Živimo u doba televizijske dominacije. Tokom ove godine je čak 400 originalnih serija našlo svoj put do naših ekrana, a ako zaračunamo i rijaliti emisije i dokumentarne serije, taj broj dostiže 1400. 

Pošto se mnogi žale da ne mogu da isprate sve te silne serije koje se pojavljuju, mi smatramo da treba naći tek nekolicinu koja će vam najviše odgovarati.

Da bi vam olakšali tu misiju, pročešljali smo ponudu za ovu jesen - najbolje godišnje doba za tv fanatike - i izabrali petnaest serija koje će biti nezamenljive za osobe raznolikih ukusa. U nastavku teksta vas čekaju vaše nove tv opsesije.

1. Ako još uvek ne znate šta bi sa sobom, gledajte Atlantu

Izmišljena, napisana i vođena Donaldom Gloverom (poznatom po seriji Community), Atlanta prati Earna, momka koji pokušava da se snađe i obezbedi pristojan život za svoju malu kćer i njenu majku (koju glumi novo lice, Zazie Beetz). Kada Earn sazna da je njegov rođak Paper Boi (Brian Tyree Henry) izdao viralni rep hit, Earn tu vidi šansu za sebe i postaje odlučan u želji da mu bude menadžer. Iako zaplet deluje obično, očekujte neočekivano: Glover je svoj lični projekat opisao kao "Twin Piks sa reperima".

2. Ako volite dobru priču o iskupljenju, gledajte Queen Sugar

Ova prestižna tv serija, iza koje stoji Oprah Winfrey, a režira Ava DuVernay, govori o članovima porodice čiji se putevi ponovo sreću nakon povratka u svoj rodni grad u Lujzijani da bi vodili porodičnu farmu šećerne trske. Pored njihovg nasledstva, klan Bordelona mora da se pozabavi brojnim dodatnim problemima: Charley (Dawn-Lyen Gardner), žena i menadžer NBA zvezde, pokušava da pobegne od skandala u Los Anđelesu; novinarka Nova (Rutina Wesley iz serije True Blood) upada u nezgodnu situaciju zbog svog nepokolebljivog integriteta; i Ralph Angel (Kofi Siriboe) koji pokušava da se snađe nakon izlaska iz zatvora.

3. Ako ste većinu vremena preumorni roditelj, gledajte Better Things

Pamela Adlon, najbolje znana po ulozi Marcy Runkle u Kalifornikaciji, stvorila je dirljivu i urnebesnu poluautobiografsku seriju o životu glumice - samohrane majke u Los Anđelesu. Better Things se već poredi sa veoma ličnom serijom Louie Luisa C.Ka (koji je takođe koautor i ove serije), ali s jednom velikom razlikom: Better Things daje pogled na uspone i padove Holivuda i samohranog roditeljstva sa potpuno ženske tačke gledišta. Veoma osvežavajuće!

4. Ako možete da nađete humor u bilo čemu, gledajte One Mississippi

Tig Notaro nastavlja da kopa po sopstvenom životu radi njene nove humorističke serije, One Mississippi. Ona glumi verziju sebe koja se vraća u rodni grad ne bi li prisustvovala isključivanju sistema za održavanje života svoje majke - nešto što je komičarka zaista doživela i o čemu je pričala u svojim nastupima. Pošto odluči da se zadrži tamo neko vreme, njen lik pokušava da prilagodi svoj smisao za humor ostalim stanovnicima One Mississippija, uključujući tu i njenog očuha, Billa, i emotivno izgubljenog brata, Remy-ja.

5. Ako ste nekada imali užasnog cimera, gledajte High Maintenance

Kultna web serija, koja prati dostavljača marihuane po Njujorku, napokon je stigla i u veliku TV ligu, to jest HBO. Neobična serija, koja predstavlja život u Njujorku bolje no mnogi drugi kablovski programi, osmišljena je od strane bračnog para Katje Blichfield i Bena Sinclaira sa minimalnim budžetom. Videćemo kako će bogatija produkcija i duže vreme emitovanja uticati na seriju, nadamo se pozitivno.

6. Ako ste beznadežni romantik, gledajte This Is Us

Nova "dramedija", delo pisaca i režisera Crazy, Stupid, Love, dolazi praćena visokim očekivanjima: trejler je skupio preko 60 miliona pregleda na Fejsbuku. This Is Us prati živote nekoliko likova čiji je rođendan na isti dan, a možda imaju i još nešto zajedničko pride. Glumačka ekipa se sastoji od nekoliko već poznatih lica: Milo Ventimiglia i Mandy Moore glume par koji će uskoro postati roditelji trojki, Justin Hartley je TV glumac kome je dosta holivudskog života, Chrissy Metz je žena koja se bori s poremećajem ishrane, a Sterling K. Brown glumi čoveka koji napokon otkriva svog dugo izgubljenog oca. Gledajte sa spremljenom kutijom maramica.

7. Ako ste bili detektiv u prošlom životu, gledajte The Case of: JonBenet Ramsey

Priče o istinitim zločinima se nastavljaju, ovog puta sa osvrtom na još uvek nerešeno ubistvo JonBenet Ramsey. Serija iz tri dela prati tim istražitelja koji ponovo otvaraju stari slučaj i pokušavaju da otkriju ko je ubio šestogodišnju devojčicu-model, i to dvadeset godina pošto je njeno telo otkriveno u podrumu porodične kuće.