U istoriji kostima Cristobal Balenciaga je okarakterisan kao čudna ličnost koja je odbijala da izađe na kraj revije i da se pokloni publici. Španski dizajner je takođe tokom svoje duge karijere koja je trajala skoro pola veka, dao samo jedan intervju.  

To ipak ne poništava činjenicu da je Balenciaga bio i ostao jedan od neponovljivih, onaj čija kreativnost i veličina mogu jedino da se još uporede sa Diorom, Coco i YSL. Čudnom Špancu javnost je davno oprostila njegovu drskost i to sve zahvaljujući kreacijama koje će nadživeti vreme postajući velika i večna inspiracija današnjim dizajnerima. 

Ove godine obeležava se 100 godine od prve Balenciagine revije u San Sebastijanu u Španiji i 80 godina od otvaranje njegove eponomne modne kuće u Parizu.

Za to uvek imaju sluha veliki muzeji, pa je tako čuveni londonski muzej Victoria and Albert Museum, odlučio da njegova glavna, centralna izložba bude "Shaping Fashion" posvećena upravo Balenciagi. 

Po rečima kustosa Cassie Davies-Strodder "posao je bio najvažniji Cristobalu i to je njegovo najveće nasleđe". 

Na izložbi Shaping Fashion je prikazano preko 100 haljina i 20 kapa, a neke od ovih dela nikad nisu javno izložene.

Muzej je sarađivao sa umetnikom Nickom Veaseyom i po prvi put zahvaljujući x- ray tehnologijom, možemo da vidimo skrivene detalje unutar Balenciaginih kreacija. Rentgen slike pokazuju strukture koje su nevidljive golim okom, pa je veoma zabavno videti šta sve krije jedna haljina!

Pa ukoliko vas put nanese ka Londonu do februara 2018. godine obavezno posetite dotičnu izložbu.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/