U ovom devetom izdanju festivala, prvi put se prikazuje paralelni program posvećen dobitnicima Goja nagrade za Najbolju originalnu muziku, nagrade koja se dodeljuje svake godine od strane Akademije za filmsku umetnost i nauku Španije.

Selekcija filmova namenjena je ne samo promovisanju i širenju i španske i latinskoj američke kinematografije, već i prikazivanju široke slike audiovizuelnog savremenog stvaralaštva, iza klišea ili unapred stvorene ideje o tome kako nastaje španski film. (danubeogradu.rs)

Španski metar 2016 – Zvanični program (Dvorana KCB)

Četvrtak, 26. maj (19.00) Nevesta

Režija: Paula Ortiz. Scenario: Paula Ortiz, Javier García Arredondo. Država i godina proizvodnje: Španija, 2015. Trajanje: 93 minuta. Uloge: Inma Cuesta, Asier Etxeandia, Álex García, Luisa Gavasa, Carlos Álvarez-Novoa, Ana Fernández, Consuelo Trujillo, Leticia Dolera, María Alfonsa Rosso…

Zasnovana na delu „Krvave svadbe“ Federika Garsije Lorke, radnja filma je smeštena u Španiju u dvadesete i tridesete godine prošlog veka i govori o krvnoj osveti koja će upravo biti rešena venčanjem između dve porodice. Ali Sudbina i Smrt imaju druge planove pošto je devojka zaljubljena u drugog. Veče posle svadbe, nevesta odlučuje da, na konju, pobegne sa svojim ljubavnikom, ostavljajući mladoženju izbezumljenog i besnog. Dvoje ljubavnika zaneseni u svojoj strasti, gaze sva društvena i moralna pravila kao i sopstveno rasuđivanje i pokreću lanac događaja koji će imati razarajuće posledice.

Petak, 27. maj (19.00) Propušteni vozovi

Režija i scenario: Álvaro Fernández Armero. Država i godina proizvodnje: Španija, 2014. Trajanje: 103 minuta. Uloge: Raúl Arévalo, Inma Cuesta, Alberto San Juan, Candela Pena, Jorge Bosch, Kiti Mánver, Irene Escolar…

Luiza i Alberto bivaju primorani da odu da žive na selu, ali idilični seoski život pokaže ubrzo počinje da prikazuje svoje manje prijateljsko lice. Iako par prolazi kroz svoje najboljih trenutke, Luiza je opsednuta dobijanjem drugog deteta, iako je cena toga apatični seksualni život.

Huan, Albertov brat, četrdesetpetogodišnji novinar, izlazi sa Natalijom, entuzijastičnom mladom ženu od 25 godina koju Huan vidi kao spasioca. U međuvremenu, Luizina sestra Sara, za kanalisanje svoje anksioznost koristi muškarce, i to one koji joj sasvim ne odgovaraju sve do Paka, sportski novinar koji izgleda da je čak spreman da je odvede do oltara. Ili bar tako ona misli…

Petak, 27. maj (21.00) Savršen dan za letenje

Režija i scenario: Marc Recha. Država i godina proizvodnje: Španija, 2015. Trajanje: 70 minuta. Uloge: Roc Recha, Sergi López.

„Savršen dan za letenje“ je priča o dečaku koji je pustio letećeg zmaja koga je njegov otac napravio. Zmaj leti u tihom mestu, praćen Hakim vetrom koji čini da on leti.

Dečaku će biti potrebna pomoć odraslog da otpetlja zmaja koji se zaglavio među vegetacijom. U ovim okolnostima biće ispričana priča puna magije. Savršen dan za letenje se takmičio u zvaničnom programu Festivala u San Sebastijanu 2015. Film u kome uloge tumače Rok Reća i Serhi Lopez je fantastična drama Marka Reće i Pau Reće i Helene Luvar koja prikazuje odnos ljubavi između oca i sina.

Subota, 28. maj (19.00) Jedan savršen dan

Režija: Fernando León de Aranoa. Scenario: Fernando León de Aranoa, Diego Farias (Novela: Paula Farias). Država i godina proizvodnje: Španija, 2015. Trajanje: 106 minuta. Uloge: Tim Robbins, Benicio del Toro, Olga Kurylenko, Mélanie Thierry, Fedja Stukan, Eldar Residovic, Sergi López.

U ratnoj zoni, gde Ujedinjene nacije pokušavaju da održe kontrolu, nekoliko likova proživljavaju sopstvene konflikte; Sofi želi da pomogne ljudima, Mambru želi da ide kući a Katja je jednom želela Mambrua.

