Među njima je bio i Jovan Ćirilov, (1931-2014), umetnički direktor, selektor i osnivač Bitefa, pisac, pesnik, dramaturg, teatrolog, leksikograf i reditelj. Njegov glas bio je deo zvučne matrice predstave, a njegove fotografije projektovale su se u video radu.

Pred otvaranje 49 Bitefa 15, posvećenog Uspomeni Jovana Ćirilova, predstava iz 2010. ponovo je odigrana, u prostoru Bitef zone. Ovo izvođenje, bilo je i polazna tačka za novu inscenaciju teksta, u čijem središtu se nalazi pitanje identiteta.

U okviru pratećeg programa festivala, publika je svakodnevno mogla da prisustvuje otvorenim probama, razgovara sa autorima, sluša izvođače i postavlja pitanja.

Delovi novonastale predstave, prikazani su publici na zatvaranju Festivala. Ova tri segmenta rada na predstavi, nazvana “epizodama”, bila su stanice u procesu rada na predstavi. U njoj su tako dobili priliku da učestvuju svi zainteresovani, slučajni prolaznici i prolaznice, čitava zajednica okupljena u prostoru Bitef zone.

GAMMA CAS (γ cas) je astronomska oznaka za zvezdu CIH, koja se nalazi u središtu sazvežđa Kasiopeje. Ovo veoma lepo sazvežđe (ima oblik slova M ili W, u zavisnosti od doba godine ili tačke posmatranja) nalazi se blizu Severnog pola, ne uzdiže se, ne zalazi, pa je sa našeg dela planete vidljiva svake večeri.

TEME i IDEJE 

“Gamma Cas” je predstava koja se bavi pitanjem identiteta i različitim faktorima koji ga određuju. Poreklo, jezik, kultura, profesija, istorija, uspomene, lično i političko, nacionalno i globalno, intimno i kosmičko – ključni su pojmovi za razumevanje ove predstave. U njenom centru se nalazi junakinja koja piše tekst, suočavajući se sa svojim uspomenama, razmišljajući o životu i smrti, sebi i drugima koje sreće na svom putu. Izrazito fragmentarna radnja komada, objedinjena je njenom svešću. Komad se zbiva u prostoru sećanja, a za cilj ima da postavi pitanje: koliko nas postoji u drugim ljudima i koliko drugih ljudi živi u nama.