Izvesno je da će vas neki od ovih naslova ne samo dobro zabaviti, kako to mogu majstori starog Holivuda poput Cary Granta i Ketrin Hepbern, već i navesti na razmišljanje o večito popularnoj tematici muško-ženskih odnosa, dok će vas čuvene filmske dive očarati svojom pojavom, specifičnom glumom, ali i sjajnim kostimima.

Takozvanim holivudskim klasicima smatraju se filmska ostvarenja  nastala u periodu od 1917. do 1960. na američkom tlu naravno.

Iako većina nas ove filmove naziva crno-belim i starim, što je slučaj i u Americi u kojoj su nastali, oni zbog specifičnog načina glume, tačnije naracije i čitavog vizuelnog doživljaja pripadaju kategoriji klasičnih, kako su ih svojevremeno nazvali filmski kritičari.

Specifični su i po svom sporom razvoju situacije i dugim dijalozima među akterima, zbog čega su jačem polu zamorni. 

I ne samo njima, nego i većini nas koji smo odrasli u periodu brzih kadrova i priča smišljenih tako da budu što dopaljivije, zatim dijaloga koji su napisani tako da budu razumljiviji većini, kao i komične scene i glumci koji igraju u ovim ostavrenjima.

To nije slučaj sa klasičnim filmovima, zbog čega ih upravo neki smatraju odveć sporim, dosadnim i sa bezrazložno dugim dijalozima, dok su drugi oduševljeni majstorski izvedenom glumom i dubinom i porukom priče.

U koju god grupu da spadate, ovi naslovi bi svakako trebalo da vas prikuju za ekran.

1. All about Eve 1950.

2. Bonnie and Clyde 1967.

3. Breakfast at Tiffany's 1961.

4. Cabaret 1972.

5. Casablanca 1949.

6. Gone with the wind 1939.

7. Network 1976.

8. Norma Rae 1979.

9. Rebecca 1940.

10. Some like it hot 1959.