Selite se, a morate da nosite knjige teške kao tuč i psujete iz sveg glasa vaše literarne sklonosti. Odete kod rođaka u deep provinciju na slavu/svadbu/sahranu, uđete im u dnevnu sobu i vidite na polici “metar” Njegoša, Dobrice Ćosića, Ive Andrića ili Vuka Draškovića kupljenih na kredit veselih ’90-ih.

Ili prosto samo preskačete svoje stare, nepročitane knjige diljem kuće pokušavajući da stignete do novih, ali neotvorenih naslova. Koju god opciju izabrali od ponuđenih ovih pet slavnih osoba su sigurno gori od vas kada su knjige u pitanju. Ma koliko ih voleli ili ne.  

Broj knjiga koje ovi selebritiji poseduju u većini slučajeva vezuje se za njihove umetničke karaktere (ali u nekima i ne što ćete videti na listi). U sajber vreme Kindla, Ipad-a, društvenih mreža i gotovo psihotičnog kačenja fotografija na Instagram posedovanje preko hiljadu naslova knjiga izgleda kao telefoniranje Nokiom 3310 (popularnom “dilerkom”). Ali ako tehnologija zastareva knjigama se to nikako ne dešava i to dobranih četiri hiljade godina od prvih papirusa nađenih u Egiptu tokom vladavine faraona Neferirkare. Razmislite o tome sledeći put kada umesto da nešto pročitate odlučite da listate sajber fotke nečijih guzova sa odmora, no da ne davim više evo i liste načitanih selebritija koji radije čitaju, no što bleje na Fejsu.

NIGELLA LAWSON

Jedno od najpopularnijih TV lica Velike Britanije i žena koju obožavaju sve naše žene, devojke, ili bilo koji pasionirani gledalac kablovskog kanala “24 kitchen” ima 6.000 knjiga u svojoj kući. Mahom su to kuvari različite starosti, porekla i sadržaja, ali Nigella voli i klasiku. Kao svoju omiljenu književnu epohu navela je realizam s kraja 19. i početka 20.veka. Omiljeni roman joj je “Dejvid Koperfild” Čarlsa Dikensa, a omiljena novela “Tonio Kreger” velikog Tomasa Mana. Odličan izbor.

Foto: James Merrell for (the now-defunct) House & Garden in 2004

ERNEST HEMINGWAY

Pisac ste, a nemate pun kufer (i police) knjiga. Pa onda mora da niste pravi pisac. Jedan od najvećih u istoriji književnosti i dobitnik Pulicerove nagrade 1953. i Nobelove 1954. kupovao je između 150 i 200 knjiga svake godine i svuda sa sobom vukao je omanju biblioteku naslova koje je čitao i proučavao u tom trenutku. U vreme njegove smrti biblioteka u kući u kubanskom mestu Finca Vigía brojala je preko 9.000 naslova, ne računajući nekoliko hiljada knjiga koje je ostavio u kući u Key Westu u Floridi odakle je poneo samo neophodnih 800 na Kubu. Svaka čast.

Foto: Profimedia

MICHAEL JACKSON

E ovo je bogami iznenađenje. Čovek koji je imao prilično jednostavne i glupkaste hitove i nije imao nikakvo formalno obrazovanje, pošto je školu pohađao kod kuće, imao je preko 10.000 knjiga!? Prema rečima različitih knjižara iz Los Anđelesa, Jackson je svake nedelje uzimao nove naslove. Biblioteke je pozicionirao tačno na mestima gde je voleo da sedi dok mu je svaka knjiga bila obeležena, najbolji delovi podvučeni, a sa strane puna beležaka i utisaka vezanih za radnju. Za nekoga ko je izvodio “Smooth Criminal” u crnim “šimikama” na bele čarape epohalno otkriće.

GEORGE LUCAS

Ništa manje od 27.000 knjiga nismo ni očekivali od autora mitske “Star wars” franšize, ko-autora i producenta “Indiana Jonesa”, vlasnika LucasArta i LucasFilma (koga je prodao Disney-u za ogromne pare) i jedne od perijanica “novog Holivuda” ’60-ih, neformalnog pokreta reditelja koji su promenili istoriju američke kinematografije. Biblioteka se nalazi u Lucasovoj kući u Skywalker Ranch-u, a osnovao je još daleke 1978. pod imenom Lucasfilm Research Library i prvo se nalazila u njegovoj kancelariji u Los Anđelesu, no pošto je rasla premešta je u velelepno zdanje u Nicasiu u Kaliforniji. Pored knjiga čini je i 17.000 filmova, plakata, kritika, stručne, teorijske literature, kao i periodike u vidu časopisa i specijalnih izdanja. Biblioteka je privatna i pored zaposlenih u Lucasovim kompanijama pristup imaju i prijatelji i istraživači. Da ostanete bez teksta.

KARL LAGERFELD

Pobednik u svakom smislu je nemački modni guru. On u svojoj kući ima 300 hiljada naslova (da, dobro ste pročitali) na tri jezika koja govori – engleski, nemački i francuski – mahom poeziju, a po sopstvenom prizanju godinama ne kupuje ništa sem – knjiga! Sve kuće koje poseduje i u kojima boravi Lagerfeld dizajnira po knjigama. Naravno, on ne bi bio on da u svakoj od kuća nema stepenice,  dizajnirane kao catwalk, kojima se penje do viših polica . Za svaku pohvalu, još samo kada bi manje koristio paperje i krzno u svojim modnim kreacijama, i kada bi žene izgledale normalnije, bio bi apsolutni pobednik.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/