Na šestom izdanju festivala Merlinka koji je počeo 9. decembra, imaćemo priliku da među 65 kratkih igranih i dokumentarnih filmova, premijerno vidimo francuski film "Yves Saint Laurent" u Velikoj sali Doma omladine Beograda, na projekciji od 21h.

Film prati jedan period u žiovtu slavnog dizajnera, kada je u januaru 1958. godine, tada 21-šnji Yves Saint Laurent primio neočekivani poziv da nadgleda legendarnu parisku modnu kuću koju je osnovao nedavno preminuli Christian Dior. Sve oči bile su uprte u ovog mladog asistenta kada je predstavio svoju prvu kolekciju za „Dior“ i odmah se uzdigao do elitne klase visoke mode.

Tokom ove revolucionarne revije koja je svima oduzela dah, imao je susret sa sudbinom kada je upoznao Pierre Bergéa, mecenu umetnika, buduću ljubav njegovog života i dugogodišnjeg poslovnog partnera. Tri godine kasnije njih dvojica su osnovali kompaniju „Yves Saint Laurent “, koja je naglo postala jedna od najvećih modnih sila na svetu. Film je ujedno i zanosna priča o stvaranju ikone i svedok snage postojane ljubavi.

Režiju potpisuje Jalil Lespert, a glavne uloge tumače Pierre Niney, Guillaume Gallienne, Charlotte Le Bon i Nikolai Kinski.