Ako ste se tokom leta ulenjili po pitanju čitanja, sada dolazi period kada ćete sve to moći da nadoknadite, a sa čitavim nizom fanatstičnih naslova koji nam ovog septembra i oktobra pristižu na police knjižara, biće vam teško ne samo da se odlučite, već i da ispustite knjigu iz ruku.

Naročito kada uzmeo u obzir da je dugo očekivana autobiografija Marine Abramović konačno ugledala svetlost dana i da će se u oktobru naći u prodaji širom sveta, pa tako i kod nas.

Tu je i omiljena Ann Patchett sa novim naslovom, kao i majstor tirlera Tana French i mnogi drugi pisci koje tek treba da otkrijete.

Kiša slobodno može otpočeti sa laganim dobovanjem, mi se selimo u Dablin, kanadske šume, Kinu, Džordžiju i London. Imajte na umu da većina knjiga još nije prevedana kod nas, ali taman vam daje priliku da napravite svoju listu i čim stigne srpsko izdanje (ukoliko ne želite da čitate na engleskom) obezbedite svoj primerak. 

Neka jesenje putovanje počne.

1. The Underground Railroad, Colson Whitehead 

Zahvaljujući "blagoslovu" Oprinog književnog kluba, ova novela je objavljena mesec dana ranije ali je uključujemo u ovaj spisak, jer ne biste želeli da propustite knjigu o kojoj svi pričaju. Autor predstavlja svoju viziju mreže vozova koji prevoze robove do oslobođenja. To postaje glavni cilj mlade Kore, robinje koja radi na polju pamuka u Džordžiji. Whiteheadov roman bez uzmicanja skreće pažnju na temelje Amerike koju danas znamo.

2. Mischling, Affinity Konar 

Bliznakinje Stasha i Perl stižu u Aušvic kao dvanaestogodišnjakinje. Sestrinska bliskost skreće na njih pažnju doktora Jozefa Mengelea, doktora koji se posebno zanimao za blizance i na njima vršio užasne eksperimente. Njih dve makar imaju jedna drugu - dok Perl ne nestane. Ovaj roman zaviruje u istoriju i iz nje uzdiže one koji su se patili i borili.

3. Intimations, Alexandra Kleeman

Aleksandra Kleman stvari posmatra drugačije. To je, makar, utisak koji stičemo čitajući njene zanimljive i predivne priče. Postojanje, preživljavanje, dodiri: sve postaje čudno u ovoj kolekciji priča autorke knjige "I ti možeš imati telo slično mome", kao da autorka poznaje neku novu dimenziju naučnog istraživanja za koju mi ostali ne znamo ni da postoji.

4. Commonwealth, Ann Patchett

Pet decenija, deset ljudi: to je sve što čini usko ograničeni, ali u isto vreme sveobuhvatni svet novog romana voljene i nagrađivanje autorke Ann Patchett. Kao i u njenoj veoma čitanoj priči "Bel Kanto", Patchett okuplja grupu intenzivnih osoba i pušta varnicu u njeno središte. Početak ljubavi Berta Kozinsa i Beverli Kiting započinje raspad njihovih porodica i nastanak nove zajednice koja je jaka isto koliko i čudna.

5. Hidden Figures, Margot Lee Shetterly

Ova knjiga po istinitoj priči će sigurno biti hit, zahvaljujući filmu koji se po njoj snima, a u njemu će glumiti Janelle Monáe, Taraji P. Henson i Octavia Spencer. Radnja prati crnkinju matematičarku koja radi u NASA-i, čiji rad je pomogao Sjedinjenim Državama da postanu vodeći učesnik u istraživanju svemira. Iako su bile suočene sa segregacijom i neskrivenim rasizmom u Lengliju, ove žene su i pored toga znatno dobrinele napretku nauke.

6. The Mothers, Brit Bennett

Ovaj lirski debi roman  govori o sudbini Nadie, Aubrey i Lukea čiji putevi se spajaju još u tinejdžerskim godinama, a ljubav, gubitak i prijateljstvo testiraju njihovu povezanost. Ovaj roman napisan je sa specifičnom nežnošću i smatra se jednim od najboljih u jesenjoj sezoni. The Mothers prikazuje likove u svoj njihovoj specifičnosti i tuzi, pomno prateći tragove zajednice kojj pripadaju.

7. Future sex, Emily Witt

Singl devojka u tridesetim godinama Emily Witt, istražuje putem seksulanih iskustava svoje granice, čemu pristupa sa iskrenošću i humorom. U tematiku uranja britko, baveći se i modernim društvom koje u potrazi za ljubavlju i partnerom, sve više koristi mogućnosti koje pruža tehnologija. Pametno, refleksno, zabavno.

8. The Wangs vs. the World, Jade Chang

Jedan od najboljih debitanskih romana godine, topla je priča koja govori o porodici Wang. Čarls je glava porodice i svo svoje bogtastvo izgubio je tokom finansijske krize koja je potresla američku berzu pre nekoliko godina, te odlučuje da krene iz početka. Pre no što se vrate u Kinu, Čarls, njegova žena i troje dece moraće da srede svoje živote i sva turbulentna dešavanja do kojih je došlo u poslednje vreme.

9. Walk throug walls, Marina Abramović

Naša najpoznatija performans umetnica imala vrlo zanimljivo životno putovanje, a svojim u najmanju ruku nesvakidašnjim performansima dovodlia je sopstveno telo do neverovatnih granica bola, ujedno izlažući i svoje emocije okruženju i publici, što njeno iskustvo opisano u ovoj knjizi čini svojevrsnim otkrovenjem. Marina se u ovom autobigrafskom delu osvrće na njeno odrastanje u tadašnjoj Jugoslaviji, a potom i vezu sa dugogodišnjim partnerom, takođe performans umetnikom, Ulajem.

10. Upstream, Mary Oliver

Dve najlekovitije sile se sjedinjuju u ovoj predivnoj kolekciji priča popularne pesnikinje Mery Oliver: priroda i literatura. Mery podjednako crpi inspiraciju iz obe, i ume verno da prenese njihove čari i utehu.

11. The Trespasser, Tana French

Krimi-romani Tane French uvek se željno iščekuju; šesti nastavak iz njene serije Dablinsko Odeljenje za Ubistva ponovo donosi odlično opisanu dramu svakodnevice u kontrastu sa nasilnim i neuhvatljivim silama zločina i ubistva. Ponovo se pridružite detektivima Stephenom Moranom i Antoinette Conway, u njihovoj istrazi prerane smrti prelepe mlade žene nađene kraj stola postavljenog za večeru.

12. The Animators, Kayla Rae Whitaker

Ako tražite knjigu koja bi glatko prošla pisanu verziju Bešadel testa, našli ste je. Mel Vaught i Sharon Kissessu upoznale su se u umetničkoj školi, i sklopile prijateljstvo i umetničko partnerstvo koje će ih dovesti do ivice uspeha. Kako njihov filmski projekat zadire sve dublje u Melino traumatično detinjstvo, ona postaje sve razdražljivija i dovodi njihov odnos i zajednički rad u opasnost. Ovo štivo je portret dve žene, strastvenih umetnica i prisnih saradnica, koje vam neće dati da ga ispustite iz ruku.

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija