Da li ste čuli za pomenutu postavku njujorškog muzeja Metropolitan Museum of Art? Izložba koja je otvorena još 7. maja i koja predstavlja omaž kineskoj modi, s fokusom na njen uticaj na zapadnjačku modu, pretenduje da postane jedna od najuspešnijih i najposećenijih izložbi ikad!

Kako prenosi portal WWD, Met je usled velike zainteresovanosti odlučio da vreme prikazivanja izložbe produži (na čak 19 nedelja koliko će na kraju izložba trajati) ne bi li izašao u susret svim onima koji nisu videli izložbu koju je u desetoj nedelji od otvaranja posetilo preko pola miliopa posetilaca.  

Ovako veliki odziv se u medijima najviše objašnjava konstatacijom kako je Zapad itekako svestan istočnjačkog uticaja na kompletan moderan svet a pogotovo modne dizajnere koji kroje aktuelnu modnu svest. Nama se ipak čini da udela u uspehu izložbe imaju i sjajni kustos Andrew Bolton kao i poznati režiser Wong Kar Wai koji je art direktor kompletne postavke.

Postavka ne uključuje samo odevne komade, već i plavo-bele porcelanske vaze, luksuzna penkala, prikaz kratkih filmova... U razgovoru za magazin The Cut, Andrew je otkrio kako je tekla sama selekcija:    

“Moram da priznam da je ceo proces selektovanja bio krajnje uzbudljiv, napet ali i otkrivajuć jer sam (sramota me je da priznam) slučajno otkrio u našoj Dior arhivi prelepu haljinu za čiji sam print verovao da je u pitanju japanski tekst. Ne samo da je su me stručnjaci razuverili konstatujući da je u pitanju kinesko pismo već smo dubljom analizom saznali kako je tekst ispisan kaligrafskom tehnikom i kako se odnosi na pesmu koju je napisao školarac iz 9. veka! Takođe sam posebno ponosan na segment izložbe koji je posvećen filmskim kostimima stare holivudske zvezde Anne May Wong, koji prikazuje stereotipe u koje svi verujemo kada su u pitanju azijske žene."  

Svi zainteresovani posetioci imaju priliku da vide ukupno 130 izloženih predmeta. Pored dvorskih kostima iz 18. i 19. veka, veliki deo izložbe je posvećen modelima inspirisanim kineskom modom: svetlucava žuta haljina Toma Forda iz njegovog YSL perioda, satenska haljina koju je John Galliano dizajnirao za Dior, unikatni, raskošni šal koji je uradio Jean Paul Gaultier.    

"Moje mišljenje je a i neki stav da postoji neizmerno poštovanje i iskrena fascinacija istočnjačkom kulturom među dizajnerima sa Zapada. Međutim, često njihov pristup kompletnoj inaspiraciji je samo estetski i ne pokušava da se dublje pozabavi kompletnom kulturom, običajima. Ova izložba pokušava da to promeni. Pokušava da izazove umetnike da malo detaljnije pristupe istočnjačkoj kulturi," izjavio je Bolton.

Dok se još ne prebroje posetioci kineske izložbe, za sada Metova najposećenija izložba ostaje famozna retrospektiva kreacija Alexandera McQueena iz 2011. godine pod nazivom “Savage Beauty” koju je za 15 nedelja koliko je izložba bila otvorena videlo čak  661 509 ljudi. (Kompletna izložba “Savage Beauty” je još uvek aktuelna kao putujuća izložba.)