Ako nemate nerava da se bavite Džensonovom istorijom umetnosti, za koju i studentima umetničke akademije treba vremena sa snađu u njoj i nađu ono ili onoga ko ih interesuje, predstavljamo vam najzabavniju moguću alternativu.

Biografska filmska ostvarenja o nekima od najpoznatijih umetnika prošlog veka, mahom slikara ne govore samo o njihovom kreativnom i stvaralačkom procesu, već i o svemu onome što je dovelo do toga da se baš time bave i da budu baš to što jesu. Nezamenjivi, originalni i vrlo strastveni povodom svog poziva. 

Dopustite da vas inspirišu.

Basquiat (1996)

Jean-Michel Basquiat postao je poznat krajem 80-ih i to u roku od godinu dana, a njegov prvi umetnički izraz su bili zapravo grafiti. Takođe, bio je prvi crnac koji je doživeo ogromnu slavu u svetu modernog slikarstva, zbog čega je u stratu i imao proble da se probije.

Čuvena je njegova rečenica, koja se naravno nalazi i u ovom filmu: "Ja nisam crni slikar, ja sam slikar. Da li ja vas nazivam belim piscem?"

Naslovnu ulogu tumači američki glumac Jeffrey Wright, a pored njega igraju i David Bowie u fantastičnoj izvedbi kao Andy Warhol, kao i Benicio Del Toro, Gary Oldman, Michael Claire Forlani, Christopher Walken i druga poznata glumačka imena.

Frida (2002.)

Ukoliko još uvek niste pogledali ovo filmsko ostvarenje koje govori o životu i usoponu najčuvenije meksičke slikarke, onda ispravite to odmah. Ovo je biografski film, ali to nikako ne znači da je nezanimljiv i spor, naprotiv.

Život Fride Kahlo bio je pun uzbuđenja, a sjajno Salma Hayek nam je to fantastičnom glumom maksimalno približila. Ovaj film ispuniće vam dan bojama i željom da probudite svoje strasti.

Pollock (2000.)

Ed Harris tumači glavu ulogu u biografskom filmu o Jacksonu Pollocku, Harris je takođe i režiser. Čuveni ekspersionista i apstraktni slikar Pollock živeo je i pomalo apstraktnim životom, kroz koji se sve vreme provlači njegova borba sa alkoholizmom, ali turbulentna veza sa koleginicom slikarkom istog pravca Lee Krasner.

Surviving Picasso (1996.)

Iza režije ovog filma stoji tandem Merchant-Ivory, odgovoran za brojne istorijske drame oživljene na filmskom platnu.

Ova priča o renomiranom španskom slikaru prikazuje nam se iz nešto drugačijeg ugla, njegove ljubavnice Francoise Gilot jedine koja bila dovoljno jaka da nastavi normalan život nakon desetogodišnje veze sa sebičnim i okrutnim slikarskim genijem.

Glavne uloge tumače Antony Hopkins i Natascha McElhone.

Андрей Рублев (1966.)

Čuveni ruski ikonopisac stvarao je tokom 15. veka, a njegova dela se smatraju najvišim vidom vizantijske umetnosti, dok je sam Anderi smatran svojevrsnim genijem.

O njemu se uči u svim važnim umetničko istorijskim udžbenicima. Dok je ovaj film dobitnik nekoliko prestižnih nagrada i nalazi se na listima najboljih ove vrste.

My Left Foot (1989.)

Istinitu priču o životu Christy Browna rođenog sa cerebralnom paralizom, koji je slikao levim stopalom, maestralno nam prikazuje Daniel Day Lewis koji je u ovom filmu ostvario jednu od najčuvenijih i najzahtevnijih uloga u karijeri, za koju je dobio Oskara.

Lust for Life  (1956.)

Baš poput Van Gogohovih dela ovaj film obiluje magičnim bojama poput onih na slikarevom platnu.

Iako ćete naći nekolicinu filmskih ostvarenja koja nam pokušavaju preneti nesvakidašnji život i individuu kakav je bio Van Gogh, ovo je za sada najbolje ispričana priča o čuvenom umetniku.

Glavnu ulogu tumači Kirk Douglas, a ulozi njegovog najboljeg prijatelja, takođe čuvenog slikara Paula Gogena pojavljuje se Anthony Quinn, koji je za ovo ostvarenje dobio Oskara.

Girl with a Pearl Earring (2003.)

Čuveno delo Devojka sa bisernom minđušom Johana Vermera odvodi nas u Delft 17. veka, zlatni period holandskog slikarstva. Film je nastao po istoimenom romanu Tracy Chevalier, zasnovan je na istinim događajima, ali nije u potpunosi biografski. Glavne uloge tumače Scarlett Johansson i Colin Firth.

Seraphine (2008.)

Pozmata belgijska glumica Yolande Moreau sjajno je odigrala ulogu francuske slikarke Séraphine Louis, koja za života nije bila priznata koliko nakon smrti. Stvarala je tokom 19. veka i bila je potpuno samouka. Na specifičnost njenih dela koja se svrstavaju u naivu uticala je njena vera, ali i mentalna bolest od koje je patila.

Edvard Munch (1976.)

Dela poznatog norveškog slikara za svoje vreme smatrana su neobičnim, dok je danas njegov "Vrisak" jedno od najprepoznatljivijih dela na čitavom svetu. Ovaj film dobio je neke od najboljih kritika, a čuveni režiser Ingmar Bergman nazvao ga je remek delom.

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija