Volite da putujete ali još uvek nemate konkretni plan kako da provedete ovo leto, u nastavku donosimo neke od najdražih filmova koji će vam pokazati lepotu Europe i zbog kojih ćete već danas poželeti da otputujete.

"Tourist"

Angelina Jolie i Johnny Depp vode vas na uzbudljivo putovanje Venecijom. Iako je u osnovi ovo kriminalistički film, ne nedostaje mu ni romantičnih scena, a sve je dodatno začinjeno sjajem Venecije. Uz pogled na raskošni Hotel Danieli, kao i čarobne venecijanske kanale i gondole, poželećete da rezervišete kartu prvim vozom. Leto je pravo vreme za posetu ovom biseru Italije jer su gužve nešto manje nego tokom karnevalskih dana. Osim toga, ima li šta romantičnije od toga nego provesti godišnji odmor po mnogima u najlepšem i najromanitčnijem gradu Evrope? Verujte nam, čak i usled kišnog dana Venecija ima magiju koju retko šta može da nadmaši.

"My songs, my dreams"

Snimljen davne 1965. ovaj mjuzikl još uvek pleni pažnju publike, što ne čudi s obzirom na osvojenih pet Oskara. Osim što nam otkriva priču o porodici Van Trapp i njihovoj dadilji Mariji, film je prava oda lepoti Austrije. Grad Salzburg i okolni alpski proplanci idilična su scenografija koja odlično nadopunjuje zgode i nezgode porodice Von Trapp i rađanje ljubavi između gospodina Von Trappa i mlade dadilje. Kao neko ko je već nekoliko puta putovao Austrijom i upoznao kulturu i umetnost njenih velikih gradova, ali i čarobnu atmosferu živopisnih mesta smeštenih uz brojna njena jezera, svakako preporučujemo što skoriju posetu ovoj maloj, ali zaista predivnoj zemlji.

"Eat, pray, love"

Poznata ekranizacija bestselera Elizabeth Gilbert u kojoj Julia Roberts igra glavnu ulogu samo se jednim svojim delom odvija u Europi, ali zaslužila je mesto na našoj listi. Proglašen je jednim od najinspirativnijih filmova, što ne čudi s obzirom na globalni uspeh knjige, ovo će vas delo povesti na putovanje svetom, ali i na pravo emotivno i duhovno putovanje. Deo radnje koja se odvija u Italiji pokazuje nam koliko mala svakodnevna zadovoljstva pridonose sreći, poput jednostavnog "dolce far niente", uživanja u autentičnoj napuljskoj pici, špagetima s domaćim sosom ili kuglici sladoleda, učenja novog jezika te upoznavanje milenijumima stare civilizacije. Film je odličan za sve one koji smatraju da su na svojevrsnoj životnoj prekretnici, ali ne znaju u kom smeru da krenu, baš kao i glavna junakinja Liz.

"Vicky, Christina, Barcelona"

Iako je od pojave ovog filma prošlo osam godina, i dalje se nalazi na visokom mestu kultnih filmova koji se moraju pogledati, posebno ako planirate da uskoro posetite Barselonu i Španiju. Šetnja kroz nimalo jednostavni ljubavni trougao (ili bolje rečeno četverougao) začinjena je prikazima nekih od najboljih Gaudijevih dela, uživanjem u španskoj kuhinji u hladovini drveća maslina, starim španskim vilama i neodoljivim španskim zavodnicima. Dovoljno je reći da glavnu mušku ulogu igra Javier Bardem, a njegovu bivšu suprugu Penelope Cruz.

"Under Tuscan sun"

Razočarana usled razvoda naizgled savršenog braka, mlada književnica Frances (Diane Lane) odlazi na putovanje Toskanom i odjednom odluči da kupi staru toskansku vilu i ostane da živi u Toskani. Tokom renoviranja novo lice ne dobija samo njen novi dom, nego i njen život. Uz nove prijatelje i novu porodicu koju je stvorila u Toskani, Frances ponovno pronalazi smisao života. Posebno uživa u pripremanju italijanskih specijaliteta kao i otkrivanju italijanskog mentaliteta i običaja, a sve to uz nezaobilazne scene nekih od najlepših toskanskih mesta poput Firence i Positana. Njen primer nam pokazuje da nam život pruža hiljadu mogućnosti, a na nama je da ih prepoznamo i prihvatimo.

"Midnight in Paris"

Jedan od relativno novijih filmova Woodyja Allena još jednom je pokazao svu njegovu genijalnost. Holivudski scenarista Gil (Oven Wilson) dolazi u Pariz sa svojom verenicom Ines, ali više od nje fascinira ga Pariz i ideja o njegovim zlatnim godinama. Gil pronalazi vreme i upoznaje kakav je Pariz bio u vreme kada su u njemu boravili Salvador Dali, Ernest Hemingvej, Gertruda Stajn, Pablo Pikaso i mnoga druga značajna imena prve polovine 20. veka. Svi oni i jedan od najlepših gradova sveta vezaće vas uz ovaj film, posebno ako ste ljubitelj umetnosti.

izvor: index.hr

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija