Ova animacija sadrži poznatu skulpturu Jeffa Koonsa koja se izduvava, a nazvana je "Balloon Dog Deflated". Umetnik je za nju zatražio zaista visoku cenu na eBayu, celih 2.000 dolara, ali je i svoj potez opširno i objasnio.

Naime, digitalnim umetnicima je vrlo teško da zarade kapital za svoja dela jer ona postoje u nekoj drugoj dimenziji. Objekt fizički ne postoji i zbog toga je devalviran, a smatra kako bi kupovina samo jednog takvog digitalnog projekta pomerila granice u prodaji digitalne umetnosti. Nažalost u svojoj nameri nije uspeo, ali je podigao značajnu medijsku prašinu oko vrednovanja digitalne umetnosti koja postaje sve frekventnija i jednog dana bi mogla da postane jednako važna poput kolekcionarske fizičke umetnosti.

Michael Green objašnjava i kako je .gif kreiran u potpunosti u skladu sa svim pravilima o pravima umetnika, jer je legalno preuzet od Jeffa Koonsa i dalje modifikovan prema autorovim željama.

Izduvavanje psa od balona želi da naglasi uništavanje tradicionalnih umetničkih vrednosti i prelazak na novi digitalni medij.

Gif animacije su popularan format u današnjoj internet kulturi, a dnevno ih gledaju milioni ljudi. Neuspeh projekta objašnjen je činjenicom da je Internet mesto na kojem niko ne može ništa u potpunosti posedovati, jer svako desnim klikom miša može sačuvati sliku na svom kompjuteru. Ipak, nedavno je jedan .gif zaista prodat na eBay-u i to za 1300 dolara. Prva osoba je zapamćena, ali niko ne želi bude sledeći.

Izvor: buro247.hr