Bajku o Jadranskom moru ovog puta nismo pronašli u  fantastičnim plažama i destinacijama, već u čuvarima prošlosti. Jer znamo da među vama koji planirate uskoro putem Jadrana, nisu samo puki turisti koji su na moru fokusirani isključivo na istraživanje peskovitih plaža, pronalaženje savršenih koktel barova i šoping trošak, već i oni koji su željni kulture i istorije. 

Zato, obeležavmo na mapi muzeje duz Jadranske obale i prepuštamo se zanimljivoj turi koja će nas voditi daleko u prošlost.  U sezoni ili van nje ova mesta su uvek IN. Selekcija nije slučajna, vođeni smo zanimljivim materijalima arheološke i etnografske prirode.

Mape u ruke, krećemo. 

BUDVA - Muzej grada Budva

Svaki pedalj starog grada u Budvi nosi priču za sebe, građevine govore  o minulim vremenima, a Muzej grada Budve čuva arheološke i etnografske tajne ovog primorskog mesta i to u periodu od V veka pre nove ere pa do XX veka. Do njega ćete lako doći bez obzira sa koje strane uđete u grad, a tu su i ljubazni meštani koji će sigurno priteći u pomoć. 

U samom prizemlju muzeja nalazi se lapidarijum, mesto na kom su različiti tipovi kamenih urni i nadgrobnih spomenika i potiču još iz rimskog perioda. Kada počnete polako da se penjete kroz četvorospratni objekat susrešćete se s pravim arheološkim blagom - od helenističkog zlata, preko vaza, alata, predmeta od stakla, pa do gline i srebrnog posuđa. Međutim, ono što nam je posebno privuklo pažnju su masivne zlatne minđuše i broš sa motivom orla. Pravi statement komadi, kako bi mi Ellovci rekli. 

Češaj za kosu, drvene kutije za odlaganje garderobe, nameštaj i neverovatne nošnje su kruna malog, ali zaista vrednog muzeja. I ako vam budvanske prošlosti ne bude dosta (a verujte nam, neće!), angažujte lokalnog vodiča koji će vas sprovesti kroz razne lokalitete pored mora, ispričati zanimljive priče i nahraniti dušu. 

Tri muzeja i jedna galerija: Čuvari istorije na lepom plavom Jadranu

SPLIT - Galerija Meštrović

Pravimo veliki geografski skok i selimo se na Hrvatsko primorje, tačnije u splitsku Galeriju Meštrović.

Ovde, prvo moramo da prozborimo o velelepnom kompleksu na Mejama u Splitu sa ateljeom slavnog jugoslovenskog skulptora Ivana Meštrovića. Jedan od najznačajnijih umetnika XX veka,  je gradio Galeriju po svojoj zamisli i to kao porodični dom sa ateljeom i prostorom za izlaganje. Božanstveni mediteranski vrt sa skulpturama i pogledom na more najjednostavnije rečeno, oduzima dah! Kada vidite ovakav prizor - znate da ste na pravom mestu u kome je vreme stalo i da su umetnost i priroda odradili svoje! 

Autor Spomenika neznanom junaku na Avali u Beogradu i Njegoševog mauzolej na Lovćenu, provodio je ovde sa svojom porodicom leta 30-tih godina XX veka. 

Danas možemo da uživamo u  Meštrovićevim delima koja se nalaze u kompleksu - kao što su Psiha, Žalosni anđeli i Veseli anđeli, Kiklop, Daleki akordi. Videćemo njegov široki umetnički opis, ali povrh svega, kročićemo u vilu gde je veliki umetnik živeo, stvarao i virnućemo  u pisma članova porodice koje će otkriti i intimnije stvari ovog velikog čoveka. 

Na sledećoj strani pročitajte više o muzeju u Perastu:

PageBreak

PERAST - Muzej grada Perast

Naša sledeća odrednica vraća nas u Crnu Goru, u Muzej grada Perasta. Zašto smo izabrali baš ovu instituciju?

Utemeljena je 1937. godine, a priča nam jednu intimnu priču (predmeti, slike) koju su  donirali meštani. Pomorske, istorijsko-umetničke i etnografske zbirke od XV do XX veka predstavljaju jednu živopisnu sliku života u ovom gradu.

Kada bude posetili Muzej grada Perasta iskoristite priliku da duže pogledate portrete čuvenih kapetana, koji iako "nose" baroknu lepotu u obradi kompozicija, govore o istorijskim dešavanjima koja nisu bila značajna samo za Perast već i za velike svetske sile.

MALI LOŠINJ - Muzej Apoksiomena 

Nesvakidašnja lepota i jedinstven dizajn krase čak devet prostorija namenjenih samo JEDNOJ skulpturi - statui APOKSIOMENA, bronzanog ambasadora antičkog vajarstva.

Naizgled obična zgrada smeštena je na rivi u središtu Malog Lošinja, a da biste došli do dobro čuvanog eksponata morate proći kroz nekoliko prostorija od kojih svaka poseduje posebnu temu, dizajn i boju. I koje oduzimaju dah - prva je tamna i ispunjena ekranima koji projekcijama vizuelno dočaravaju priču kustosa, sledeća prostorija je pravo malo remek-delo tj. mini bioskopska sala u kojoj se odvija video projekcija dokumentarnog filma o zvezdi muzeja.

Soba neobične lepote u potpunosti je obložena ručno tkanim tepihom. Opijeni čarolijom ove prostorije, posetioci nastavljaju svoj put kroz uski hodnik moćne crvene boje, koja koloritom naglašava intenzitet dramskog vrhunca koji se sada već uveliko iščekuje.

Dolazi se do takozvane žute sobe, posvećene svoj medijskoj vrevi nastaloj oko pronalaska njegovog veličanstva Apoksiomena. I baš tada, dok ste zabavljeni mišlju o tvorcima ovog genijalnog koncepta koji ponosno može stati na crtu svim svetskim ustanovama moderne arhitekture, ugledaćete zvezdu čitave priče - kroz okna u zidu pojaviće se njegovo bronzano obličje i besprekorno izvajani udovi i da, zastaće vam dah.

Tekst: Marija Mićanović

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/