Svako ko je imao bar trojku na času istorije i likovnog može da vam kaže da nije u pitanju ništa novo.

Ljudi širom sveta pravili su autoportrete davno pre pametne tehnologije i društvenih mreža. Telefon/tablet sa dve kamere nije otvorio nova vrata, samo je dao vetar u leđa staroj, dobro poznatoj sklonosti čoveka da ovekoveči svoj lik. To su radili i Rembrandt, Lucian Freud, Botticelli, Van Gogh, Da Vinci, Frida Kahlo i mnogi drugi. Linija između autoporteta i selfieja veoma je tanka, ali snaga ovog drugog je u tome što ne zahteva veliku umetničku veštinu i može se napraviti za manje od sekunde.

Eto pravog razloga za slavlje, jer je ovaj vid izražavanja sada svakome dostupan. Ko god poseduje pametni telefon može da ima potpunu kontrolu nad tim kako ispada na slikama, a uz pomoć 3G veze, mogućnosti su neograničene.

„Stidljiv izraz lica, prirodni look, kvazispontana grimasa i to sve na na plaži, skijaškom terenu, u društvu poznatih, u paru… Selfie u svakom slučaju šalje poruku“, kaže psihoterapeut Zoran Ilić. „Mozak na eksplicitnoj fotografiji stalno traži često skrivena značenja. Fotografa znamo i ostaje da tragamo za trenutkom, a eto, hteli to ili ne, otkrivamo identitet. Selfie je deminutiv, mali self.“ Možemo da foliramo da se osećamo super (bez obzira na raskid sa dečkom, otkaz na poslu i pet kilograma više), da se baš ludo provodimo (a u kafiću smo sami) ili da smo sa nekom poznatom ličnošću (a u stvari smo je sreli u prolazu).

„Selfie često pokreće percepciju samopotvrđivanja ili socijalnu zavisnost traženja pažnje, narcizma ili niskog samopoštovanja, ili je posvećen samo jednoj osobi ako završi u inboxu“, оbjašnjava Ilić. „S jedne strane osoba želi da bude ista kao druge (serijski isti ugao, širokougaoni objektiv), a sa druge teži da bude različita, svoja, bolja. I svi to vide, naročito oni koji prate. Jednodnevni feedback sa mnoštvom lajkova koji potvrđuju fizičku i društvenu atraktivnost i nadmoć nad drugima zadovoljava svačiji ego.“

Dobro došla, istino! Snimanje selfija omogućava nam da vidimo sebe objektivno, onako kako nas drugi vide. Da, nos nam je veliki, pali su nam kapci, a podbradak baš nije ravan. Odlična vest je što Facebook nema dislike, Instagram ima samo srca, a čak nam i Twitter dozvoljava samo favourite opciju. Ako neko prekrši taj nepisani sporazum i napiše nešto što nam se ne dopada, imamo pravo da ga blokiramo.

Mi imamo moć, naš prst je na okidaču, ne zavisimo ni od kog drugog. U isto vreme smo i muza i stvaralac. I kao što je Frida Kahlo rekla: „Slikam sebe zato što sam često sama i zato što sam ja subjekat kojeg najbolje poznajem.“ Ako je to dovoljno dobar argument za Fridu, dovoljno je dobar i za nas. Ko smo mi da se protivimo tim obrvama?!

Do’s

Ako imate tu opciju na telefonu, koristite onu kameru koja vam omogućava da vidite svoj lik sve vreme.

Slobodno probajte dramatičniju šminku, na slici neće biti toliko upadljiva.

Razbarušite kosu. Napravite volumen i gore i sa strane da ne biste izgledali kao da ste pokisli. Vlasi zgužvajte tik pred slikanje.

Skinite zaštitu sa telefona. Verovali ili ne, maske utiču na oštrinu kamere.

Nakrivite telefon za 45 stepeni, tako ćete izgledati mršavije.

Važno je da pogodite pravo svetlo. Najlepše je prva dva sata ujutru ili sat pred zalazak sunca (magic hour). Slobodno šetajte po lokaciji sa uključenom kamerom dok ne nađete odgovarajuće svetlo.

Pošto lice nije simetrično, slikajte uvek lepši profil.

Raščistite nered iza sebe. Iza vas treba da budu savršeni set ili prazna pozadina, sredine nema.

Dodajte auru misterije. Slobodno isecite deo lica.

Don’ts

Nikada ne fotografišite svoj odraz u prljavom ogledalu.

Nemojte se pućiti. Poslati poljubac je jedno, duck face je nešto sasvim drugo, vrlo nepoželjno.

Nemojte držati kameru ispod nivoa brade, tako ćete napraviti neželjeni podbradak. Bradu blago spustite ka grudima i tako pogledajte u kameru.

Nemojte se fotografisati bez razloga. To niko ne želi da gleda, a uskoro će postati dosadno. Bolje nam pokažite nov komad nakita, frizuru ili da se nalazite na nekom ludom mestu.

Nemojte se slikati preblizu, dobićete deformisanu fotografiju.

Obratite pažnju na opštu kulturu. Prosto je nepristojno slikati se se kod pedikira, zubara… Sećate se momka koji se slikao ispred žene koja se porađa? E, to nije trebalo!

Izbegnite blic. Ako vam lice sija, zbog nezgodnih refleksa izgledaćete neuredno ili će vas toliko osvetliti da će se na vama jedino videti nozdrve.

Tekst: Branislava Kostić