Belgijanka po nacionalnosti, vanserijska specijalistkinja za ćaskanje o kuhinjskim čarolijama, Martine Fallon, naturopatkinja i gurmanka, autorka knjige Kuhinja ljubavi, ubeđena je u lekovita svojstva svojih recepata. Odlučila je da otkrije svoje gastronomske tajne pomoću kojih će se, obećava ona, sigurno pojačati naša seksualna moć. Kao inspiracija su joj poslužili recepti kineske medicine, a teza od koje polazi je da snažan libido uvek ide u paru sa zdravim i funkcionalnim metabolizmom, koji, opet, zavisi od toga u kakvom stanju su nam bubrezi i jetra.

Zdravi bubrezi obezbeđuju dobar rad seksualnih žlezda i pružaju energiju neophodnu za zadovoljavajuće erotske performanse, dok je jetra odgovorna za pumpanje i priliv krvi u one organe koji su u službi kvaliteta tih istih performansi. Zbog tih bitnih funkcija, autorka preporučuje konzumiranje hrane koja ih pročišćava i ne opterećuje. To znači da zaboravite na nezdravu, industrijsku hranu, na veštačke dodatke, hidrogenisane masnoće, alkohol, kafu, brzo svarljive šećere (slatkiše)... Da biste bili u dobroj kondiciji i da biste mogli adekvatno da reagujete, glasajte za „spore“ šećere (paste, integralni pirinač). Klonite se, takođe, prevelikog unosa proteina životinjskog porekla – organizam ne može da prihvati više od 150 grama ovih proteina dnevno.

Ali ih ne treba ni sasvim izbaciti jer crveno meso obezbeđuje dobru prokrvljenost ad hoc. Idealno je konzumirati proteine životinjskog porekla 24 sata pre seksualnog čina.

Refleksi koji oživljavaju

Nije lako ustanoviti koji su seksualni jelovnici najbolji za jutro, podne i veče, ali postoje neka pravila kojih ako se pridržavamo, već činimo veliki korak ka obećanoj nirvani. Potrebno je bazirati ishranu na povrću koje oživljava reflekse, zato što nas ono regeneriše više nego bilo koja druga hrana. Nalazimo ga na zelenim pijacama, u biošpajzovima i supermarketima.

Najvažnijih pet vrsta povrća koji oživljavaju reflekse su: celer (ima vazodilatatorno dejstvo), krastavac (doprinosi drenaži bubrega), špargla (stimuliše proizvodnju testosterona), beli i crni luk (pojačavaju cirkulaciju) i šiitaka – kralj japanskih i kineskih afordizijaka. Preporučena doza je 800 grama ovog povrća dnevno, a najbolje je konzumirati ga svežeg, izmiksano u blenderu, jer tako u organizam ulaze sve hranljive materije, pre svega enzimi i vitamini. Preporučuje se i čaša mlake limunade svako jutro na prazan stomak.

Upotrebljavajte začine koji zagrevaju – kardamom (azijska biljka čije je mirišljavo zrno ljutkastog ukusa, a na Bliskom istoku ga upotrebljavaju kao aromatični dodatak kafi), koji sadrži stimulativno esencijalno ulje, cimet i isiot (vrsta šafrana), jer imaju vazodilatatorno dejstvo, korijander (pravi ljubavni tonik), šeboj, zato što oživljava nervne završetke. Ove začina treba u lonac stavljati u što većim količinama. Koristite trave koje izluđuju – čubar (divlji bosiljak), da pojačate libido, ruzmarin, jer podržava rad nadbubrežne žlezde i majčinu dušicu, koja se pokazala kao vrlo stimulativna kada se pomeša sa cvetovima mirte. Sve ove trave mogu se dodavati jelima ili se od njih može praviti čaj.

Cink pojačava dinamiku metabolizma!!! Dakle, velika doza ostriga što češće...

Nar je koristan u svakom pogledu. Postaje prava energetska bomba kada se uzima kao eliksir, koji možete napraviti tako što u blenderu izmiksujete oko 40 voćki da biste dobili pet litara vrlo koncentrovanog soka i onda tome dodate fermentisani sirup od celog ploda, cvetova i listića. U ovom obliku njegova antioksidantna moć jača je od moći zelenog čaja za oko 80 puta. Najbolje je piti ga na prazan stomak, ne više od decilitra dnevno.

Upotrebljavajte čarobne kure, to jest kraljevski žele od pčelinjeg saća i spiruline (bogate mineralima i antioksidantima) ili ženšena (koji poboljšava fizičke i intelektualne sposobnosti). Te napitke treba piti tokom mesec dana i onda praviti dvonedeljne pauze. I ne zaboravite na detoksikaciju, dva puta godišnje po dan-dva ili tri (u zavisnosti od vašeg zdravstvenog stanja i krvne slike), na bazi čorbi od povrća, voćnih sokova i vode.

Kuhinja ljubavi

Salata od špargle i cveta dragoljuba

Špargle kuvajte u ključaloj vodi oko tri minuta, pa ostavite da se ohlade i odložite ih. Na tanjir poređajte listove endivije, preko toga dodajte špargle, a u centar tanjira spustite mešavinu koju ste napravili od sezonske salate i tek proklijalih semenki. Dodajte tome još dve supene kašike jabukovog sirćeta i malo karija. Ukrasite jelo očišćenim i istucanim pistaćima, bademima, svežim vlašcem i cvetovima dragoljuba.

Mlake ostrige s mladim spanaćem

Otvorite na pari 12 ostriga i izvucite meso iz školjki. U vok ubacite 250 grama listova mladog spanaća, peršun, supenu kašiku maslinovog ulja i pola supene kašike šafrana i ostavite na vatri tek toliko da lišće omekša. Skinite sa vatre ovu smešu i dodajte joj supenu kašiku susamovog ulja. Polovinu školjke napunite spanaćem, preko dodajte meso ostrige, polijte s malo susamovog ulja i dodajte nekoliko zrna crnog susama. Služite mlako.

Sufle od crne čokolade i začina

U loncu pažljivo zagrejte sok od jedne pomorandže i 120 grama crne čokolade, dve supene kašike butera, četiri zrna kardamona, supenu kašiku struganog đumbira. Potom umutite žumance sa supenom kašikom bagremovog meda dok ne postane penasto, u to onda pažljivo dodajte sneg od belanca i čokoladnu smešu. U predhodno zagrejanu rernu (na 180 stepeni) stavite dva pleha različitih veličina jedan u drugi, od kojih ste manji predhodno premazali buterom. U veći pleh sipajte vodu (da prekrije dno), a u manji ulijte pripremljenu smešu. Izvaditi iz rerne nakon 8 do 9 minuta kada gornja kora musa počne da puca. Služite odmah.

Tekst: Ana Martinoli