Jedinstven i tako vintage: 5 filmova Pedra Almodovara koje biste trebali da pogledate

foto: Instagram / 13bonaparte

Najnoviji film slavnog španskog reditelja uskoro nam stže u bioskope, a mi vam donosimo pregled nekih od njegovih najboljih ostvarenja...

Pedro Almodóvar sigurno je najpoznatiji španski režiser a većina će se složiti da pripada i samom vrhu svetske kinematografije.

Za svoj je rad primio dva Oscara, dva Zlatna globusa i još celi niz prestižnih nagrada svetskih festivala.

Osim što je odavno dokazao svoj režiserski talent, pokazao se i kao uspešan scenarista i producent. Njegovi su filmovi po pravilu kontroverzni i ciljaju na otvaranje šireg spektra tabu tema s kojima se društvo često odbija suočiti. Glavne uloge većinom piše za žene, i redovno se radi o snažnim karakterima koji ga fasciniraju. Filmovi obiluju bogatstvom boja, bizarnim situacijama i odličnom muzikom. Ako se još niste susreli s radom Pedra Almodóvara, možete pokušati s nekim od sledećih naslova.

Julieta (2016)

Jedan od filmova kojima se ove godine najviše veselimo je i Almodóvarova "Julietta".

Iako još nije u bioskopima, dostupne su informacije koje su bile dovoljne da nas zaintrigiraju. Film je inspirisan kratkim pričama književnice Alice Munro, kanadske nobelovke, koja se u svom radu takođe prvenstveno fokusira na ženske likove. Radnja prati Julietu koja sa svojim partnerom planira da se odseli u Portugaliju, kad sreće prijateljicu svoje kćeri s kojom je davno izgubila kontakt. Susret će u njoj pokrenuti lavinu emocija koja će dovesti do preseljenja na staru adresu na kojoj je odgojila ćerku i na kojoj zna da je može potražiti. Glavne uloge tumače Emma Suarez i Adriana Ugarte.

Loše vaspitanje (2004)

Kada se u jednom scenariju zajedno nađu teme poput pedofilije, sveštenika, transrodnih osoba i osoba homoseksualne orijentacije, jasno je da će film podići puno prašine. "La mala educacion" je film koji bi bio jednako kontroverzan da se snimi i danas, i verovatno iz tog razloga ima jednak broj kritičara i poklonika. Radnja je smeštena u jednu katoličku školu u Španiji, i prati živote dečaka Ignacia i Enriquea. Ignacia zlostavlja sveštenik Manolo, koji bi trebao biti zadužen za vaspitanje i edukaciju dečaka. Kada Enrique otkrije zlostavljanje, sveštenik će ga izbaciti iz škole. Tri će se lika sresti mnogo godina kasnije, a radnja će otići u posve neočekivanom smeru. U glavnim su ulogama Gael Garcia Bernal i Fele Martinez.

Sve o mojoj majci (1999)

Film je dobitnik Oscara za najbolji strani film, i kritika se slaže da je to jedan od najboljih filmova Pedra Almodóvara, a verovatno i najemotivniji njegov film. U glavnoj ulozi je Cecila Roth, koja tumači majku čiji je sin upravo poginuo u saobraćajnoj nesreći. Zadnje što je zapisao u svoj dnevnik je bilo da žarko želi upoznati svog oca, čiji je identitet majka uvek krila. Skrhana od boli i željom da ispuni posjednju želju svog sina, Manuela će krenuti u potragu za svojim bivšim partnerom i naići na niz neočekivanih saznanja. U filmu sporednu ulogu tumači i Penelope Cruz, jedna od najvećih muza ovog režisera.

Žene na ivici nervnog sloma (1988)

Još jedan Almodóvarov film posvećen ženama, i to na komičan i inteligentan način. U radnju se postepeno uvodi sve više likova koji imaju površne veze, a do kraja filma će ih većina biti dovedena do apsurda. U glavnoj ulozi se pojavljuje Carmen Maura, koja igra Pepu, trudnu glumicu koju ostavlja verenik. Kad ga očajnički krene tražiti, dolazi i do njegove bivše supruge i sina, koji se pokušava useliti u Pepin drugi stan s devojkom. Taj stan pak, nije slobodan jer se u njemu skriva Pepina prijateljica čiji je dečko kriminalac. Ovo je film s kojim se Almodóvar pozicionirao na svetsku kinematografsku scenu i koji je postavio standard svih njegovih budućih projekata.

Pričaj s njom (2002)

"Pričaj s njom" je jedan od filmova koji je kritika najbolje prihvatila, a dobitnik je i Oscara za najbolji originalni scenario, što je posebno postignuće za film koji nije američke produkcije. Čak i najveći kritičari Almodóvarovog opusa, ovaj film izdvajaju i cene kao vrhunsko ostvarenje. Kao i drugi Almodóvarovi filmovi, i ovaj obiluje nesvakidašnjim likovima i apsurdnim situacijama. Glavni likovi su Marco i Benigno, dva muškarca zaljubljena u žene koje u istoj bolnici leže u komi. Macova devojka je toreadorka i povređuje se na poslu, dok Bengino radi kao bolničar koji se brine za balerinu Aliciu s kojom, u svojoj glavi, uspostavlja dubok odnos. Iako je i ovaj film oda ženama i ljubavi koju osećamo prema njima, ovde se prikazuje emocionalno ogoljenje muškaraca, nasuprot mačističkim prikazima koji se inače dominiraju. Glavne uloge tumače Javier Camara i Dario Grandinetti.

Izvor: buro247.hr

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> http: //www.viber.com/ellesrbija


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...