War and Peace

Po mnogima jedan od najboljih romana ruskog realizma, Tolstojev „Rat i mir“ obreo se, kako na malim, tako i na velikim ekranima nekoliko puta do sada. BBC je, međutim, rešio da ponovo oživi dobro poznate likove i ovoga puta se baš potrudio – priča se da je ovo najplaćenija serija koju je BBC ikada radio.

U pitanju je mini serija, od svega šest epizoda od po sat vremena. Serija je snimana u Rusiji, Litvaniji i Letoniji, tako da obiluje autentičnim pejzažima. Glavne uloge tumače Lily James, James Norton i Paul Dano.

Priča je pomalo razvodnjena i akcenat je stavljen na dramu i romansu (nazovimo to prosto „Mir“), dok je filozofski deo romana, kao i zapažanja o politici i ratu („Rat“) stavljen u drugi plan. Iako se često može čuti da ruske klasike treba gledati isključivo u ruskoj realizaciji, ovoj seriji ipak treba dati šansu, ako ništa drugo, a onda bar da se podsetite samog romana.

Macbeth

Jedna od najpoznatijih Šekspirovih tragedija, „Magbet“, večiti je izazov za reditelje, kako pozorišne tako i filmske. Najnovija adaptacija dolazi kao delo australijskog reditelja po imenu Justin Kurzel. Ono što je zanimljivo jeste da je ovo Kurzelov drugi film. Glavne uloge tumače Michael Fassbender, Marion Cotillard i Jack Madigan.

Film se vodi kao rated R (što i priliči jednoj Šekspirovoj tragediji), ali nije previše mučan za gledanje. Iako je mračan, film je vizuelno prelep (sa estetske tačke gledišta), a kada na to dodate autentučne replike iz same drame, dobijate nesvakidašnje filmsko ostvarenje ovog tipa.

Dickensian

Da li ste ikada, čitajući Dikensa, imali utisak da se neki od njegovih junaka iz različitih romana zapravo poznaju? Da zajedno hodaju ulicama Londona, posećuju iste prodavnice i pabove? Niste jedini.

Autor serije Dickensian, Tony Jordan, rešio je da sruši granice sazdane od korica knjiga i prikaže gledaocima Dikensov London na potpuno nov način: spajajući neke od najpoznatijih priča ovog autora u jednu sasvim novu. Prepoznaćete junake i zaplete iz „Božićne pesme“, „Velikih očekivanja“, „Olivera Tvista“, „Sumorne kuće“, „Stare prodavnice retkosti“ i drugih romana, ali iz potpuno nove perspektive.

Upoznajte gospođicu Havišam pre nego što ju je zadesila tragična sudbina. Gledajte ozloglašenog Skrudža i pitajte se da li će se susreti sa duhovima. Pratite neumornog inspektora Baketa dok pokušava da odgovori na pitanje ko je ubio Džejkoba Marlija. Zakoračite u Dikensov svet kakav do sada niste imali prilike da posetite, i zajedno sa autorima serije, pustite mašti na volju.

The 100-Year-Old Man Who Climbed Out the Window and Disappeared

Bestseler jednog od najpopularnijih skandinavskih pisaca današnjice, Junasa Junasona, s pravom je dobio svoju filmsku adaptaciju. Ovaj švedski film, koji je režirao Felix Herngren, nominovan je i za Oskara. Glavne uloge tumače Robert Gustafsson, Iwar Wiklander i David Wiberg.

Priča prati Alana Karlsona, vedrog starca koji na svoj 100. rođendan iskače kroz prozor čvrsto rešen da starački dom ne bude mesto na kojem će skončati svoj vek. Zaplet počinje kada starac prisvaja kofer jednog kriminalca. To će pokrenuti niz događaja i dovesti ga u vezu sa mnogim interesantnim likovima. Kako se klupko događaja zamotava tako se odmotava život Alana Karlsona, koji se, kako se ispostavilo, u pravo vreme nalazio na mestima na kojima se rešavala budućnost Evrope i sveta. Upoznao je Trumana, Čerčila, Mao Cedunga, a u svojoj stotoj godini je putovao sa jednim slonom.

Uživajte u ovoj nesvakidašnjoj komediji snimljenoj na evropski način.

Pride And Prejudice And Zombies

Originalnu priču zna gotovo svako, bar u naznakama: gospodin i gospođa Benet imaju pet neudatih kćeri, što prema devetnaestovekovnim zakonima znači da nemaju naslednika i da njihova celokupna imovina, nakon njihove smrti, ide u ruke daljem rođaku. Gospođa Benet, prema tome, na pameti ima samo jednu misao: kako što bolje (i bogatije) udati svoje mezimice. Ali danas ne govorimo o originalnoj priči, već o onoj koja je, po mnogima najlepšoj ljubavnoj priči svetske književnosti, dodala nesvakidašnji začin: zombi apokalipsu.

Snimljen po romanu koji je napisao Seth Graham-Smith, Pride And Prejudice And Zombies režirao je Burr Steers, a glavne uloge u ovom filmu igraju Lily James, Sam Riley i Jack Huston.

Autorka teksta je Sandra Bakić Topalović sa bloga Stsh's Book Corner 

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> http: //www.viber.com/ellesrbija