Ukupno 15 kompanija iz 13 zemanja, sa preko 30 koreografskih postavki, biće izvedeno u Beogradu, Novom Sadu i Pančevu. Festivalu prethode Dani igre u Kinoteci, sa selekcijom nagrađivanih plesnih filmova, kao i brojne radionice, prezentacije i izložbe.  

Beograd je zahvaljujući ovom festivalu, postao važno mesto u biografiji umetnika koji učestvuju u kreiranju današnje igre, mesto gde se svakog proleća otkrivaju novi koreografski rukopisi i gde sa podjednakom radošću dolaze slavni i mladi autori.

Aktuelnost programa, odnosno događaji eksluzivnog i premijernog karaktera u oviru šireg regiona i Evrope, određuju značaj manifestacije na međunarodnoj mapi. Visoki standardi kvaliteta i hrabro uvođenje nove plesne i pozorišne estetike, podjednako unapređuju očekivanja publike i diktiraju izazove u kreiranju sadržaja.  

Beogradski festival igre se razvijao zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Republike Srbije, ambasada i kulturnih centara zemalja učesnica, kao i Grada Beograda. Značajno ulaganje u afirmaciju umetničke igre i realizaciju programa u gradovima Vojvodine, podržava Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodine.  Na samom početku, Festival je osvojio nagradu Fonda Jelena Šantić, a UNESCO ga je proglasio vodećim plesnim projektom u regionu Jugoistočne Evrope (2006), nakon čega je usledio prijem u Svetsku plesnu alijansu.

Godine 2011, festival je realizovan pod pokroviteljstvom Predsednika Republike, i dobio priznanje „Zvezda Beograda“ od strane Agencije za Evropske integracije. Nemački časopis BalletTanz, označio je Beogradski festival igre kao “najreprezentativniju plesnu manifestaciju starog kontinenta” i “plesnog trendsetera” (2012). Godine 2013., predstavljena je monografija “Decadance – 10. godina Beogradskog festivala igre” u izdanju Službenog glasnika.  

Već četiri godine zaredom, Beogradski festival igre se realizuje u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji, dok se dvanaesta i trinaesta edicija održava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.   Kao glavni partner Beogradskog festivala igre, Vip mobile je uveo prepoznatljiv model ulaganja velikih kompanija u kulturu, dok zajednički kreiran slogan „Komunikacija u pokretu“, najbolje oslikava snagu devetogodišnje saradnje.

Kroz različite projekte, među kojima su najznačajniji nagrade „Vip poziva“ i „Vip iskorak “, kao i projekat za najmlađe „Vip talenti”, Vip doprinosi razvoju umetničke igre u Srbiji. Dugogodišnju naklonost i važnu podršku festivalskom programu pruža Societe Generale banka, koja je i ove godine glavni sponzor u kategoriji državnih i gradskih institucija.

Kroz pokroviteljstvo Festivala, Societe Generale banka nastavlja svoje zalaganje kako bi se vrhunski umetnički programi učinili dostupnim domaćoj publici. Ponosni smo na podršku brenda Nivea, koga odlikuje kvalitet, poverenje potrošača, duga tradicija i ulaganje u proverene vrednosti.

Tradicionalni prijatelji festivala su Fondacija Hemofarm, DDOR Novi Sad, kompanije Bambi, Nestlé Adriatic, Heineken, Roche, Grand Casino Beograd, Ball Packaging Srbija, Telegroup, Fiat advokatska kancelarija Karanović & Nikolić, hotel Hyatt Regency Beograd, saobraćajno preduzeće Lasta, i drugi. 

Celokupan program festival možete pogledati OVDE.

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> http: //www.viber.com/ellesrbija