U međuvremenu, Damir želi da se završi rat, Nikola želi fudbalsku loptu, a B ne zna šta želi. Grupa saradnika pokušava da izvuče mrtvo telo iz bunara u ratnoj zoni, koje je neko bacio kako bi zatrovao vodu obližnjih gradova. Ali, najjednostavniji zadatak se pretvara u nemoguću misiju. Humanitarni radnici prelaze preko zabludne situacije rata u pokušaju da reše situaciju, kao zamorci u lavirintu.

Subota, 28. maj (21.00) Romantični izgnanici

Režija i scenario: Jonás Trueba. Država i godina proizvodnje: Španija, 2015. Trajanje: 70 minuta. Uloge: Vito Sanz, Renata Antonante, Francesco Carril, Isabelle Stoffel, Luis E. Parés.

Tri prijatelja kreću na put u potrazi za idiličnim ali i istovremeno prolaznim ljubavima, sa jedinom misijom da iznenade sami sebe i da se osećaju živima. Neki će reći da da se radi o poslednjim trzajima mladosti dok će drugi pričati o dekadenciji muškog pola.

Nedelja, 29. maj (19.00) U stranoj zemlji

Režija i scenario: Iciar Bollain. Država i godina proizvodnje: Španija, 2014. Trajanje: 72 minuta. Žanr: dokumentarni film.

Glorija živi u Edinburgu od kako je kriza u Španiji počela. Ova tridesetdvogodišnja učiteljica iz Almerije, biva prinuđena da napusti svoju zemlju i počne iz početka u prestonici Škotske. Sada kao prodavačica, započinje, zajedno sa drugim zemljacima, protest pod sloganom ‘ni izgubljeni ni tihi’ kako bi izrazili svoju frustaciju i dali glas. IOvaj film prikazuje živote nekolicine od 20.000 Španaca koji su morali da napuste svoju zemlju u potraži za novim poslom i početkom.

Nedelja, 29. maj (21.00) Pregovarač

Režija i scenario: Borja Cobeaga. Država i godina proizvodnje: Španija, 2014. Trajanje: 80 minuta. Uloge: Ramón Barea, Josean Bengoetxea, Carlos Areces, Melina Matthews, Jons Pappila, María Cruickshank…

Manu Aranguen, baskijski političar, nastupa kao pregovarač španske vlade u pregovorima sa ETA. Umesto očekivanog učešća na svečanosti, on će otkriti da će slučajnosti, greške i nesporazumi biti ono što će označiti dijalog između dve strane i da će lični odnosi između pregovarača biti ključni za rešavanje konflikta. Komedija je bazirana na pregovorima baskijskog predsednika Hesusa Eguigerena i ETA održanim 2005. i 2006. godine.

Ponedeljak, 30. maj (19.00) Munja

Režija i scenario: Fran Araújo i Ernesto Nova. Država i godina proizvodnje: Španija, 2013. Trajanje: 86 minuta. Uloga: Hassan Benoudra.

Nakon trinaest godina života u Španiji, više ne može da nađe posao i odlučuje da se vrati kući. Ulaže svu svoju ušteđevinu u kupovinu polovnog traktora kako bi započeo život u Maroku i odlučuje da ga vozi do tamo. Kada je stigao u Španiju nije imao ništa a sada se vraća kući sa svojom jedinom imovinom – Munjom…

Ponedeljak, 30. maj (21.00) Cveće

Režija: José María Goenaga. Scenario: José María Goenaga, Jon Garano, Aitor Arregi. Država i godina proizvodnje: Španija, 2014. Trajanje. 99 minuta. Uloge: Nagore Aranburu, Itziar Aizpuru, Itziar Ituno, Josean Bengoetxea, Ane Gabarain, Egoitz Lasa…

Anin život se preokrene kada počnu, svake nedelje, da joj stižu buketi cveća od nepoznate osobe. U međuvremenu, na živote Lurd i Tere takođe opčinju da utiču misteriozni buketi cveća.

Nepoznata osoba im svake nedelje ostavlja po buket cveća kao uspomenu na jednu osobu koja je bila važan deo njihovih života. Ovo je priča o tri žene, tri života izmenjena prisustvom cveća. Cveće će u njima pobuditi osećanja koja su bila zaboravljena… ali, uprkos svemu, to je samo cveće.

Španski metar 2016 – Zvanični program KINOTEKA

Četvrtak, 19. maj (20.30) Palme u snegu

Reditelj: Fernando González Molina. Država i godina proizvodnje: Španija, 2015. Format: 35 mm. Trajanje: 163 minuta. Muzika: Lucas Vidal.

