„Radikalnost ljubavi“, Srećko Horvat

Srećko Horvat, hrvatski filozof, pisac i prevodilac, u knjizi „Radikalnost ljubavi“ polazi od teze da revolucija i ljubav imaju nešto zajedničko: kao što nije dovoljno okupirati trg ili postaviti barikadu, tako nije dovoljno ni samo flertovati ili često menjati partnere. Kako bismo spoznali „radikalnost ljubavi“, potrebno je nešto više. Biti veran ideji revolucije ili ljubavi znači pre svega izgraditi novi svet, a kroz izgradnju novog sveta otvara se i mogućnost za izgradnju nas samih. I obrnuto: tek ako sebe izgradimo kao drugačije i bolje ljude, možemo graditi drugačiji i bolji svet, i u revoluciji, i u ljubavi.

Osvrćući se na seksualnu emancipaciju u vreme Oktobarske revolucije i kasniju represiju, na Če Gevarinu dilemu između ljubavi i revolucionarne požrtvovanosti, te na period ’68 (od komuna do terorističkih organizacija) – Srećko Horvat nam pruža mogući odgovor na pitanje zašto su se najradikalniji revolucionari, poput Lenjina i Čea, plašili radikalnosti ljubavi. 

U svom traktatu o ljubavi, hrvatski filozof postavlja pitanja: Šta bi se desilo kad bismo mogli da prošetamo revolucionarnom istorijom 20. veka i postavimo protagonistima naizgled naivna pitanja o ljubavi? Šta je toliko radikalno u konzervativnom shvatanju ljubavi i zašto nema ljubavi u kulturi 21. veka? I nudi moguće odgovore. 

Zašto su ljubav i revolucija povezani jedno s drugim?

„Zato što ljubav i revolucija imaju nešto zajedničko. Prva stvar koja se događa u revoluciji je vrlo slična prvoj stvari koja se događa prilikom zaljubljivanja. Nađemo se na javnom trgu, osetimo intenzivan trenutak koji je vrlo poseban, zato što se događa u tom konkretnom trenutku, možda samo jednom u životu. Ali na neki način taj posebni trenutak je univerzalan. Isto se događa prilikom zaljubljivanja: možemo se, naravno, zaljubiti u osobu koja je vrlo posebna i jedinstvena, ali u isto vreme to je precizan trenutak u koji unosimo univerzalnost. Pravi test revolucije sledi dan nakon, a ne tog dana kada se događa. Istinski test afere za jednu noć jeste uvek dan posle. Istinska vrednost ljubavi je izdržati.“

Ova knjiga je i skroman doprinos aktuelnim potresima u svetu – od Tahrira (u Kairu) do Taksima (u Istanbulu), od Volstrita do Hongkonga, od Atine do Sarajeva – gde je ljubav, što je zanimljivo i iznenađujuće, odsutna.

„U potrazi za Grejs Keli“, Majkl Kalahan

Ako ne odustajete od svojih snova, ovo je knjiga za vas. Za sve koji žele da osete glamur pedesetih, za zaljubljenike tog doba , roman „U potrazi za Grejs Keli“, prvenac  Majkla Kalahana idealno je štivo. 

Majkl Kalahan je u svom prvencu istinski uhvatio velelepnost Njujorka iz perspektive mladih žena pedesetih godina prošlog veka. Podrobno je istražio tu epohu. Ovo nije roman o Grejs Keli, već o onome što ona predstavlja: staloženost, glamur, sofisticiranost i život iz bajke. Od svih devojaka koje su neko vreme živele u hotelu Barbizon, Grejs Keli je najpoznatija. I sve koje su posle nje ušle u taj hotel želele su da budu ona. 

