Uz lagano piće i chill na plaži, šta ide tako dobro? Pa, zanimljiva knjiga. Nećemo vam ovoga puta preporučiti teško štivo, ali ipak napravili smo zanimljiv izbor knjiga koja će vas zaintrigirati i pozitivno uticati na vaše raspoloženje.

Koliko god bilo praktičnije pogledati seriju ili film, svi ćemo se složiti da je čitanje kvalitetne knjige jedinstveno iskustvo.

Ovog puta predlažemo vam knjige koje evociraju "feel good" raspoloženje.  Zato je vreme da obratite pažnju na sledeće naslove i... trk u biblioteku ili knjižaru. 

Svi su u pravu - Paolo Sorento

Jedinstven i ushićujući - tako publika i kritika opisuje dela Paola Sorentina. Ne čudi nas što je Svi su u pravu za jednu godinu doživelo više izdanja i što je postalo pravi bestseler i kod nas!

Toni Pagoda, pevač zabavne muzike, tvrdoglavo je zaljubljen u život. Ima burnu prošlost, premda mu je tek četrdesetak godina. Moglo bi se reći da je Toni simbol svakog preterivanja: veliki potrošač svega, od droge i ženâ, do prijateljstva i nežnosti. Ovaj nesvakidašnji roman toka svesti govori i o krepkoj i naprednoj Italiji od pre pola veka, kada je glavni junak imao sve što je mogao da poželi. Ali „ako počinješ životu da daješ smisao, znači da si ostario“, govori sam sebi Toni P., zagledan u suštinu i komičnost starosti, koja počinje da ga načinje, i otkrivajući sumanute razloge koji pojedine ljude čini uspešnim, a druge – potpunim gubitnicima. 

Kada život postane previše složen, on shvata da je došao čas za promenu i odluči da nestane. Nastanjuje se u Brazilu, kida sve veze s Italijom, i godinama živi u prividnoj slobodi. Ipak, sudbina sve preokreće. Osetljivog na prijateljstvo, Tonija će novi, nenadano stečeni prijatelj povezati s naručiocem neobičnog koncerta, koji će ga posle dve decenije vratiti u Italiju.

Čovek po imenu Uve - Frederik Bakman

Jedno je sigurno, delo će vam pružiti pravu inteligentnu zabavu! Naša topla preporuka je ultra-mega-hit, veoma zanimljiva kniga Čovek po imenu UveFredrika Bakmana.

Upoznajte Uvea. On je džangrizalo – jedan od onih koji upiru prstom u ljude koji mu se ne dopadaju kao da su provalnici zatečeni pod njegovim prozorom. Svakog jutra Uve ide u inspekciju po naselju u kom živi. Premešta bicikle i proverava da li je đubre pravilno razvrstano – iako je već nekoliko godina prošlo otkako je razrešen dužnosti predsednika kućnog saveta. Ili otkako je „izvršen prevrat“, kako Uve govori o tome. Ljudi ga zovu „ogorčenim komšijom iz pakla“. Ali zar Uve mora da bude ogorčen samo zbog toga što ne šeta okolo sa osmehom zalepljenim na lice?

Međutim, iza njegove mrzovolje i pedanterije skriva se jedna priča i mnogo tuge... I tako, kada komšije koje se useljavaju u susednu kuću jednog novembarskog dana slučajno unište Uveovo poštansko sanduče, iznenada počinje topla priča o odrpanim mačkama, neočekivanom prijateljstvu i drevnoj veštini vožnje auta sa prikolicom. Priča koja će suštinski promeniti jednog čoveka i jedno udruženje stanara.

„Bakmanova vedra priča o ogorčenom starom komšiji ujedno je i veoma promišljeno istraživanje o tome kako nečiji život može imati snažan uticaj na bezbroj drugih. Da postoji nagrada za najšarmantniju knjigu godine, ovaj roman švedskog blogera koji se preko noći pretvorio u senzaciju dobio bi je bez ikakve sumnje.“ Booklist

Za ovo delo važi da ćemo se smejati, plakati, ali i otkriti saosećanje za džangrizala u svom životu.

