Sva svetlost koju ne vidimo – Entoni Dor

Dobitnik ovogodišnje Pulicerove nagrade, „Sva svetlost koju ne vidimo“, roman je o dve mlade duše koje su se zatekle u užasima rata. Priča prati Mari Loru, slepu devojčicu koja nakon okupacije Pariza sa ocem napušta kuću i odlazi u primorski gradić San Malo gde živi sa svojim deda-stricem, ekscentričnim starcem, zaljubljenim u radio-aparate. Sa druge zaraćene strane upoznajemo mladog Vernera, siroče koje odrasta u rudarskom gradu sa jednom jedinom željom: da izbegne život rudara i postane poznati naučnik. Talenat ga odvodi na školovanje za Hitlerovu omladinu, ali Verner uskoro shvata da život koji mu predstoji nije ni nalik onom kojem se nadao.

Ovaj divno napisani roman dirljiva je priča o tome kako rat budi ono najgore, ali i ono najbolje u ljudima i kako svetlost uvek postoji, iako je nekad možda ne vidimo.

Strah od umiranja – Erika Džong

Novi roman autorke kultnog „Straha od letenja“ odnedavno je u knjižarama širom sveta. Ovog puta, Erika glas nije dala Izadori Ving (kao što bi se moglo naslutiti iz naslova), već njenog prijateljici Vanesi, bivšoj glumici iz sapunskih opera. Vanesa je prešla šezdesetu i sada ima samo jednu želju: da zauvek ostane mlada. Okružena roditeljima na samrti, koji su na pragu stote i mužem starijim petnaest godina koji se oporavlja od teške operacije, Vanesin strah od umiranja polako prelazi u paniku. Ona stoga kreće u anonimnu internet potragu za „ševom bez rajsferšlusa“, ali posle nekoliko neuspelih pokušaja shvata da „besmrtnost“ traži na sasvim pogrešnom mestu.

Ovo je idealan poklon za sve one koji su rasli uz kontroverzne romane Erike Džong i u njima pronalazili svoj identitet i brojne odgovore na pitanja koja su ih mučila.

Nulti broj – Umberto Eko

Jedan od hitova ovogodišnjeg Sajma knjiga svakako je bio novi roman Umberta Eka „Nulti broj“. Glavni lik ovog romana je neuspeli pisac koji zbog svoje loše situacije prihvata krajnje neobičan, ali ipak dobro plaćen posao: kao pisac iz senke napisaće knjigu o godinu dana dugom radu u fiktivnom dnevnom listu. Redakcija ovog lista ima zadatak da tokom godine proizvede na desetine „nultih brojeva“ lista, koji nikada neće biti objavljeni, a čiji će sadržaj činiti izmišljene senzacionalističke vesti koje bi mogle uništiti živote i reputacije raznih poznaih ličnosti. Eko paralelno razvija priču o ubistvu Musolinija i njegove ljubavnice i to kroz teorije jednog od urednika lista koji je uveren da je čitava priča zapravo teorija zavere.

Umberto Eko se vraća svojim omiljenim temama: teorijama zavere i lažnim mitovima, ali ovoga puta uranja u ne toliko daleku italijansku prošlost, parodirajući ujedno i savremeno stanje medija u svetu. Savršen poklon za ljubitelje ovog pisca i njegovog maestralnog stila.

Na predivna te vodim mesta – Dženifer Niven

Teodor Finč je opčinjen smrću i stalno smišlja kako bi sve mogao da se ubije. Ali svaki put nešto ga u tome spreči. Violeta Marki živi odbrojavajući dane do mature, kada će pobeći što dalje od svog malenog grada u Indijani i što dalje od tuge za sestrom koju je izgubila. Kada se Finč i Violeta oboje nađu na ogradi školskog zvonika, nije baš najjasnije ko je koga tu sprečio da ne skoči. A kada dobiju zajednički školski zadatak da otkriju „prirodne lepote“ svoje države, i Finč i Violeta će otkriti nešto važno. Finč – da samo uz Violetu može biti svoj, uvrnut, duhovit momak koji žiovt zaista živi i koji zapravo uopšte nije dežurni školski čudak. Violeta – da samo kraj Finča može da zaboravi na odbrojavanje dana, jer bolje je proživeti ih i doživeti kad su već tu pred njom. Međutim, kako Violetin svet počinje da raste i da se širi, tako Teodorov počinje neumitno da se smanjuje i sužava... dok jedna devojka uči da živi od momka koji namerava da umre!

Roman „Na predivna te vodim mesta“ jedan je od najprodavanijih romana za mlade ove godine, a proglašen je i najboljim romanom iz ovog žanra na društvenoj mreži Goodreads. Ukoliko vam treba poklon za tinejdžerku – ovo je knjiga za vas, ali daleko od toga da stariji neće uživati u ovoj knjizi.

Peti talas – Rik Jensi

Nakon prvog talasa, ostala je samo tama. Nakon drugog, pobegla je šaka srećnih. Nakon trećeg, preživela je samo šaka nesrećnih. Nakon četvrtog talasa, zaživelo je jedno jedino pravilo: nikome se ne može verovati.

Još jedan roman za omladince, ovog puta u distopijskom okruženju, idealan za ljubitelje naučne fantastike i postapokaliptičnih romana. Početkom godine očekuje nas i ekranizacija, prema tome, ovo je odličan izbor ukoliko vam treba last minute poklon za nekoga ko prati omladinsku književnu scenu.

Utvara – Ju Nesbe

Kada se Hari Hule preselio u Hongkong, mislio je da zauvek ostavlja za sobom sve traume, kao i karijeru u policiji. Ali sada se desilo nešto nezamislivo: Oleg, dečak koji je odrastao uz Harija, uhapšen je zbog ubistva. Ne verujući u to, Hari se vraća kući da pronađe pravog počinioca. Iako više ne radi u policiji, Hari samostalno istražuje promet narkotika na ulicama rodnog grada kojima hara jedna sasvim nova droga. Harija čekaju iznenađenja na svakom koraku, a istraga jednog naoko tipičnog narkomanskog ubistva poprima razmere koje nije unapred predvideo. Skoro svi tragovi vode u istom smeru: naviše.

Ako znate nekoga ko uživa u trilerima, nemojte se dvoumiti. Najnoviji roman norveškog pisca ni ovoga puta nije omanuo i od trenutka objavljivanja dobija samo pozitivne kritike, što pokazuje i činjenica da je ušao u najjuži izbor za prestižnu nagradu Dagger. Mračan i napet, poslednji roman u serijalu o Hariju idealan je za one koji uživaju u dobrom trileru.

The House of Memory and Oblivion - Filip David

Treba vam poklon za stranca? Mislili smo i na to! Nedavno je objavljeno izdanje romana „Kuća sećanja i zaborava“ Filipa Davida na engleskom jeziku. U pitanju je dobitnik Ninove nagrade za 2014. godinu. 

Albert Vajs je još od detinjstva imao prilike da promeni svoj identitet. Nakon što je 1942. godine pod okriljem užasnog rata ostao bez roditelja i brata Elijaha, neko vreme je proveo u kući folksdojčera koji ga nazivaju Hans i nude mu da zameni njihovog nestalog sina i tako se spase od sigurne smrti. Albert se tada ipak odlučuje da sačuva svoj identitet i pobegne iz nemačke porodice koja ga je umalo usvojila. Mnogo godina kasnije, na jednoj od konferencija o Drugom svetskom ratu na kojima učestvuje, Vajs lutajući noću njujorškim ulicama nailazi na „Kuću sećanja i zaborava“. U jednoj od prostorija ovog neobičnog zdanja pohranjeno je nepregledno istorijsko pamćenje. Ogromni bol koji je osetio jače no ikad može da nestane ako on u sledećoj prostoriji ove čudesne kuće izbriše sopstveno pamćenje ili, čak, iščezne poput svog rođaka, čuvenog iluzioniste Hudinija (Erika Vajsa). Hoće li Albert iskoristiti poslednju šansu da promeni svoj identitet u skladu sa rečima jednog svog prijatelja i sunarodnika „Pamćenje je strašnije od svakog zaborava“ ili će odlučiti da ostane to što jeste, bez obzira na bol koji ga razdire?

Upoznajte strance sa našom kulturom, tako što ćete im pokloniti jedan od najautentičnijih romana savremene srpske književnosti.

Tajni vrt – Džohana Basford

Nijedna knjiga sa spiska vam se ne čini prikladnim poklonom? Zašto onda ne pokušate sa bojankama za odrasle, trendom koji je zaokupio ceo svet u samo nekoliko meseci. Idealna za opuštanje i svojevrsnu meditaciju, bojanka će svakako biti prijatno iznenađenje. U širokom asortimanu koji u poslednje vreme nude naši izdavači, možete pronaći razne teme i motive, a mi vam danas predlažemo onu najpopularniju, „Tajni vrt“ bojanku prodatu širom sveta u više od deset miliona primeraka. Nemojte zaboraviti bojice!

Autorka teksta je Sandra Bakić Topalović sa bloga Stsh's Book Corner 

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija