Domaća publika biće u prilici da pogleda dokumentarno – fiktivnu biografiju Nicka Cavea “20.000 dana na Zemlji” u režiji Iaina Forsytha i Jane Pollard, od 20. novembra u bioskopima. Rediteljski dvojac u svom pažljivo komponovanom filmskom debiju kombinuju fikciju i stvarnost, privatni i javni život, i u jednom fiktivnom danu obuhvataju životnu priču poznatog muzičara.

Šta se dešava kad sat otkuca dvadesethiljaditi dan u životu Nicka Cavea? “20.000 dana na Zemlji” neobična je forma dokumentarca i osmišljenih scena koje prikazuju muzičara tokom jednog "običnog" dana u životu. U tom danu, započetom buđenjem u raskošnom domu na obali nedaleko od Brajtona, Cave razgovara sa psihijatrom, ima probu sa bendom, susreće se sa nekim važnim osobama u svom životu, odlazi u arhiv u kome se čuvaju slike i predmeti iz njegovog života i završava ga velikim koncertom.

Muzička ikona, koji je istovremeno pisac i narator u “20.000 dana na Zemlji”, otkriva svoj pogled na svet, život i način na koji stvara mračne i duhovite tekstove. Iznad svega, Cave u filmu istražuje ono što nas čini nama samima i slavi moć krativnog duha.

U filmu se pojavljuju Kylie Minogue, kao i engleski glumac Ray Winston, koji je igrao i u vesternu “Ponuda” za koji je Cave pisao scenario. Uz njih dvoje, pojavljuje se  i Bliksa Bargeld, bivši član Bed Sidsa koji objašnjava zašto je napustio taj bend pre nekoliko godina.

Film je dobio naziv po belešci na margini Caveove knjige pesama gde je sabirao koliko dana je već živ.