Poslednja dva pobednika iz kategorije Best Picture, "Spotlight" i "Birdman", imali su svetsku premijere upravo na Venecijanskom filmskom festivalu, kada su dobili odlične kritike, zajedno sa filmom Gravity iz 2013. 

To znači da gledaoci koji vole da gledaju nagrađene filmove treba da prođu kroz line-up ovogodišnjeg Filmskog festivala u Veneciji jer će, kako se očekuje, veliki broj njih se izdvojiti i veoma brzo postati pravi hit.

Predstavljamo vam filmove na koje bi trebalo da obratite pažnju:

The Light Between Oceans

Na prvi pogled, jedan od najjačih kandidata se smatra film Dereka Cianfrance, "The Light Between Oceans", zasnovan na romanu M.L.Stedman, u kome se pojavljuju poznati glumci Michael Fassbender, Alicia Vikander i Rachel Weisz. Derekov film, prvi nakon potcenjenog "The Place Beyond the Pines" (2012) izazvaće pravo interesovanje ljubitelja drame i romanse.

Blade Runner 2

Blade Runner 2 koji potpisuje režiser Denis Villeneuve je naučno-fantastični film koji izgleda primamljivo većini glasača za Oscara, u velikoj meri zahvaljujući glumačkoj ekipi - više puta nominovanoj Amy Adams i dobitniku Oskara, Forestu Whitakeru. Film o dolasku vanzemaljske flote na Zemlju, predstavlja Denisov nastavak prošlogodišnjeg trilera Sicario.

La La Land

Od 19 filmova koji igraju u konkurenciji za ovogodišnju nagradu Zlatni lav (Golden Lion), La La Land reditelja Damiena Chapella, koji je ranije najavljivan kao film koji će otvoriti festival, već sada je izazvao dosta pažnje.

Glumačke zvezde, Emma Stone i Ryan Gosling kroz veći deo filma nam predstavljaju svoje pevačke i igračke sposobnosti, te ovaj film spada u mjuzikl, dramu i komediju. 

Jackie

Mnoge glumice će suočiti sa oštrom konkurencijom Natalie Portman, koja ima ulogu Jackie Onassis u Pablo Larrain filmu Jackie. Film prati život nekadašnje Prve dame Amerike, odnosno njen žiovt nakon atentata suprug Johna F. Kennedyja, kada se Prva dama u dobi od 34 godine našla u ulozi udovice. 

The Bad Batch

Za tridesetšestogodišnju Anu Lily Amirpour, Venecijanski filmski festival predstavlja značajan skok do svetske kinematografije, imajući u vidu njen debitantski nastup na Sundance festivalu , pre dve godine sa filmom "Girl Walks Home Alone at Night."  

Osim toa, ovogodišnji festival se odnosi i na povratak nekih od najstarijih ljudi u poslu, poput Terrence Malicka čiji dokumentarac "Voyage of Time" (na kome radi 30 godina) će se takođe boriti za nagradu.

Foto: Instagram / prideofgypsies

The Woman Who Left

Malikov film će probati da vas uvede u celinu postojanja, odnosno rođenju i smrti kosmosa koja će trajati punih 90 minuta - što izgleda naročito brzo ako se poredi sa "The Woman Who Left", najnovijim filmom Filipinca Lav Diaza, koji u tri sata i 46 minuta spada u najduži film u konkurenciji ove godine.

Foto: Instagram / raymonddeasislo

Hacksaw Ridge

Drama Hacksaw Ridge spada u poslednji Mel Gibsonov rediteljski pokušaj, a priča je smeštena u period Drugog svetskog rata. Ovo je prvi režiserski podvig nakon Apocalypto (2006), a zvezda filma je Andrew Garfield koji glumi vojničkog lekara koji odbija da nosi pištolj na aktivnoj službi. 

Prevenge

Jedan od favorita ove godine je film Prevenge, u kome se pojavljuje Alice Lowe, zvezda filma Sightseers čija postfeministička osveta će otvoriti ovogodišnju Nedelju kritike na 73. Filmskom festivalu u Veneciji.

Foto: Instagram / gemwhelan

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija