Hajde da uradimo tour of French cinema (oooh, Pardon my French) i naučimo ozbiljne lekcije stila... od najboljih glumica, glumaca i kostimografa! Za početak, zanimljivo je i to da su u mnogim ostvarenjima francuske produkcije, glumice same nosile ono što su htele iz svog ormara, tako da je ovde fashion momenat još bitniji. 

1. A bout de souffle - Jean Luc Godard

Izgled Jean Seberg u ovom filmu je odmah postao ikoničan - kratka pixie kosa, alajner, haljine na prugice i baletanke! Znate o čemu pričamo. Radnja se vrti oko kriminalca i prodavačice novina, a kao što to često biva u Godarovim fimovima, glavna ženska uloga je brinula za svoj stajling! Zato ide jedno veliko bravo za minulu glumicu, ali i za kultni izgled. 

2.  Belle De Jour - Luis Bunuel

Catherine Deneuve je postala sinonim za lepotu i stil, a u filmu njene pencil suknje, svilene bluze i štikle, nikad ali nikad neće izaći iz mode. Iako je kostimograf bila Helene Nourry, poznato je da je Yves Saint Laurent uticao na izgled Séverine Serizy (koju glumi Catherine ) sugerišući joj da ne nosi mini suknje. Prijateljstvo između gospodina Yves Saint Laurent i Catherine Deneuve je bilo veliko da je u potpunosti prihvatala njegove savete u ostalim ostvarenjima izgledajući kao timelessness lepotica. Prava francuska ikona!

3. Plein Soleil - Rene Clement

Oda stila je ovog puta upućena Alain Delonu koji u napetom trileru izgeda božanstveno - mornarski look, letnji blejzeri i cool šik izdanja francuskog bad boy-a su ga uvrstili u filmsku, ali i modnu legendu. 

4. Et Dieu créa la femme - Roger Vadim

Film koji je lansirao karijeru Brigitte Bardot i koja je postala prava plava Femme Fatale. Na fenomen BB je uticao Pierre Balmain - duga plava kosa sa šiškama, uske majice, alajner i zavodljiv pogled su rodile BB mit koji obožavamo.  

Na sledećoj strani pročitajte koja su to francuska filmska ostvarenja uticala na modu i stil: 

PageBreak

5. La Baie des Anges - Jacques Demy

Priču o kockaru je posebno začinio Pierre Cardin. Cvetni haljine, jednobojni kostimi, crni šeširi, beli šalovi - Cardinovska klasika koje ne izlazi iz mode!

6. La règle du Jeu - Jean Renoir

Kao kostimografkinja je potpisana legendarna i omiljena Coco Chanel. Suknje sa džepovima, kožne rukavice, šalevi ušuškani u kragne jakni su podigle ovu komediju na viši nivo. Zanimljivo je da iako su stilske ideje prihvaćene i primenljive i danas, krajem 30-tih godina 20. veka film nije dobro prihvaćen kako među publikom, tako i među političkom francuskom elitom. 

7.  Bonjour Tristesse - Otto Preminger

Opet naša muza Jean Seberg koja igra problematičnu Cécile. Kostime je potpisao glavom i bradom Givenchy! Sofisticirani i ženstven izgled je obezbedio spomenuti Hubert, ali mu je pomogao i Hope Bryce.

8. Jules et Jim - François Truffaut

Ljubav je u pitanju - između nje i njih dvojice. Jeanne Moreau glavna glumica je bila i svoj kostimograf koja je uvela novu verziju femme fatale. Iako joj je radnjia filma dozvoljava, uvodila je brkove i muško odelo i kao modni mangup garçon manqué stila ušla u istoriju. Topovi, pruge, džemper ..., dendi look koji obožavamo. 

9. Vivre sa Vie - Jean Luc Godard

Miljenica Anna Karina u fimu izgleda besprekorno, inspirativno i onako kako mi hoćemo da izgledamo. Polukratka kosa, suknje ispod kolena i kaputi od buklea. I još sa cigarom - vrlo filmično!

10. L’année dernière à Marienbad - Alain Resnais

I ovde moramo da spomenemo Coco Chanel i njen rad na elegantnim i sofisticiranim komadima u kombinaciji sa modom 60-ih godina 20. veka. Mala crna haljina, srebrni kompleti, 3/4 rukavi - tu su! Glumica Delphine Seyrig je toliko postala popularna po frizuri da su “Marienbad hairstyle” kopirale žene širom Evrope. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/