Sa tobom je sve moguće - Tom Mičel

Ako ste kao dete maštali da pričate sa životinjama, onda ćete se pronaći u knjizi Sa tobom je sve moguće, Toma Mičela.

U burnim godinama istorije Argentine, kada se ova zemlja teturala na rubu anarhije, mladi profesor engleskog Tom spreman je da se otisne u susret sudbini kako bi utolio glad za pustolovinama koju je osećao još od malih nogu. Činjenica da će mu u tom pohodu kao prijatelj i saputnik biti dodeljen jedan pingvin, koji će nadahnuti pregršt priča za laku noć za generacije koje je tek trebalo da se rode, tada je bila još neslućena mogućnost, sudbinski zaokret koji je ležao daleko iznad zapadnog horizonta.

Nakon što je Tom pod izuzetno dramatičnim okolnostima spasao pingvina od opakih talasa nadomak obale, započinje nezaboravna avantura i veliko prijateljstvo između profesora i Huana Salvadora, krajnje autentičnog i neukrotivog pingvina sa talentom da očara i razveseli sve koji ga poznaju.

„Knjiga koju nikada nećete zaboraviti!“ – The Bookseller

Zagonetna narukvica Artura Pepera - Fedra Patrik

U ovom romanu punom snažnih osećanja i vedrog duha jedan dopadljivi udovac otiskuje se u avanturu koja će mu izmeniti život.

Arturu Peperu je šezdeset devet godina, a njegov život je vrlo jednostavan. Ujutru ustaje tačno u pola osam, baš kao i dok je njegova žena Mirijam bila živa, zatim oblači svakog dana iste sive pantalone i tamnožuti pulover, zaliva svoju paprat Frederiku i izlazi u vrt.

Na godišnjicu Mirijamine smrti nešto se iznenada menja. Raspremajući Mirijamine stvari, Artur pronalazi skupocenu zlatnu narukvicu s privescima koju nikad pre nije video. Uslediće iznenađujuća, nezaboravna odiseja, koja će odvesti Artura do Londona, Pariza, i čak u Indiju, dok bude tragao za pričama koje krije svaki privesak i otkrivao istinu o tajnom Mirijaminom životu pre nego što je upoznala njega. Na svom putovanju Artur će na potpuno neočekivanim mestima pronaći nadu, isceljenje i saznati mnogo toga i o samom sebi.

Zagonetna narukvica Artura Pepera bogata je nezaboravnim likovima širokiog srca i simpatičnih mana. Neobično šarmantni roman Fedre Patrik radosna je oda u slavu beskrajnih mogućnosti koje pruža život. 

„Topla i snažna priča o braku, tugi i uspomenama kroz koju vas vodi nespretni, strogi i veoma dragi Artur.“ Booklist

Sitnice koje život znače - Lorenco Marone

Zovem se Čezare Anuncijata, imam sedamdeset sedam godina i protraćio sam sedamdeset dve godine i sto jedanaest dana. Potom sam shvatio da je došao trenutak da istinski uživam u stečenom poštovanju.

Usamljeni cinik Čezare penzionerske dane provodi mirno, uz alkohol i džangrizanje, u društvu vremešne prostitutke Rosane. Nikada nije preterano mario za ljude oko sebe, ali sada, na zalasku života, postaje svestan patnji s kojima se suočavaju njemu bliske osobe: njegova ćerka ima probleme u braku i to ne želi da prizna. Njegov sin Dante je gej, i nikada mu to nije rekao. Tu je i Eleonora, stara mačkarka, koju pokušavaju da izbace iz stana, Marino, koji već godinama nije izašao napolje. I Ema, prelepa mlada žena na čijem se licu povremeno vide modrice. Dirnut njenom patnjom, Čezare će shvatiti da je vreme za korenite promene u njegovom životu. Ovaj sebični namćor počeće da otkriva sitnice koje život znače.

Marone je uspeo da stvori jednostavne junake, i u toj jednostavnosti živopisne i autentične, ljude koji su veoma slični nama - istovremenom gubitnike i heroje svakodnevnice.

Duhovit, povremeno crnohumorni roman postigao je veliki uspeh u Italiji, a trenutno se po ovoj knjizi snima film. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/