Ukupno 222 filma stiže iz 61 zemlje, podeljenih u 18 različitih programa, koji će biti prikazani na sedam lokacija. Gotovo svi filmovi će imati reprize, a SFF u devet dana donosi oko 500 sati projekcija.

Kao i svake godine, takmičarski deo SFF-a sastoji se od tri konkurencije - dokumentarnih te dugih i kratkih igranih filmova iz regije koja seže od Austrije do Kavkaza.

Dobitnik počasnog Srca Sarajeva za životno delo je slavni glumac Robert De Niro.

Veliki glumac i dolazi na otvoranje 22. izdanja festivala, gde će predstaviti svoj kultni film “Taxi driver“, dok je dobitnik ovogodišnjeg počasnog Srca Sarajeva slavni britanski reditelj Stephen Frears (“Snapper”, “Dangerous Liasons") kojem će na otvorenoj pozornici biti prikazan najnoviji film “Florence Foster Jenkins”.

Iz Srbije stiže film Nikole Ljuce “Vlažnost” koji je već igrao na Berlinskom festivalu i koji bi mogao biti favorit za nagradu, a zanimljivost je da za Srce Sarajeva prvi put konkuriše film iz Crne Gore, “Igla ispod praga” režisera iz Boke, Ivana Marinovića. Ovo bi mogao biti novi znak buđenja zadugo najuspavanije ex-jugoslavenske filmske sredine.

Dok u dugometražnom igranom programu nema hrvatskih filmova, u onom kratkometražnom u konkurenciji za nagrade je samo jedan film - “Zvir” Miroslava Sikavice. Već po tradiciji, hrvatski su naslovi najzastupljeniji u dokumentarnoj konkurenciji. Uz dve manje koprodukcije, tamo će igrati i dva “ful” hrvatska filma.

Kino otok” Ivana Ramljaka eksperimentalni je dokumentarac koji povezuje prizore ruševina 18 bivših bioskopa na ostrvima sa svedočenjima bivših blagajnika, operatera i gledatelja. “Iza lica zrcala” Katarine Zrinke Matijević film je u kom redatejka ispoveda sopstvenu borbu s epilepsijom spajajući sopstveni off glas sa čudesnim eksterijerima prirode Like.

U dokumentarnom programu od ostatka programa najviše pažnje skreće fenomenalni srpski film “Dubina dva” Ognjena Glavonića. Film se bavi zloglasnim slučajem hladnjače s leševima ubijenih kosovskih Albanaca koji je “izronio”iz Dunava u Đerdapu. Režiser vešto vezuje off-svedočenja suučesnika i haških svedoka sa prizorima snimljenim na mestima radnje danas.

Ako su hrvatski filmovi u borbi za nagrade prisutni simbolički, naših filmova ima zato u popratnim programima.

Tako će Ogrestin “S one strane” igrati u “best of” programu regionalnih naslova U fokusu, a tri će hrvatska režisera predstaviti nove radove u novom sarajevskom programu pod naslovom Pretpremijere.

Danilo i Rade Šerbedžija tu će predstaviti svoje “Oslobođenje Skopja”, Dalibor Matanić dolazi u Sarajevo s dve epizode svoje tv serije “Novine”, a u Pretpremijerama će se dogoditi i pretpremijera jednog našeg dugometražnog filma.

Reč je o navijačkoj komediji “ZG 80” Igora Šeregija koja će se u sarajevskom off-programu prvi put naći pred publikom, nakon što je autor nije dovršio na vreme za Pulu.

Takođe ljubitelji filma će moći videti Ne gledaj mi u pijat” Hane Jušić, Ogrestin “S one strane”, “Dobra žena” Mirjane Karanović (“Matura” Cristiana Mungiua i “Sieranevada” Cristua Puiua) dok će film Danisa Tanovića "Smrt u Sarajevu" biti prikazan u sklopu programa "U fokusu", budući da već igra u kinima, kao i Almodovarov „Julieta“. 

Ovogodišnji sarajevski retrospektivni program posvećen je jednom od najkontroverznijih savremenih meksičkih reditelja, Amatu Escalanteu. Amat Escalante (1979) režiser je poznat po naturalistički brutalnim, često ekscesno nasilnim filmovima koji s apsurdnom iščašenošću prikazuju političke aspekte današnjeg Meksika, od ratova kartela do migracija u Kaliforniju.

Tri njegova filma - “Sangre/Krv” (2005), “Los bastardos” (2008) i “Heli” (2012) bili su odlično ocenjeni filmovi, a za “Heli” je u Kanu dobio nagradu za režiju. Sva tri će biti prikazana unutar retrospektive. 

Potencijalni favorit SFF-a, film  koji je dosad dobio brojne nagrade na uglednim filmskim festivalima, te osvojio i kritiku i publiku je "Captain Fantastic" Matt Rossa. 

Publika 22. Sarajevo Film Festivala je ipak najviše uzbuđena za susret za specijalnim gostom,  slavnim glumcem Roberta De Nira, kojem će u Ljetnom kinu, pred 3 000 posetilaca, biti uručeno prvo Počasno Srce Sarajeva za životno delo.

U organizaciji SFF-a su sigurni da iako najavljena prohladna avgustovska noć neće pokvariti kompletan utisak susreta sa De Nirom i vrhunsku projekciju kultnog ostvarenja Martina Scorsesea koji je u čast 40. godišnjice prikazivanja upravo restauriran.

Ove godine će u Sarajevu u periodu od 12. do 20 augusta, koliko traje Sarajevo Film Festival, nastupiti brojna muzička imena, od kojih su tu: Bajaga, Hladno pivo, Skroz, Konvoj, Erogene zone, Basheskia & Edward EQ, Zabranjeno pušenje, Rambo Amadeus, Frenkie, Sevdah baby, dok će ljubitelji elektronske muzike plesati uz Baggija, Marka Nastića, Ferrecka Dawna, Marshalla Jeffersona, Niki Belucci, Silicone Soul, Tomyja Novyja i mnoge druge.

Sarajevo je najlepši grad za vreme festivala, ima poseban hype, stoga dobro nam došli! 

Tekst: Danijela Golijanin
Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija