Bila je to najuticajnija serija devedesetih - izlet u čudesan televizijski svet Davida Lyncha bio je jeziv, briljantan i zarazan. Tada smo morali da čekamo NEDELJU dana na novu epizodu! Twin Peaks je u to vreme bio nešto krajnje drugačije u tv ponudi koja je bila prepuna laganih, romantičnih, teen i dramskih serija poput Beverly Hillsa, The Fresh Prince of Bel-Air, Law and Order...

Hvaljena (i s naše strane) kao najbolja serija ikada snimljena, Twin Peaks je uspela da razruši granice između žanrova i promeni televizijski svet devedesetih. Mi - Smo - Bili - OPSEDNUTI. 

To nije bio Dallas, ili Dinasty. To je bila jeziva, zlokobna, izazovna, briljantna i neponovljiva serija.

Da li će David uspeti da nadmaši svoj prvenac, to ne znamo, ali smo zaintrigirani. Režiser nas je još prošle godine bacio u ekstazu najavom da će se serija vratiti 2017. godine. Od tog terenutka nastala je beskrajna nostalgija u našoj redakciji. 

I to se desilo pre nešto manje od mesec dana kada je prva epizoda treće sezone premijerno puštena na HBO. 

Ukoliko ste ipak nekim slučajem neko ko nije nikada pogledao ovu kultnu seriju, a hteli biste da ispratite treću sezonu, ili vam je potrebno da osvežite sećanje, ELLE vam donosi vodič kroz originalne likove.

1. Agent Dale Cooper

Šarmantan ali čudan, FBI agent Dale Cooper(Kyle MacLachlan) dolazi u grad da reši slučaj ubistva Laure Palmer. Svoje misli stalno snima na diktafon, obraćajući se misterioznoj ženi imena "Diane".

Ističe se po: prijateljstvu sa šerifom gradića Twin Peaksa  Harry-jem,ljubavlju prema piti od trešanja iz restorana Double R, i svojom večnom ljubavlju prema "prokleto dobroj šolji kafe".

Nakon uloge u seriji Kylie je igrao Charlottinog, hm, diskfunkcionalnog muža Treya iz Sex and the City, zatim muža Bree iz Desperate Housewives, kao Kapetana iz How I met your Mother ali i advokata-čudaka iz The Good Wife. Uglavnom - učestvuje u kvalitetnim TV serijama.

2. Laura Palmer

Laura Palmer - prelepa tinejdžerka čije ubistvo iznosi na površinu mračnu i uvrnutu prirodu Twin Peaksa je dupla ličnost - spolja je kraljica mature, odlična učenica, savršena drugarica i devojka. Ali ovo je Twin Peaks i skoro ništa nije onako kako deluje na prvi pogled. Kako zađemo dublje u Laurinu prošlost vidimo da je sve drugačije nego što se čini. Glumica Sheryl Lee takođe glumi i Laurinu rođaku Maddie, koja se pojavljuje u seriji.

Ističe se po: neverovatno kreativnom vođenju dnevnika.

Nije tajna da je Laura Palmer mrtva, ali se Sheryl Lee pojavljuje i u trećoj sezoni Tvin Piksa.

3. Donna Hayward

Donna Hayward (Lara Flynn Boyle), najbolja drugarica Laure Palmer, užasno pati zbog gubitka prijateljice i odlučna je da reši zagonetku njenog ubistva. Mada nedelju dana posle ubistva počinje vezu sa Laurinim tajnim dečkom Jamesom. Što je prilično uvrnuto.

Ističe se po: svojoj kolekciji džempera, i garderobi na kojoj bi joj pozavidela svaka tetka iz pedesetih.

Lara Flynn Boyle se pojavila u filmu Men in Black 2 i drami The Practice, ali je sigurno najbolje znate kao Stacy iz Wayne's World.

Bila je poznata i po vezi s Jack Nicholsonom, i kostimu balerine koji je nosila na dodelu Golden Globe nagrada 2003. godine, koji kritičari uvek prikazuju kao primer lošeg oblačenja na crvenom tepihu zajedno sa labudovim kostimom koji je nosila Bjork. Ona je sigurno jedina bivša članica ekipe koja je odbila da se pojavi u trećoj sezoni.

4. Bobby Briggs

Bobby Briggs. Padamo u nesvest. Glumi ga Dana Ashbrook, i on je odgovarajuće zgodan - savršen dečko za zgodnu - savršenu Lauru Palmer. Izgleda odlično, i poseduje savršenu dozu lošeg stava i savršenu zavesu od kose u stilu devedesetih (i dalje osetimo probadanje kad vidimo njegovo prelepo, napeto lice). Jadni Bobby je jedan od prvih stanovnika Twin Peaksa koji je među glavnim osumnjičenima za Laurinu smrt.

Ističe se po: najboljoj frizuri iz devedesetih.

