Marina Abramović je najmoćnija umetnica na svetu

Foto: Profimedia

Na listi najuticajnijih ličnosti iz sveta umetnosti koju svake godine objavljuje časopis Art Review, Marina se našla pri samom vrhu…

Marini Abramović je pripalo peto mesto liste 100 najmoćnijih (Power 100), a Art Review ju je opisao kao performans-umetnicu koja je postala prava zvezda, predmet poštovanja, ali i inspiracija drugima, a uz sve to sprovela je i uspešnu kampanju prikupljanja novca za „Marina Abramović Institut“, smešten u Njujorku.

Ona je ove godine pažnju medija i umetničke javnosti držala performansom „512 sati“ izvedenom u Londonu, a nedavno je najavila i novi performans, ovoga puta u Sidneju.

Iznad Marine na Art Review listi rangirani su samo istaknuti vlasnici renomiranih muzeja i galerija. Tako je na samom vrhu liste Nicholas Serota, direktor Tate-univerzuma, sa sedištem u Londonu, odakle upravlja brojnim galerijama i institucijama širom sveta, povlačeći poteze i donoseći odluke koje definišu savremenu umetničku scenu.

Iza njega, na drugoj poziciji, našao se David Zwirner, koji upravlja velikim galerijama u Njujorku i Londonu, treće mesto zauzeo je Iwan Wirth, čuveni galerista sa izložbenim prostorima širom sveta, a poziciju ispod drži Glenn D. Lowry, direktor  njujorškog Muzeja moderne umetnosti (MoMA).

Među deset najuticajnijih ličnosti iz sveta umetnosti, osim Marine Abramović, samo je još dvoje umetnika: proslavljeni „kralj kiča“ Jeff Koons i čuvena fotografkinja Cindy Sherman.

Časopis Art Review jedan je od najpoznatijih svetskih umetničkih časopisa, osnovan 1949. godine. Godišnje se objavljuje devet izdanja časopisa, uključujući i dva specijala posvećena trenutno najmoćnijim ličnostima (Power 100) kao i budućim nadama (Future Greats).

Intervju sa Marinom Abramović, koji prate fotografije Dušana Reljina, možete pročitati u decembarskom premium izdanju Elle-a!

Izvor: Tanjug


KOMENTARI
POVEZANE VESTI
Inicijalizacija u toku...


Magazin