Ako je nešto sigurno na nepredvidljivoj svetskoj književnoj sceni, onda je to da će kvalitetni psihološki triler bez ikakvog problema doći do svoje publike. Primeri uspeha Larssonove "Millennium" trilogije, serijala knjiga Jo Nesbøa, "Gone Girl" i "The Girl on the train" jasno ukazuju na aktuelne trendove kada su u pitanju knjige koje publika želi i traži. 

Svaki od navedenih naslova doživeo je uspešnu filmsku ekranizaciju, a upravo to čeka i knjigu koju vam danas predstavljamo. 

Režiser nagrađen Oskarom, Ron Howard, dobio je zadatak da ekranizuje knjigu "The Girl Before" koja će obeležiti godinu, iako je u svetu izašla već početkom godine, a kod nas tek treba da se pojavi. 

Napisao ju je autor koji piše pod pseudonimom J.P. Delaney, a iza sebe ima nekoliko uspešnih naslova pod svojim pravim imenom, Tony Strong. Ovu knjigu pisao je čak više od decenije, ne bi li ona ispala baš onakva kakvom ju je zamišljao - napeta, inovativna i smelo psihološki razrađena.

Radnja lako teče, konstantno nudeći čitaocu nove informacije koje nije očekivao.

Na početku priče upoznajemo Emmu i Simona, mladi par koji razgleda stanove nakon potresnog iskustva s provalnicima koje je Emma doživela. Tržište londonskih nekretnina je nemilosrdno i mladim ljudima bez finansijskog zaleđa ne ostavlja puno izbora. 

Suočeni sa katastrofalnom ponudom, Emma i Simon odlučuju da prihvate predlog agenta za nekretnine i pogledaju kuću na broju 1 u ulici Folgate. Radi se o kući u vlasništvu uspešnog mladog arhitekte Edwarda Monkforda koja predstavlja vrhunac tehnologije i dizajna, a iznajmljuje se po veoma prihvatljivoj ceni. 

Gde je caka? Ovaj dom je svojevrstan eksperiment, odnosno kako biste postali stanar ove kuće, morate da rešite čitav niz psiholoških upitnika i odete na razgovor s vlasnikom koji većinu ljudi instantno odbije. Uz to, ova kuća dolazi sa posebnim kodeksom pravila.

Likovi su pametno napisani, radnja donosi dovoljnu količinu napetosti, a autor je izrazito upoznat s tematikom o kojoj piše. 

Ovo je knjiga koju nećete ispustiti iz ruku i film koji ćete gledati netrepćući.

Izvor: buro247.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/