Vruća tema ovog leta biće Ljubići & Krimići, a za svaki žanr rezervisana je po jedna književna tribina u ambijentu pitoresknog srednjovekovnog starog grada Korčule.

Festival se ovog leta održava 9. i 10. avgusta, u starom gradu Korčula, Hrvatska. Neki od gostiju biće Ante Tomić (HR), Rumena Bužarovska (MK), Mirjana Novaković (SR), Vladimir Arsenijević (SR), Stefan Bošković (CG), Kejt Mičel (HR), Srećko Horvat (HR).

Dizajn plakata radi Monika Lang, a autori ilustracija na plakatima su Ksenija Pantelić (ilustracija sa macom) i Damjan Kovačević (ilustracijsa sa pištoljima).

Za ponedeljak 27. jul od 18h u beogradskom Kulturnom centru GRAD, Braće Krsmanović 4, zakazano je jedno posebno promo veče festivala Šušur! DJ – evi Ewox & Tamarinsky su svoj poslednji matine SAMO LJUBAV u Gradskoj bašti za ovu letnju sezonu posvetili upravo Šušur festivalu.

U nedelju, 9. avgusta sa početkom u 21:30 gledaoce će na ivici stolica držati napete radnje iz pera Ante Tomića (HR), Želimira Periša (HR), Rumene Bužarovske (MK), Mirjane Novaković (SR) i Emira Imamovića Pirketa (BiH / HR). Odmah nakon romantičnog zalaska sunca, u ponedeljak 10. avgusta, ionako vruću visoku temperaturu dotatno će podići ljubavni zapleti Vladimira Arsenijevića (SR), Kejt Mičel (HR), Stefana Boškovića (CG) i Srećka Horvata (HR). Istog dana samo nekoliko sati ranije, u popodnevnim satima na gradskoj plaži Banje održaće se radionica Ko se voli taj se "boji" za decu, mlade i sve koji se tako osećaju, gde će učesnici moći, uz malo mašte i puno boje, postati junaci svojih omiljenih priča na jedan dan.

Šušur!, festival od riči zatvoriće svoje četvrto izdanje velikom i tradicionalno fantastičnom feštom na taraci Trepoce pod nazivom "Samo ljubav" u ponedeljak 10. avgusta kao nastavak ranije književne tribine. Muzičku podlogu stvorenu za leto i romansu osmišljava i donosi DJ Evox.

Na ideju o letnjem slavlju književnosti došlo je 2012. godine gotovo simultano pet žena koje je uz prijateljstvo vezivala i ljubav prema ostrvu i gradu Korčuli. Šušure organizatorke, voditeljice, menadžerke, moderatorke, a povremeno i fizičke radnice raznolike koliko i njihove adrese – od Severnog do Jadranskog mora – privatno su ili profesionalno angažovane u poslovima kulture i umetnosti. Danka Dimitrijević, Jana Dolečki, Nataša Janković, Nevena Janković i Marina Džunio trude se da uz zabavne elemente publici donesu novitete sa regionalne književne scene, te odgajaju nove generacije čitalaca.

Otvaranjem relevantnih i naizgled lepršavih tema, Šušur!, festival od riči svake godine publici predstavi pisce zvezde iz cele regije i one koji će to tek postati, posebnu pažnju poklanjajući lokalnom izričaju i stvaralaštvu. Prvo izdanje festivala 2012. godine bavilo se temom putopisa, oslanjajući se na nasleđe Marka Pola koji je prema lokalnoj legendi rođen upravo u Korčuli. U avgustu sledeće godine, pokušalo se odgovoriti na goruće pitanje "ima li još galebova i preti li im izumiranje?", Istražiti uticaj globalizacije na sezonske flertove i uopšteno evaluirati mesto koje u modernoj književnosti zauzimaju letnje romanse. Zimska delikatesna verzija Šušura, upriličena u Beogradu u Kulturnom centru Grad, dotakla se teme emigracije i stvaranja u inostranstvu. Prošlogodišnji Šušur! ugostio je jedinstveni beogradski projekat "Pesničenje" kada su se za naklonost brojne publike podjednako borili renomirani autori i pesnici amateri, a iz pesničkog ormara su izlazili i svoje pjesme kazivali mnogi Korčulani.

Svojim gostovanjem Šušur! su do sada uveličali: Olja Savičević Ivančević, Vlado Bulić, Tanja Mravak, Muharem Bazdulj, Marko Pogačar, Dragan Markovina, Damir Markovina, Sanda Hancevic, Marko Tomaš, Jelena Vidović, i mnogi drugi.

Ovogodišnji Šušur! naziva "Ljubići & Krimići" posvetiće se stigmatizovanoj i nejasno definisanoj kategoriji "plažnog štiva" u vidu ljubića i krimića. Relativno nedavni izum- kriminalistički i ljubavni romani iz godine u godinu pronalaze svoju publiku, nameću se na lestvicama najčitanijih knjiga, te su percipirani kao lako štivo. Uprkos tome, mnogi autori pronalaze svoj glas u okviru tih žanrova te brišu granice između ukalupljenog i prečesto osuđivanog letnjeg štiva i tzv. kvalitetne književnosti. Odakle potreba za takvim žanrovima, što oni čitaju na plaži io mnogim drugim pitanjima raspravljaće nagrađivani autori u korčulanskom starogradskom okruženju kao stvorenom za poprište nekog trilera ili ljubavne priče.

izvor: designed.rs