenta i za komediju.

6. Havana Segrand –  Maps to the Stars, David Cronenberg, 2014.

U poslednjem filmu Davida Cronenberga, Moor igra Havanu Segrand, holivudsku glumica čija je karijera daleko od blistave. U ovoj satiri holivudskog miljea, svi su promašeni i svi traže svojih pet minuta slave boreći se sa konkurencijom i sopstvenim demonima. Hirovit seks sa ljubavnikom asistenkinje koga igra Robert Patinson, naređenja koja izdaje iz toaleta, ushićenje povodom smrti jednog deteta, Havana Segrand je moderno egoistično holivudsko čudovište sa teškim ožiljcima iz prošlosti.

Ako pogledamo kritički i komercijalni uspeh filmova ove harizmatične glumice u poslednjih nekoliko godina, jasno nam je kako malo toga zajedničkog ima sa promašenom Havanom Segrand, a to ovu njenu interpretaciju čini još fascinantnijom.

7. Still Alice,  Richard Glatzer, Wash Westmoreland 2015. 

Još uvek Alis kruna je dosadašnje karijere crvenokose dive i ovaj film doneo joj je Zlatni Globus, Nagradu Udruženja filmskih kritičara, Nagradu Udruženja filmskih glumaca, BAFTA nagradu i Oskara za najbolju glavnu glumicu.

Julianne Moore ističe da je pročitala sve intervjue i pogledala sve dokumentarce koje je uspela da pronađe o alchajmerovoj bolesti kako bi se pripremila za ulogu profesorke lingvistike Alice Howlandkoja se bori sa ovom strašnom bolešću. Sigurno (za sada) najbolje izdanje Julianne Moore, na koje ne treba mnogo trošiti reči. Dodaćemo samo ovo: ako uzmemo u obzir njeno iskustvo i glumačku zrelost, sigurno je da od nje treba da očekujemo još ovakvih briljantnih uloga.

Izvor: Kultiviši se

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/elleserbia/

‹ Prethodna 2 / 2 

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...