Katharine Houghton Hepburn je bila drugo od šestoro dece hirurga i aktivistkinje sufražetkinje, koji su podsticali razvoj svoje dece u svakom smislu. Već u detinjstvu buduća zvezda počela je da igra golf koji je strastveno volela i odlično igrala ceo život!

“Good girls go to heaven, bad girls go everywhere.” (1932.)

Kasnije često opisivana kao suviše gruba i muškobanjasta, Hepburn se oduvek opirala normama. Kao dete, želela je da bude dečak jer joj se činilo da se oni bolje zabavljaju, nosila je pantalone i tražila porodici da je zove Jimmy.

“If you always do what interests you, at least one person is pleased.” (1990.)

Katharine je glumom počela da se bavi kao srednjoškolka i možda bi joj nakon diplome s Bryn Mawr karijera brže napredovala da Katharine, u svom stilu, nije bila sklona razmiricama s redateljima i producentima, zbog kojih je neko vreme na Broadwayju igrala samo manje uloge.

“I never realized until lately that women were supposed to be the inferior sex.” (1937.)

Udala se mlada, za osam godina starijeg brokera Ludlowa Ogdena Smitha, koga je nagovorila da promeni ime u S. Ogden Ludlow jer nije želela da ima bezlično prezime kao što je Smith. Brak je trajao svega par godina, a Hepburn kasnije o braku kao takvome nije baš pozitivno govorila.

“If you want to sacrifice the admiration of many men for the criticism of one, go ahead, get married.” (1936.)

Igrala je Jo u jednoj od prvih ekranizacija Little Women (1932.) koju je režirao George Cukor, redatelj s kojim je ostvarila izuzetno bogatu i plodonosnu saradnju, dok su je tadašnji moguli filmske industrije nazivali «box office poisonom» kada je nekoliko njenih filmova i predstava tokom tridesetih loše prošlo. Mada im je zapravo više smetala njena besramnost i ponos, intelektualnost koja se graničila sa snobizmom i inteligencija sa kojom nisu mogli da se mere.

“Never complain. Never explain.” (1934.)

Katharine se uvek tuširala hladnom vodom jer je tvrdila da to jača karakter. Sama je izvodila sve scene, smatrajući da je kaskaderke ne mogu menjati jer nemaju njeno držanje.

“Without discipline, there’s no life at all.” (1987.)

Četiri decenije dugu aferu imala je s oženjenim Spencerom Tracyjem, što je smatrala idealnom kombinacijom jer je tako zadržala nezavisnost do koje je mnogo držala. Često su zajedno snimali filmove, a kada je nakon njihove poslednje saradnje u "Guess Who’s Coming to Dinner" Tracy preminuo, Hepburn nikada nije želela da pogleda film…

“Love has nothing to do with what you are expecting to get - only with what you are expecting to give, which is everything.”

Volela je da nosi pantalone, pre no što je to postalo trendy, ili generalno uopšte prihvatljivo za ženu. Težila je minimalističkoj estetici, nosila malo ili nimalo šminke, bila ateistkinja te odbijala intervjue i snimanja koliko god je to bilo moguće.

“Dressing up is a bore. At a certain age, you decorate yourself to attract the opposite sex, and at a certain age, I did that. But I’m past that age.” (1968.)

Katharine Hepburn dobila je rekordna četiri Oscara za najbolju glumicu (uz dvanaest nominacija i niz drugih nagrada)…. ali, naravno, nije nimalo držala do nagrada i priznanja.

“As for me, prizes are nothing. My prize is my work.” (1938.)

U intervjuu s Barbarom Walters, Hepburn je rekla da svoj život nije živela kao žena, nego kao muškarac, utoliko što je uvek radila što je htela i zarađivala dovoljno da se izdržava, a isto se tako nikada nije plašila da bude sama. Iz istog intervjua beležimo i ovu fantastičnu razmenu:

Walters: “Is that also why you wear pants?”

Hepburn: “No, I just wore pants because they’re comfortable.”

Walters: “Do you ever wear a skirt, by the way?”

Hepburn: “I have one.”

Walters: “You have one.”

Hepburn: “I’ll wear it to your funeral.”

Izvor: elle.hr