Festival Vršačka pozorišna jesen ove će godine okupiti 10 relevantnih teatarskih kuća iz regiona sa 11 pozorišnih ostvarenjima (od kojih je 6 u takmičarskom programu) nastalih na osnovu klasičnih dramskih tekstova i po 22. put potvrditi svoj značaj kao manifestacija univerzalnog dometa, a Sterijin grad i  vršačko pozorište kao domaćine festivala, kao važna mesta na kulturnoj mapi regiona.

Na ovom međunarodnom susretu, na sceni vršačkog teatra, dijalozi će se voditi  na pet jezika (francuskom, engleskom, rumunskom, srpskom i nemuštom), do će tema biti  vrednosti pre svega životne, a zatim pozorišne klasike.

Osnovan sada već davne 1993, vršački pozorišni festival danas predstavlja jedan od aduta kulturne mape regiona. On je svedok održivosti ideje da je nužno, a samim tim i moguće delovati i stvarati na polju kulture uprkos svemu...  U  svojoj trećoj deceniji postojanja ovaj festival predstavlja jedan od prestižnih susreta pozorišnih stvaralaca ne samo Srbije, već i šireg regiona.  On je svojevrsna platforma za uzbudljive teatrološke dijaloge na neiscrpnu i uvek svežu temu aktuelnosti pozorišne klasike počevši od najšireg konteksta sve do njenih skrivenijih slojeva  i specifičnih  tema postdramske poetike i estetike.

Autentičnost vršačkog pozorišnog festivala takođe je u tome što je on jedini festival posvećen klasici u teatru u najširem smislu što ga čini autohtonom kulturološkom pojavom u širem regionu.

Ove godine pod sloganom selektora Milivoja Mlađenovića „Ništa nije kao što jeste“ ovaj  festival ponudiće 13 pozorišnih događaja  kroz segmente Prolog, Klasika +, Klasika za decu i Epilog, ugostiti vrhunske glumce i potvrđene reditelje poput Andraša Urbana, Kokana Mladenovića, Vladimira Lazića, Tatjane Mandić Rigonat koji su se iznova ozbiljno pozabavili pre svega Nušićem, Stankovićem, Šekspirom, Eshilom…

Kompletan program festivala i raspored predstava pogledajte na sajtu Narodnog pozorišta Sterija.