Pisac razvija starinsku priču o ljubavi i drami čiju radnju smešta u Barbizon, hotel za žene. Posle kratkog prologa iz decembra 1955, u kojem je neimenovan ženski lik na krovu i sprema se da skoči, priča se vraća u jun te godine, kad Lora Dikson, tek stasala za društvo u Konektikatu, stiže u Njujork da bi preko leta radila na studentstkom izdanju časopisa „Madmoazel“. Njena cimerka Doli Hiki iz Jutike, klasičan je podređeni lik – niska, bucmasta, pričljiva, sprema se za sekretaricu u školi Kejti Gibs. Trio devojaka upotpunjuje Engleskinja Vivijan Vindzor, duhovita riđokosa devojka čija je ambicija da postane pevačica, a koja u međuvremenu radi kao prodavačica cigareta u klubu Roda. Uprkos Barbizonovim strogim pravilima u vezi s muškim posetama, za sve tri devojke slede ljubavne komplikacije. Preplićući živote tri mlade žene koje otkrivaju Njujork bit generacije dok borave u čuvenom Barbizonu – kao u svojevrsnom sestrinstvu iz kojeg su ponikle neke od budućih poznatih starleta i u kojem su stanovale pripadnice kulturnog stožera koji je predstavljao klub Roda – Kalahan stvara roman koji vas neprimetno ali potpuno uvlači u epohu pedesetih godina prošlog veka.

Ko dobija princa iz bajke? Ko se razočara? I što je najvažnije, ko stoji na vrhu zgrade?

Majkl Kalahan je spoljni saradnik časopisa Vanity Fair, nekadašnji izvršni urednik časopisa Philadelphia i zamenik urednika u časopisima Town & Country i Marie Claire. Pisao je za mnoge časopise, uključujući Men’s Health, Real Simple, Vibe, i Good Housekeeping. U potrazi za Grejs Keli je njegov prvi roman. 

„Z: Roman o Zeldi Ficdžerald“, Teris En Fauler

U izdanju Lagune nedavno se pojavila romansirana biografija Zelde Ficdžerald, američke spisateljice i umetnice, žene američkog pisca Skota Ficdžeralda, „Z: Roman o Zeldi Ficdžerald“ autorke Teris En Fauler.

Pred čitaocima je ljubavna priča slavnog para, opisan je njihov život od 1918. kada su se upoznali u kantri klubu. Ona je imala sedamnaest godina a on je bio mladi poručnik u vojsci raspoređen u Alabami. Nedugo potom „neosvojiva“ Zelda se zaljubljuje u njega uprkos njegovoj neprikladnosti: Skot nije ni bogat ni ugledan, pa čak ni Južnjak, i neprestano tvrdi, besmisleno, da će mu pisanje doneti i bogatstvo i slavu. Njen otac nije nimalo pod utiskom. Ali nakon što Skot proda prava za prvi roman S ove strane raja, Zelda se optimistično ukrcava u voz za sever, da se uda za njega, a da ostalo rešava usput. Za tim će, tu u osvit doba džeza, uslediti nezamislivi uspeh, pažnja i slava, a Skot i Zelda će postati žive legende. Dane ispunjavaju prepušteni uživanjima i dekadenciji... na zabavama s Pikasom, Džeraldom i Sarom Marfi, Gertrudom Stajn i Žanom Koktoom. U knjizi je opisano Skotovo prijateljstvo s Hemingvejem, njegovi problemi s alkoholom i njeni s mentalnom bolešću. 

Knjiga daje i odgovore na pitanja, ko je Zelda, osim što je žena čuvenog – ponekad ozloglašenog – muža, kako može da iskuje sopstveni identitet dok se bori sa svojim demonima, a i sa Skotovim? 

Sjajnom pronicljivošću i maštom, Teris En Fauler nam donosi Zeldinu intrigantnu priču onako kako ju je ona sama mogla ispričati.

Svi romani su dostupni u Delfi knjižarama i Laguni koja za Dan zaljubljenih ima akciju "Pokloni i ti" o kojoj možete da pročitate detaljnije sve na ovom linku.

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> http: //www.viber.com/ellesrbija