"U iskušenju sam da kažem i pomislim da je to bila sudbina", otkrila je Olivia de Havilland, slavna Oskarovka, glumica zlatnog doba Holivuda, koja je zajedno sa svojim tadašnjim suprugom Pierre Galante-om dogovorila upoznavanje Grace Kelly i princa Rainier-a III, od Monaka, piše still.rs.

U proleće 1955. godine zvezda filma "Prohujalo s vihorom", koja će u julu ove godine proslaviti svoj 104. rođendan, bila je sveže udata za urednika Paris-Matcha, Pierre-a Galante-a.

Četvrtog avgusta par je stigao na Gar de Lion u Parizu kako bi uhvatili voz Le Train Bleu, francuski Orijent Ekspres koji je povezivao Kale i Pariz s gradovima i selima duž francuske obale i italijanske granice. Njihova je destinacija bila Kan, gde su bili gosti tamošnjeg Filmskog festivala.

Samo nekoliko trenutaka iza njih stanicom je prošla i Grace Kelly. Iako se dve glumice do tada nikada nisu upoznale, obe su bile poznate po svom buntovništvu. De Havilland je bila u svađi sa filmskim studijem Varner Bradersom, a Grace Kelly je taman dobila suspenziju svog studija MGM nakon što je odbila snimanje s Robertom Tejlorom.

Uprkos svemu čelnici Filmskog festivala u Kanu pozvali su je da predstavi javnosti svoj film "Devojka sa sela", koji joj je samo pet nedelja ranije doneo i Oskara za najbolju glumicu.

"Ta ideja prva je pala Pierre-u na pamet za vreme večere u vozu, nakon što je shvatio da je s nama u vozu i Grace Kelly. Moj bivši suprug bio je rođen u Nici, na Azurnoj obali, i upravo je on predložio susret Grace i Rainier-a na večeri zajedno sa zamenikom urednika Paris-Matcha, Gaston-om Bonheur-om, na našem putu za Kan. Gaston je odmah bez razmišljanja prihvatio ideju."

Nakon što su se svi za stolom usaglasili s tom idejom, ostalo je još samo nagovoriti Grace Kelly i princa Rainier-a za susret. Na nagovor supruga i Bonheur-a, Olivia de Havilland požurila je da uhvati Grace Kelly, koja je već bila na odlasku.

"Pri našem prvom susretu Graceje bila poprilično rezervisana, ali dobro vaspitana mlada žena", prisetila se de Havilland, dodajući kako se Grace Kelly odmah složila ali i kao prava profesionalka dodala kako takav susret prvo moraju odobriti iz njenog studija MGM, koji su i platili njen put u Kan.

Čim je Grace Kellypristala na susret, Galante je dogovorio sve detalje njihovog dolaska u Kan. Nazvao je glumicu i potvrdio joj kako ju je princ Rainier pozvao da ga poseti u njegovoj palati u petak tačno u 16 sati, dodajući kako sat i po kasnije ona već mora biti na koktelu organizovanom povodom njenog filma, što je ona odbila. Tek kada je sastanak pomeren za 15 sati, Graceje pristala.

Ali, tog dana ništa nije išlo po planu. Grace Kellyustala je prekasno, oprala kosu i tada tek shvatila da je redukcija struje, zbog čega nije mogla da osuši kosu, da upali svetlo kako bi se našminkala, niti da ispegla odeću. Ispred hotela Karlton čekala su je dva automobila, a glumica je na brzinu zalizala kosu i ukrasila je cvećem i obukla jedinu neizgužvanu haljinu. Zbog nestanka struje morala je da koristi i stepenice, dok su je u automobilima čekali Galante, ali i mnoštvo fotografa.

Kada su napokon stigli u palatu, saznali su da Rainiernije tamo, a kada je napokon stigao pozvao je glumicu da razgleda njegovu palatu sa 225 soba. Ona je rekla kako je turu već imala, na šta ju je on pozvao da razgledaju njegov privatni zološki vrt. Njihova šetnja odmah je snimljena zahvaljujući prisutnim fotografima iz Paris-Matcha, a potom je Gracepožurila u Kan. Tokom vožnje automobilom opisala je princa kao jako šarmantnog.

"Pierre ju je nakon toga uzdizao jer je sve odradila besprekorno, pridržavajući se protokola. Pretpostavila sam da je sve prošlo odlično po njenom ponašanju kad je stigla u Kan. Kada je zauzela svoje mesto povodom premijere svog filma, umesto da se rukuje, ruku je stavila na način da očekuje da joj se poljubi. Bila je očarana", prisetila se De Havilland.

Nakon zvaničnog sastanka, Grace Kelly i princ nastavili su da se privatno dopisuju i uspeli su, uprkos mnogobrojnim glasinama, svoju romansu u nastanku držati tajnom sve dok Rainier nije otplovio u Ameriku i sedam meseci kasnije, za Božić, glumicu i zaprosio.

Olivia de Havilland kaže da nije bila preterano iznenađena vešću o veridbi, ali venčanju nažalost nije mogla da prisustvuje budući da joj se samoj bližio termin porođaja. Dve glumice srele su se još samo jednom: "Videla sam Grace Kelly još samo jednom, godinama nakon našeg susreta u vozu za Kan. Bila sam u Parizu na ručku s prijateljima iz Amerike, a princeza Graceje sedela s druge strane s princezom Caroline,koja je tada imala oko 10 godina. Kada su završile s ručkom, princeza Gracedošla je do našeg stola da me pozdravi, a ja sam se, naravno, ustala i naklonila."

Izvor: stil.rs