Slikari, vajari, fotografi, street art umetnici, muzičari, književnici, strip crtači i ostali kreativci našli su svoje mesto u ovom neobičnom distopijskom ambijentu. Ovde možete sresti profesionalce, amatere, hobiste i entuzijaste, ostvarene umetnike, ali i one koji tek traže svoje mesto pod suncem, a zajednička im je ljubav prema umetnosti.

Tako ćete na Dev9t ove godine moći videti četiri izvedbe predstave Kralj Ibi u produkciji Dev9t i glumca Gorana Jevtića.

"Predstava će se desiti u scenografiji koju čine monumentalne skulpture, kao statement performans kojim želimo da iskažemo svoj stav prema svim dešavanjima u savremenom svetu: ratovima, izbeglicama, ljudskim pravima i slobodama, medijima, moralu, prevarama, pohlepi moćnika, vlasti, novcu, diktaturama, klasnim razlikama... Ova predstava je naš glas za očuvanje planete, za sada jedinog mesta koji zovemo dom. Nadamo se da ćete biti sa nama, kako bi taj glas bio jači," izjavio je Jevtić.

Iz bogatog programa izdvajamo izložbu pop-art dvojca The Connor Brothers, fotografije čuvenog street fotografa Boogieja, skulpture Ivana Gračnera, Zorana Velimanovića, Borisa Deheljana i radove ostalih umetnika.


I narednih šest dana Dev9t će biti oaza kreativnosti u kojoj možete da vidite umetnike na delu, dok stvaraju. Svi oni svojim umetničkim intervencijama menjaju Dev9t iz dana u dan i nema onih koji su imuni na pozitivan vajb koji se širi Ciglanom.  Pogledajte izložbe slika i fotografija, dozvolite da vas iznenade, oduševe ili uplaše skulpture i instalacije, prisustvujte pozorišnim predstavama, đuskajte na svirkama bendova i nastupima DJ-eva, pogledajte filmske projekcije i plesne performanse ili učestvujte u zanimljivim radionicama – budite deo ove pozitivne atmosfere i stvarajte sa nama.

Treba da znate da na Dev9t niste običan posetilac, ovih dana Ciglana je najveće igralište, riznica umetnosti i lavirint kreativnosti. Probudite svoj avanturistički duh i znatiželju i zavirite svuda jer vas na svakoj faveli, ali i u skrivenim kutcima čekaju zanimljivosti. I ne zaboravite, preko dana vidite jedno, ali kada padne noć Dev9t svetli nekim drugim bojama i otkriva nove čari.

Nakon devet inspirativnih dana stvaranja, Dev9t će zvanično biti zatvoren u subotu 17. juna, tradicionalnim paljenjem devet metara visoke drvene skulpture u obliku broja 9 koju je napravio naš poznati vajar Ivan Gračner.