Dana je čest je gost televizijskih emisija i serija, ali što je najvažnije - vratio se u Twin Peaks. Za njegovu kosu nismo toliko sigurni.

Twin Peaks: Sve što treba da znate o originalnoj seriji

5. James Hurley

Bajker James Hurley (James Marshall) bio je Laurin tajni dečko (javni je bio sportista Bobby) i video ju je u noći ubistva.

Ističe se po: vožnji motora, nošenju kožne jakne, buntovništvu bez razloga... i neverovatno pufnastoj kosi.

Marshall se pronašao u ulozi kantautora i pojavio se u filmu A Few Good Men iz 1992. godine, ali posle toga smo ga viđali samo u manjim ulogama. Devedesete je proveo oporavljajući se od bolesti i pritom vodio parnicu protiv proizvođača lekova. Gledamo ga i u trećoj sezoni.

Ostale likove upoynajte na sledećeoj stranici:

PageBreak

6. Audrey Horne

Sherilyn Fenn glumi famme fatale u procvatu i generalno očaravajuću Audrey Horne, smorenu i predivnu osamnaestogodišnju naslednicu najbogatije porodice u gradu. Audrey se zaljubljuje u agenta Coopera (i ta hemija se oseća), pomaže mu u istrazi, a tu i tamo se zabavlja maltretirajući svog oca.

Ističe se po: tome što može jezikom da veže peteljku trešnje u čvor. I koliko smo samo vremena potrošili tokom devedesetih pokušavajući da to i sami uradimo (bezuspešno).

Sherilyn i dalje glumi, uglavnom u televizijskoj produkciji. Karijera joj je oscilirala tokom godina, ali ona će za nas uvek biti glavno lice Twin Peaksa. I videćemo je ponovo u trećoj sezoni.

7. Leland Palmer

Leland Palmer. Glava savršene porodice Palmer do trenutka kad njegova kćerka biva ubijena i zatim počinje nagli pad u potpuno ludilo. Glumi ga Ray Wise, i nema ničega zlokobnog u vezi Lelanda Palmera, AKO MU JE TO UOPŠTE PRAVO IME.

Ističe se po: tome što je osedeo preko noći.

Wise je jedno od najprepoznatljivijih lica iz ekipe Twin Peaksa, a glumio je u seriji Mad Men i How I Met Your Mother. Wise se pojavljuje i u novoj sezoni (Da, Leland Palmer je mrtav ali ovo je serija Davida Lyncha, ok?)

Twin Peaks: Sve što treba da znate o originalnoj seriji

8. The Log Lady

The Log Lady (Catherine E Coulson), vidovita ili luda - zavisno kog stanovnika Twin Peaksa upitate o njoj. Tvrdi da prima poruke od sveznajuće cepanice koju svuda nosi sa sobom.

Ističe se po: napornim i retko razumljivim govorima o ljudskoj prirodi. I po cepanici, naravno.

Catherine E Coulson je umrla 2015, te nije imala priliku da reprizira svoju ulogu.

Twin Peaks: Sve što treba da znate o originalnoj seriji

9. Shelly Johnson

Kelnerica u restoranu Double R Shelly Johnson (Madchen Amick), koja ima naviku da se petlja sa lošim muškarcima.

Ističe se po: tome što je super zgodna, ali istovremeno i udata za najgoreg lika u gradu, kamiondžiju Lea, koji je i jeziv i nasilan. Takođe ima i aferu sa Laurinim dečkom Bobbijem, koji iskreno nije ništa bolji.

Amick u svom CV-u poseduje nekoliko poznatih naslova: Gossip Girl, Damages, Californication, Mad Men, ER i Joey, između ostalih. Skoro smo je gledali u seriji Riverdale.

10. Harry S. Trueman/Michael Ontkean

Harry S. Trueman (Michael Ontkean) je šerif Twin Peaksa koji postaje partner Agenta Coopera u istrazi ubistva Laure Palmer. U prvoj sezoni šerif se gadno zaljubljuje u Josie Packard, a ta zaljubljenost će se vratiti da ga proganja.

Ističe se po: tome što je "dobar lik" u gradu punom ludaka, a to je nešto po čemu se zaista ističete u Twin Peaksu. Tu i tamo se pojavljivao na malim ekranima ali gledamo ga u trećoj sezoni.

11. Norma Jennings

Norma Jennings (Peggy Lipton) vlasnica je Double R restorana, zajedno sa Shelly Johnson. Deo je ozbiljnog ljubavnog trougla, posle smrti Laure Palmer stvari postaju sve komplikovanije za ovu nekadašnju Miss Twin Peaksa.

Ističe se po: tome što kuva opasnu dobru šolju kafe i pravi najuksuniju pitu sa trešnjama.

Nekadašnji model i glumica Peggy Lipton bila je udata za cenjenog muzičkog producenta Quincy Jonesa, a zajedno su "producirali" predivnu glumicu Rashidu Jones. Videćemo je u trećoj sezoni.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/