U prvim replikama Woody Allen u ostvarenju Annie Hall, objašnjava svoje romantične propasti sa ženama šalom koju pripisuje Groucho Marxu i Sigmundu Freudu: “Ne želim da pripadam klubu koji bi prihvatio mene kao člana”. 

Kada je naredne godine njegov film osvojio četiri Oskara, Allen je ostao veran toj rečenici – na dodeli ga nije bilo. 

Iako je najnominovaniji pisac u istoriji Oskara (16 nominacija, 24 ako računate one za najbolju režiju i najbolju glumu), režiser (i glumac) nikada nije prisustvovao dodeli na kojoj je nominovan. Na dodelu je došao 2002. godine, kada nije bio nominovan, kako bi predstavio montažu filmova u čast Njujorka nakon 9/11.

Woddy nije jedini koji odbija da pripada klubu “Oscar”. 

Svake godine slušamo o onima koje je Oscar “ispalio”, a šta je sa onima koji su “ispalili” Oscara? 

Još od uspostavljanja nagrade, bilo je onih koji su imali pametnija posla od dolaska na ceremoniju. Ovo je lista svih onih koji su to učinili.

1. Dudley Nichols

Nichols je bio uspešan scenarista u svoje vreme. U karijeri koja je trajala nekih 35 godina, napisao je niz odličnih filmova, među njima su “Silom dadilje” (Bringing Up Baby), “Za koga zvona zvone” (For Whom The Bell Tolls) i film koji je od Johna Wayne-a napravio zvezdu – “Poštanska kočija” (Stagecoach). Oskara je dobio za film “Doušnik” (The Informer), takođe u režiji Johna Forda, o Irskom ratu za nezavisnost. Nikols je svijim činom postao prvi čovek koji je odbio Oskara, navodeći tadašnji štrajk pisaca kao razlog.

2. Katharine Hepburn

Najnagrađivanija glumica Holivuda je nominovana za Oskara čak 12 puta, a osvojila ga je u četiri navrata - sva četiri dobila je za najbolju ulogu. Nikada nije prisustvovala ceremoniji kada bi bila nominovana. Pojavila se 1974. godina, da uruči Talbergovu nagradu producentu Lawrencu Weingartenu.

3. George Campbell Scott

Scott je prvi put nominovan za najbolju sporednu ulogu u filmu “The Hustler”. Tada nije dobio nagradu, ali jeste 1970. godine, za ulogu generala u filmu Patton. Poslao je telegram Akademiji u kojem odbija nagradu sa objašnjenjem svojih razloga. Međutim, glumcu su ipak dodelili nagradu, iako se nije pojavio. Oskare je opisao kao “dvosatnu paradu mesa, motivisanu isključivo ekonomskim razlozima”.

4. Marlon Brando

Par godina nakon što je Scott bojkotovao dodelu, Brando ga je nadmašio tako što je poslao pripadnicu Apači plemena Sacheen Littlefeather da u njegovo ime odbije nagradu za najbolju mušku ulogu u čuvenom ostvarenju Godfather.
Uzvici i negodovanja zasuli su predivnu Sacheen kada je izjavila kako je tu da protestvuje protiv holivudske diskriminacije američkih indijanaca. Kasnije je nastao dodatni skandal kako se saznalo da Littlefeather (Malo Pero) uopšte nije indijanskog porekla, već da je reč o meksičkoj glumici Mariji Cruz.

5. Terens Malik

Pisac i režiser Terrence Malick nikada nije osvojio Oskara, ali 1999.  bio je nominovan za film “Tanka crvena linija” (The Thin Red Line). Uprkos velikim mogućnostima da dobije nagradu, Malik se nije pojavio. Isto je uradio i 2012, kada je bio nominovan za film “Drvo života” (The Tree Of Life).

6. Woody Allen 

Kao što je navedeno u uvodu, Allen je prisustvovao dodeli samo jednom, i to da predstavi montažu filmova u čast Njujorka, nakon terorističkog napada 9/11. Nominovan je ukupno 24 puta, a u četiri navrata osvojio je Oskara, ali se na dodeli pojavio samo jednom, što i dalje znači da se nikada nije pojavio da prihvati nagradu.

7. Jean-Luc Godard

Akademija je 2010. godine najavila da će Godardu uručiti počasnog Oskara. Ubrzo su saznali da režisera baš i nije lako kontaktirati. Uprkos pokušajima telefonom, faksom, mejlom, prijateljima, saradnicima i Fedeksom, do Godarda nisu mogli doći. On ne samo da ima netrpeljivost prema Holivudu, već odbija i da putuje avionom, jer u avionima ne može pušiti.

8. Banksy

Anonimni britanski ulični umetnik nominovan je za dokumentarni film “Izlaz kroz suvenirnicu” (Exit through the Gift Shop). Banksy je pristao da prisustvuje ceremoniji, pod uslovom da se od njega ne zahtijeva da otkrije svoj identitet. Kada je Akadmija odbila da ispuni njegov zahtjev, Banksi se nije pojavio. Nekoliko dana pred dodelu nagrada, osvanuo je mural, koji poistovećuje Holivud i zlu Galaktičku imperiju iz serijala Star Wars.

Izvor: bosonoga.com

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/