Godine 1954, mladić Kilijan ostavlja za sobom sneg na planinama španske pokrajine Uesko kako bi zajedno sa bratom Hakobom otputovao u nepoznate, daleke i egzotične predele. U unutrašnjosti večno raskošno zelene i tople španske kolonije, otac ih dočekuje na plantaži Sampaka, na kojoj se uzgaja najbolji kakao na svetu. Jedan od njih dvojice probaće, međutim, zabranjenu voćku „edenskog vrta“ i zaljubiti se svim svojim bićem u lepu domorotkinju Bisilu…

Petak, 20. maj (20.30) Prodaće i kišu

Reditelj: Icíar Bollaín. Država i godina proizvodnje: Španija, 2010. Format: 35 mm. Trajanje: 104 minuta. Muzika: Alberto Iglesijas

Prodaće i kišu je film o filmu i film u filmu. Pratimo filmsku ekipu koja u Boliviji snima film o španskom osvajanju ove zemlje zarad eksploatacije zlata. Paralelno, samo snimanje ugrožavaju protesti zbog privatizacije resursa pijaće vode i zakona koji običnim ljudima zabranjuje čak i da skupljaju kišnicu. U protestima učestvuju lokalni stanovnici koji u filmu igraju žrtve španske katoličke crkve. Njima su film i život isto. A filmska ekipa shvata da je život ipak iznad filma i da ne mogu okretati glavu od onoga što im se odigrava pred očima.

Nedelja, 22. maj (20.30) Trinaest ruža

Reditelj: Emilio Martínez-Lázaro. Država i godina proizvodnje: Španija, 2007. Format: DVD. Trajanje: 132 minuta. Muzika: Roque Banos.

Po završetku Španskog građanskog rata (1936-1939) Vojni sud osuđuje nekolicinu mladih žena na smrtnu kaznu za zločin koji nisu počinile. Uhapšene mesec dana po završetku rata, prolaze kroz okrutna ispitivanja i bivaju zatvorene u madridskom Zatvoru prodaje.

Mislile su da će ostati samo nekoliko godina iza rešetaka, ali bivaju optužene za zločin pobune protiv režima i organizovanje napada protiv Franka. Streljane su u ranu zoru 5. avgusta 1939. godine.

Ponedeljak, 23. maj (20.30) Znam ko si

Reditelj: Patricia Ferreira. Država i godina proizvodnje: Španija, 2000. Format: DVD. Trajanje: 100 minuta. Muzika: José Nieto.

Paloma je mlada psihijatrica, zaljubljena u svoj posao. U jednoj bolnici upoznaje Marija, poremećenog i zavodljivog pacijenta koji pati od Korsakovog sindroma: neobične bolesti koja ugrožava pamćenje i za koju je Paloma veoma zainteresovana. Ona počinje da ga leči i veza među njima postaje sve bliža. On pobuđuje u njoj pomešana osećanja, istovremeni strah i privlačnost, ali zaboravlja da se iza zaborava njegove prošlosti kriju uznemirujuće činjenice.

Utorak, 24. maj (20.30) Srećna zvezda

Reditelj: Ricardo Franco. Država i godina proizvodnje: Španija, 1997. Format: DVD. Trajanje: 98 minuta. Muzika: Eva Gancedo.

Rafael je izgubio svoje testise u nesreći kada je bio mlad. Vodi miran i povučen život. Međutim, jednog ranog jutra, na putu ka svojoj mesari, nešto ga natera da zaustavi kamionet i pomogne Marini, devojci koju fizički zlostavlja njen dečko. Marina nosi Danijelovo dete i uprkos tome što Danijel želi da ona abortira, ona želi da rodi dete. Posle saznanja da je Danijel ponovo završio u zatvoru, Rafael predlaže Marini da se on brine o njoj i detetu koje očekuje. Marina pristaje, ali ga upozorava da će se Danijel vratiti a kada se to desi, ona ne zna kako će reagovati.

Sreda, 25. maj (20.30) Snežana i sedam patuljaka

Reditelj: Pablo Berger. Država i godina proizvodnje: 2012. Format: 35 mm. Trajanje: 104 minuta. Muzika: Alfonso de Viljalonga.

Originalno viđenje popularne priče braće Grim, smešteno u ambijent juga Španije dvadesetih godina prošlog veka. Snežana je Karmen (Makarena Garsija), lepa mlada žena kojoj je detinjstvo zagorčala strašna maćeha Enkarna (Maribel Verdu). Bežeći od prošlosti, Karmen kreće na uzbudljivo putovanje u pratnji svojih novih prijatelja: družine patuljaka toreadora.

izvor: danubeogradu

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija