„Kaja, Beograd i dobri Amerikanac“ Mirjana Đurđević

Vratite se u predratni Beograd kroz koji će vas u ovom romanu provesti jedna kalmička devojčica, američki gospodin i beogradska spisateljica i profesorka mačevanja.  Podsetite se kosmopolitskog duha starog Beograda, ali zavirite i u njegove čaršijske navike. Dok  je u Evropi nacizam u porastu, u Beogradu se grade dva hrama – jedan budistički i jedan kalmički. Pratite Micu Đurđević i njene kompanjone u svakodnevnim avanturama i garantovano ćete se oraspoložiti i zaboraviti na kišu (tome će doprineti stil autorke koji odlikuje neobična toplota izraza), makar na jedan dan, pošto je teško da ćete ovaj roman tek tako ispustiti iz ruku. 

„Gospoda i dame“ Teri Pračet

Odaberite ovu, ili bilo koju drugu Pračetovu knjigu, ukoliko vam je komedija neophodna da preživite sumoran dan. Roman „Gospoda i dame“ jedan je u nizu romana iz serijala o vešticama: Baki Vedervaks, Nani Og i Magrat Garlik. Dok Magrat muči svoju muku (uskoro će postati kraljica), Baka Vedervaks i Nana Og kreću u borbu sa vilama. Uživajte u Pračetovom humoru i aluzijama na Šekspira i njegov „San letnje noći“ i kišu nećete ni primetiti.

„Milenijum“ Stig Lašon

Ova trilogija švedskog autora doživela je toliku popularnost (koju Lašon, nažalost, nije doživeo) da je nedavno objavljen i četvrti deo, napisan od strane Davida Lagerkranca.  U romanu „Ono što nas ne ubije“ Lizbet Salander i Majkl Blumkvist se vraćaju, na sreću velikog broja fanova.  Kasno jedne noći, Blumkvista poziva poverljiv izvor, koji tvrdi da poseduje informacije od ključnog značaja za SAD. Taj izvor tvrdi da je bio u kontaktu sa jednom mladom hakerkom – i Blumkvist odmah zna o kome je reč. Ukoliko niste pročitali Lašonovu trilogiju, sada je pravo vreme. „Milenijum“ je triler koji se ne ispušta iz ruku. Nadamo se da David Lagerkranc neće izneveriti očekivanja svojim nastavkom.

„Bog malih stvari“ Arundati Roj

Ovaj roman indijske autorke nagrađen je Bukerovom nagradom i gotovo da nema države u kojoj nije bio bestseler.  Priču čine dva narativa, jedan smešten u 1969., a drugi u 1993. godinu. Glavni akteri su blizanci, brat i sestra Esta i Rahel. Jedan narativ prati njihovo detinjstvo, kada oboje imaju po sedam godina i vrlo malo znaju o svetu i načinu na koji on funkcioniše, a drugi njihovo zrelo doba i ponovan susret nakon više od dvadeset godina. Ovaj roman obrađuje veoma bitne teme: porodičnu ljubav, dečju nevinost i kulturološke odlike Indije. Uplivajte u magijski realizam indijske autorke, na momente duhovit, na momente izuzetno tužan, upoznajte se sa indijskom kulturom i uživajte u ovoj nezaboravnoj priči o ljudskim životima.

„Kradljivica knjiga“ Markus Zuzak

Priču o Lizel, kradljivici knjiga, pripoveda Smrt lično. Njeni roditelji su odvedeni u logor, a brat joj prevremeno umire. Na njegovom grobu, Lizel pronalazi knjigu i uzima je – to je knjiga uz koju će naučiti da čita i koja će joj promeniti život. Dok Nemačkom vladaju nacisti, 1939. godine, u kući devetogodišnje Lizel i njenih staratelja kriju sve dve striktno zabranjene stvari: mladi Jevrejin i ukradene knjige. Ovo je potpuno drugačija priča o Holokaustu, ispripovedana iz perspektive Smrti i viđena očima deteta. Nemojte je propustiti.

„Ema“ Aleksandar Mekol Smit

Prva asocijacija na kišu mnogima može biti Engleska, a sa njom i engleski klasici književnosti. Roman „Ema“ jedan je u nizu knjiga koje čine projekat „Ostin“  u kojem šest savremenih autora, uzimajući kao osnovu svoje omiljene romane Džejn Ostin, daju svoju interpretaciju čuvenih romana ove autorke. Popularni autor bestselera, Aleksandar Mekol Smit, ponudio nam je modernu verziju romana „Ema“. Upoznajte modernu Emu, devojku koja misli da sve zna i njenog nedokučivog prijatelja, takođe modernog, Džordža Najtlija. Oživite svoje omiljene likove Ostinove u potpuno novom svetlu.

Autorka teksta je Sandra Bakić Topalović sa bloga Stsh's Book Corner 

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija