Danas kad se osvrnemo na sam početak godine, taj januar kada je svet napustio legendarni David Bowie, ne možemo da verujemo koliko je ova odlazeća godina bila fatalna i pogubna za još nekoliko neverovatnih umetnika.

Baš kad smo pomislili da je sa tužnim, iznenadnim odlascima gotovo, na sam dan Božića je preminuo obožavani George Michael, da bi dan kasnije poslednji uzdah uzela i glumica Carrie Fisher.

Umetnička scena Srbije, takođe nije ostala pošteđena ovih nemilih događaja.

Svet filma još početkom godine izgubio je velikane filma Dragana Nikolića, Batu Živojinovića, Milorada Mandića i mladog Marinka Madžgalja pred kojim su tek bile velike uloge.

Jedna od najtežih smrti, iako je bezdušno i nemoguće izmeriti "smrt" je bio odlazak Dragane Ćosić, novinarke Studia B, koja je godinama unazad vodila bitku sa opakom bolešću pred kojom je poklekla sredinom decembra.

Neverica i šok svih ovih meseci je vladala među nama. Zašto? Tražilo se neko objašnjenje jer niko ne pamti da smo u nekoj drugoj godini ostali bez toliko eminentnih ličnosti iz sveta umetnosti, mode, književnosti, muzike i filma.

Iako konstatacija Nicka Serpella, urednika nekrologa za BBC, nije utešna, donekle objašnjava zašto je baš godina iza nas u ovoj meri obeležena smrtnim slučajevima.

"Mnogi od onih koji su umrli od početka godine, rođeni su u periodu  između 1946. i 1964 i deo su takozvane baby boom generacije. Naime, tada je došlo do velikog rasta populacije. Samo u SAD, toj generaciji je 2014. pripadalo 76 miliona ljudi, što je oko 23 posto populacije. Većina tih ljudi sada ima između 52 i 70 godina i približava se kraju svog životnog veka."

Upravo toj generaciji pripadao je dobar deo umetnika koji se našao na ovoj tragičnoj listi.

Mi se još jednom osvrćemo na gromade od ljudi, neverovatne umetnike i ljude čija dela, reči, uloge i pesme ćemo večno pamtiti. Svi vi, nedostajaćete nam i nikada, ali nikada nećete prestati da živite u našim sećanjima, uspomenama i mislima.

Farewell, legends!

David Bowie

Jedan od najvećih muzičara svih vremena, David Bowie, preminuo je 11. januara ove godine. Bowie je napustio svet nakon godinu i po dana borbe s tumorom. Umro je sa 69 godina, nedugo pošto je pre smrti izdao novi, sada već zadnji album 'Blackstar'.

foto: Profimedia

Alan Rickman

Istog meseca, tri dana kasnije umro je britanski glumac Alan Rickman koji je bolovao od raka gušterače.

foto: Profimedia

Prince

Veliki šok izazvala je smrt legendarnog Princea. Preminuo je 21. aprila, a pronađen je mrtav na svojem imanju. Imao je tek 57 godina.

foto: Profimedia

Anton Yelchin

Mladi američki glumac ruskog porekla, Anton Yelchin, koji je najpoznatiji po ulozi u filmskom serijalu Zvezdane staze, preminuo je 19. jula od posledica bizarne nesreće u kojoj ga je zdrobio vlastiti automobil.

Yelchin će ostati upamćen po ulozi Pavela Chekova u Zvezdanim stazama, lika kog je originalno utelotvorio Walter Koenig, danas 79-godišnjak.

foto: Profimedia

Muhammad Ali

Nekadašnji bokserski svetski šampion u teškoj kategoriji, Muhamed Ali, umro je 3. jula od septičkog šoka.

foto: Instagram/muhammadali

Zaha Hadid

Iranka Zaha Hadid, prva žena dobitnica Prickerove nagrade za arhitekturu, preminula je 30. marta iznenada u 66. godini.

foto: Profimedia

Dragan Nikolić

Legenda srpskog glumišta Dragan Gaga Nikolić preminuo je 11. marta u 72. godini života posle duge borbe s teškom bolešću...

foto: Instagram/craznatovic_official

Bata Živojinović

Velimir Bata Živojinović, jedan od najvećih glumaca ikada na našim prostorima, preminuo je 22. maja u Beogradu u 83. godini.

foto: Instagram/batazivojinovic

Marinko Madžgalj

Glumac Marinko Madžgalj preminuo je 26. marta posle teške i opake bolesti, u 37. godini. Njegova smrt je duboko potresla glumački svet koji je verovao da će Madžgalj uspeti da se izbori sa rakom.

foto: Instagram/marinko__madzgalj

Lola Novaković

Poznata jugoslovenska i srpska pevačica Zorana Lola Novaković preminula je 2. aprila u 81. godini života.

foto: Instagram/jugoslavija.sfrj

Pogledajte na sledećoj strani od kojih još velikana smo se oprostili ove godine...

PageBreak

Esma Redžepova

Makedonska pevačica romske muzike Esma Redžepova preminula je 11. decembra u Skoplju u 73. godini, posle kraće i teške bolesti...

foto: Profimedia

Dragana Ćosić

Nakon duge bolesti u Beogradu je 15. decembra preminula novinarka Studija B Dragana Ćosić.


foto: milosnadazdin / Instagram

Umberto Eco

Poznati italijanski pisac i filozof Umberto Eko preminuo je 19. februara u 85. godini..

foto: Profimedia

Harper Lee

Čuvena američka spisateljica, poznata po romanu “Ubiti pticu rugalicu”, umrla je istog dana kad i Umberto u 90. godini života.

foto: Profimedia

Sonia Rykiel

Kreatorka Sonia Rykeil je 24. avgusta umrla u 86. godini od posledica Parkinsonove bolesti, od koje je bolovala duže od 15 godinaa ...

foto: Profimedia

Leonard Cohen

Leonard Cohen, legendarni kanadski muzičar i pesnik, poznat kao jedan od najvećih vizionara među umetnicima svog naraštaja, umro je 11. novembra u 83. godini.

foto: Profimeida

Zsa Zsa Gabor

Čuvena američka glumica mađarskog porekla, preminula je 19. decembra u 99. godini.

foto: Profimedia

China Machado

Legendarna manekenka China Machado preminula je 18. decembra u 86. godini života. Machado je bila prvi multikulturalni model koji se pojavio na naslovnici nekog većeg modnog magazina.

foto: Instagram/filipagowski

Franca Sozzani

U 66. godini života 20. decembra nas je napustila urednica italijanskog Voguea...

foto: Profimedia

George Michael

George Michael poslednji je u nizu slavnih koji nas je napustio 2016. godine. Veliki muzičar preminuo je na sam dan Božića s tek 53 godine života. Zauvek će ostati upamćen po hitovima kao što su 'Last christmas', 'Freedom', 'Jesus to a child' te brojni drugi.

foto: Instagram/artofmusic.fm

Carrie Fisher

Američka glumica (60) preminula je 27. decembra, nekoliko dana nakon što je preživela srčani udar.

foto: Instagram/greenfuckinday


Pored velikih domaćih i stranih umetnika poznatih širom sveta, na ovu tužnu listu upisana ove godine upisana su imena i onih manje poznatih, ali ništa manje cenjenih: Dušan Golumbovski poznat po ulozi Ozrena Soldatovića u seriji Srećni ljudi, Milorad Mandić Manda, koji nas je 15. juna napustio iznenada, preminuvši tokom izvođenja predstave, Bill Cunningham - legenda street style fotografije, Glenn Frey pevač grupe Eagles, glumica Dorisa Roberts čuvena po ulozi u seriji Everybody Loves Raymond, Pete Burns pevač benda Dead or Alive, Lemi Kilmister pevač Motoreheada i komičar i glumac Gene Wilde.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/